Ma kiderül, szabad-e a Bibliát idézni Európában

2022. január 24. 09:44

Fontos per veszi ma kezdetét Finnországban, amelynek főszereplője csupán annyit tett, hogy idézett a Szentírásból.

2022. január 24. 09:44
null
Vágvölgyi Gergely
Mandiner

Ma Helsinkiben bíróság elé áll az ország korábbi belügyminisztere. A jelenleg is parlamenti képviselőként szolgáló Päivi Räsänen „bűne” vádlói szerint nem kisebb kaliberű, minthogy idézett a Bibliából. Tette mindezt a Twitteren, ahol egy egyházi vitához szólt hozzá. Az evangélikus politikusnő Szent Pál apostolt idézte, most pedig, ha veszít, hat év börtönbüntetésre számíthat. 

Räsänen ellen a finn főügyész emelt vádat, aki mostanáig meglehetősen hajthatatlannak tűnik, mi több, vádat emelt azért is, mert a politikus – még 2004-ben –

Eddig közel 330 ezer európai polgár írta alá azt a petíciót, amelyben kiállnak a megvádolt képviselő mellett és deklarálják: nem lehet bűntény a hit megvallása, a Biblia idézése. A közösségi médiafelületeken fut a #supportpaivi kampány, a Baltikumtól az Ibériai-félszigetig, Hellásztól Albionig emelik fel hangjukat közösségek, szervezetek és magánszemélyek egyaránt. 

Ők mind érzik, tudják, hogy ma fontosabb kérdésről tárgyalnak Finnországban, mint elsőre gondolnánk. És tudják, hogy a képviselő már csak azért sincs egyedül, mert  

Päivi Räsänen pere a mi perünk is. Az ellene hozott vádakat ellenünk is hozták.

A kérdés most az, hogy a szólásszabadság életben marad-e még Európában (Kanadában épp a napokban halálozott el), cizelláltabban pedig az, hogy megmarad-e a szólás szabadságához fűződő jog a keresztények számára is. Mármint azon keresztények számára, akik nem hajtanak fejet a liberális nyomás, a gender- és a woke-őrület előtt. 

„Perem a vallásszabadság próbája lesz” nyilatkozta a napokban az ötgyermekes édesanya, s tegyük a szívünkre a kezünket: talán még pár évvel ezelőtt sem gondoltuk volna, hogy ilyen nyilatkozatot európai édesanyák tesznek majd.

Mert, hogy a Föld körülbelül ötven országában legalábbis kérdéses a vallásszabadság és az állami apparátus kapcsolata, azt már jól tudjuk (ne feledjük: a legüldözöttebb vallás a világon a kereszténység, Jézus minden hetedik követőjét érinti), de hogy a szimbolikus csatározásokon, karácsonyfa-állítások tiltásán és szóbeli adok-kapokon túlmegy ez a kérdés az öreg kontinensen is, azt még szoknunk kell. Valószínűleg ez is a céljuk.

Nekünk most marad a remény és az imádság,

a sorsközösség vállalása és az őrállás. Vigyázó szemeink Helsinkin. 

#supportpaivi

 

Nyitókép: Facebook

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
50es anya
2022. január 25. 11:16
Ha tetszik, ha nem, mindannyian férfinak vagy nőnek születünk. Csak ha valaki hermafroditaként jön a világra nem egyértelmű ez már az első pillanatban. Attól függetlenül, hogy később kiderül, hogy születési nemünkkel azonos-e nemi identitásunk vagy szexuális orientáltságunk, az ÉLET folytatásához férfi és női ivarsejt (ill. ezek egyesülése) kell, tehát minden egyéb próbálkozás zsákutca és ellentmond a természet törvényeinek. Ezt gondolja végig mindenki, akármiként is aposztrofálja magát és akárkiként is esik szerelembe! Felháborító, hogy egyáltalán valakit elítélhetnek azért, mert kimondja az igazságot!
misi1962
2022. január 25. 03:08
ez a nyugati szólás szabadság
Vonyisz
2022. január 24. 22:54
Nem értem a cikk szerzőjét. Miért lenne ez egy különös per? Maga az eljárás az ítélet, pont úgy, ahogy F.K. A Per-ben megírta vala: "Imakönyv? - Nem - felelte K. -, album a város látnivalóiról. - Tedd le - mondta a pap. K. oly hevesen hajította el az albumot, hogy kinyílt, és gyűrött lapokkal csúszott egy darabig a kövön. - Tudod, hogy rosszul áll a pered? - kérdezte a pap. - Magam is úgy érzem - mondta K. - Mindent elkövettem, de eddig sikertelenül. Persze, még nem készültem el a beadvánnyal. - Mit gondolsz, mi lesz a vége? - kérdezte a pap. - Azelőtt úgy véltem, jól végződik - mondta K. -, most már néha magam is kételkedem benne. Nem tudom, mi lesz a vége. Te tudod? - Nem - mondta a pap -, de félek, rossz vége lesz. Bűnösnek tartanak. Az alsó fokú bíróságnál feljebb talán nem is jut a pered. Legalábbis egyelőre: bizonyítottnak tekintik a bűnödet. - De én nem vagyok bűnös - mondta K. -, ez tévedés. Hogyan lehet egyáltalán bűnös az ember? Hisz mindnyájan emberek vagyunk, egyikünk is, másikunk is. - Ez igaz - mondta a pap -, de hát így szoktak beszélni a bűnösök. - Te is elfogult vagy velem szemben? - kérdezte K. - Nem vagyok elfogult - mondta a pap. - Köszönöm - mondta K. -, de a többiek, akik részt vesznek az eljárásban, mind elfogultak velem szemben. S ezt a pártatlanokba is beleoltják. Helyzetem egyre nehezebb. - Félreérted a tényeket - mondta a pap -, az ítélet nem egyszerre jön, az eljárás maga válik lassanként ítéletté." Komolyan egy bírósági ítélettől várjuk az igazság megjelenesését? Ez valami képzavar a cikkben. Mi az igazság ? - kérdezi Bulgakov bírót játszó szereplője, "– Az igazság mindenekelőtt az, hogy tenéked, hégemón, fáj a fejed, annyira fáj, hogy kishitűen már a halálra gondolsz. Nincsen erőd, hogy velem beszélj, még az is nehezedre esik, hogy rám tekints. Így most akaratlanul is hóhérod vagyok, és ezt módfelett sajnálom. Jóformán gondolkodni sem tudsz, csak arról ábrándozol, hogy odajöjjön hozzád a kutyád, mert úgy látszik, ez az egyetlen élőlény, amelyhez a ragaszkodol. De kínjaid nemsokára véget érnek, a főfájás elmúlik. A titkár a rabra meresztette szemét, s nem jegyezte fel szavait." A dolgok logikájából adódik, hogy az ítélet már kész minden ilyen tettre, de hogy mikor hirdetik ki teljesen egyértelműen, ma? holnap? vagy már tegnap megtörtént, csak nem valaki nem vette észre? nem mindegy?
matykox
2022. január 24. 17:37
A finn főügyész ellen kellene vádat emelni. Mindenesetre persona non grata kellene legyen itt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!