Különvélemény

2022. február 11. 18:39

Az Európai Unió olyan nemzetállamok közössége, amelyek eltérő múlttal, történelemmel és kultúrával rendelkeznek.

2022. február 11. 18:39
Halkó Petra
Látószög blog

„A bíróságok nem igazságot szolgáltatnak, hanem a legjobb esetben is jogot.

A tény, miszerint a római jog a modern európai jogi kultúra alapja, egyenesen Iustitia, az igazságszolgáltatás istennőjének kezéből adott mérleget, szemkötőt és kardot a bíróságok, így az Európai Unió Bírósága számára is. A kérdés, méltón használja-e fel azokat. Az igazság napjaink egyik legvitatottabb fogalmai közé tartozik, ami a leginkább relevánssá teszi e probléma felvetését.

Az Európai Unió olyan nemzetállamok közössége, amelyek eltérő múlttal, történelemmel és kultúrával rendelkeznek, éppen ezért a kohézió egyik legfontosabb biztosítóeleme a rendszeren belüli közös jogértelmezés. Mindez évtizedek óta az Európai Unió Bíróságában (Bíróság, EUB) ölt testet, amely bár a tagállamok közös testülete, a konvencionális és a tagállamok java részének nemzeti joggyakorlatától merőben eltérő eljárásrendet alkalmaz.

ELBILLENT A MÉRLEG NYELVE

A tények mérlegelése kiemelt szerepet játszik a jogalkalmazásban és döntéshozatalban, amely abból adódik, hogy egy adott felvetésre több jogszerű nézőpont, értelmezés és megoldás is létezhet, s azok ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy az összképet lássuk.

A különvélemények pontosan e célt szolgálják. A különvélemények jelentősége, hogy képesek más perspektívába helyezni egy-egy ügy (jogi) megítélését, rávilágítanak az árnyalati különbségekre, s megakadályozzák, hogy az adott igazság egyetlen aspektusára támaszkodva hozzanak további döntéseket.

Az EUB mindennek ellenére csupán egyszerű többséggel és különvélemények megjelenítése nélkül határoz. Vagyis a demokratikus értékeket oly komolyan féltő Bíróság az eljárási szabályzata szerint nem teszi lehetővé a bírái számára, hogy egyéni (szakmai) vagy különvéleményüket megfogalmazzák. Mondjuk ki: nem tűri, hogy más igazságot valljanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2022. február 12. 15:35
Kedves Petra (doktor)! Nem, nem az igazsággal van gond, mindketten tudjuk, hogy a JOG van NAGYON NAGY GONDBAN az EUban, mert olyanok kezében lett furkósbottá, akik cseppet sem törődnek vele, hogy a digitalizáció már így is alaposan aláásta a jogot (tanulásától a szolgáltatásáig) a teljes fronvonalon. Nitrógyorsító a pusztítási száguldásban, amit az unijós atyamesterek művelnek, és a pofátlanságuk odáig terjed, hogy végül még MINEKET és Orbánt fogják okolni a káoszért, amit a joggal kapcsolatban ők okoztak eddig és okoznak majd még.
A ló kérdez
2022. február 12. 09:58
Az Európai Unió olyan nemzetállamok közössége, amelyek eltérő múlttal, történelemmel és kultúrával rendelkeznek... Kedves Petra, Szent István királyunk jó ezer éve választott identitást nemzetünknek, amikor a pápától kérvén koronát a nyugati kereszténység mellett tette le a voksot. Ez a nyugati keresztény kultúra azóta is meghatározó Európában és a magyar történelemben, a 150 éves török megszállás rengeteg ember pusztulásával járt, de a magyar kultúrát nem változtatta meg. A dinasztikus kapcsolatok, a 48-as forradalmi hullám, az ipar, a tudomány, a gazdasági kapcsolatok fejlődése egy egységes - és a világban vezető - európai kultúrát mutat a mai napig. Természetesen helyi különbségek vannak, a dán paraszt másképp tartja a lagzit, mint a szicíliai halász, de ezek nem lényegi különbségek, mert ilyenek országon belül is vannak. Melyik a magyarabb, a tiszai, vagy a dunai halászlé? Az Orbán rezsim "barátainak" - Kína, Oroszország, Törökország - viszont a miénktől teljesen eltérő kultúrája, történelme van. Ezért nekünk a saját családunkban kell boldogulni, nem a muszlim, és más kultúrákban.
Sincero
2022. február 11. 20:15
Annyi peremfalvi, dobrevkaka, csehgevara és timike után végre egy intelligens lány. Látszik, hogy nem fletóék bandájához tartozik. Az ilyenek jelentik rájuk nézve a legnagyobb veszélyt.
Berecskereki
2022. február 11. 18:53
Szerintem az Európai Unió Bírósága nem kevesebb, mint egy politikai szervezet, amely az unió liberális vezetésének a pallósa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!