Dezinformációs shitstorm van

2022. március 02. 10:27

Ez a teljes eszkaláció útja, ami a totális háború felé, a harmadik világháború felé halad.

2022. március 02. 10:27
László András
Facebook

„Olyan szintű dezinformációs shitstorm van, hogy nem lehet róla nem posztolni egyet.

Pár éve már trendi kifejezés lett a fake news, de ami most van, az olyan szintet ér el, hogy ahhoz képest Korózs Lajos mentős ápolónője, a bajai videó és Hajnal Miklós diplomája, valamint KariGeri nyelvvizsgája maga a megtestesült igazság.

Ugyan a fake news és a dezinformáció mondhatni testvérek, a fake news általában egy hazugság és egyszerű, valamint egyszeri lejáratás kérdése, de természetesen lehet sorozatos is. Magyarországról rendszeresen jelentek meg ilyen álhírek, amióta jobboldali kormányunk van.

Egy dezinformációs művelet ennél sokkal több. Olyan mértékben próbálja átalakítani a közvélemény vagy csupán kulcsfontosságú döntéshozók valóságérzetét, hogy ne hozzanak meg egy számukra fontos döntést vagy akár ellentétes döntést hozzanak, mint amit egyébként hoznának. Ezt vagy a döntéshozók közvetlen manipulációjával érik el vagy úgy, hogy a közvéleményt sikerül olyan mértékben befolyásolni, hogy a döntéshozók ne tehessenek mást.

Az elmúlt napokban látványos pszichózis alakult ki, amivel az uniós és tagállami vezetők egészére helyeznek ilyen nyomást. Amerikában most sokan emlegetik a McCarthy-izmus idejét, amikor üldözési mánia alakult ki az 50-es években és minden gyanús alakot kommunista ügynöknek tartottak. Frissebb élmény a BLM tüntetések esete, amikor mindenki rasszistának volt kikiáltva, aki nem állt hangosan az anti-rasszistának mondott mozgalom mellé. Nem elég, ha csendes támogató vagy, vagy egyetértő, csak az az elfogadható, ha hangos aktivista vagy. A BLM tüntetők pl. olyan liberálisokat is fenyegettek, akik egyébként támogatták őket, de épp békésen szerettek volna egy étteremben vacsorázni. De tüntetők üvöltöttek velük, hogy öklüket rázva skandálják a BLM-es szlogeneket, különben felsőbbrendű fehér fasiszták.

Most ugyanez megy az orosz-ukrán konfliktus kapcsán. Nem elég, ha nem értesz egyet a háborúval. Nem elég, ha békét akarsz. Csak az az elfogadható, ha hangosan gyűlölködsz az orosz rezsimmel szemben. Ha nem akarsz fegyvereket küldeni és háborúzni, akkor orosz ügynök vagy. Pikk-pakk jutottunk el a »love is love«, a »make love not war« világból ide. De hova is?

Ez a teljes eszkaláció útja, ami a totális háború felé, a harmadik világháború felé halad. Ez a hidegháború elejére emlékeztet, amikor még nem is hidegháború volt, hanem az azt megelőző időszak, amikor már mindkét félnek volt atomfegyvere és kölcsönös megsemmisítéssel fenyegették egymást. (MAD - Mutually Assured Destruction doktrínája. Beszarás, de tényleg volt ilyen és így hívták.)

A volt svéd külügyminiszter például képes volt bemondani, hogy az orosz rezsim eltávolítása az egyetlen megoldás/cél. Hogy mi van? Szerinte egy atomhatalom vezetője nem vetne be MINDENT eltávolítása ellen?

Magyarországot és a magyar közvéleményt rögtön megkínálták két dezinformációs támadással is. Előbb azzal, hogy blokkoljuk az uniós szankciókat (még aznap kiderült, hogy nem), majd azzal, hogy egyetlen tagállamként blokkoljuk, hogy az orosz pénzintézeteket kizárják a SWIFT rendszerből. Majd ezt is cáfolta a szlovák miniszterelnök, majd indirekte német politikusok is, amikor arról beszéltek, hogy a német kormány vétója elhárult és így már el lehet fogadni a szankciót. Tegyük hozzá: mindkét dezinformációs támadásba naívan vagy tudatosan beleálltak nyugati vezetők, a magyar ellenzék egy része, és számos magyar balos médium is.

Miért? Mert a magyar kormány nem akar háborúzni és kockáztatni a kárpátaljai magyarok életét. Ez most már üldözendő és társutasság az orosz rezsimmel. Csak az eszkaláció az elfogadható, a helyes politika. Nem számít semmi más.

Megérkeztünk az orwelli világba, ahol »A háború béke.«

Közben az ukrán és az orosz fél egyébként már tárgyal. A Nyugat pedig fegyvereket küld, háborús retorikát követel és eszkalál.

Nyugalom! Kötél idegekkel rendelkezők előnyben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harpec
2022. március 02. 23:23
Jó lenne ezt nem a facén írni, kezdetnek, ha már fake news. Továbbá, nem szabad hagyni. Minden fórumon nyíltan ki kell mondani ezeket, és elmondani, hogy az eszkaláció és fegyverkezés elfogadhatatlan, világháborúhoz vezet, tehát azt támogatja mindenki, aki fegyvereket akar küldeni, vagy küld. Fasiszta az, aki az oroszokat gyűlöli, nem a háborút. Csak a mielőbbi békekötés az elfogadható! Nem kell elfogadni a hazug narratívákat. Ellen-narratíva kell.
Autofocus
2022. március 02. 21:40
Teljesen egyetértek a szerző logikájával, ezért is tartom irracionálisnak és kontraproduktívnak Putyin katonai invázióját. Egyszerűen semmilyen szinten nem illik bele a ravasz, hideg, számító korábbi logikájába, ráadásul az RT és klónjai tuucatjaival, százaival, az orosz narratívát ézrevétlenül a közvéleménybe injektáló propagandagépezetével sokkal kevesebb pénzből sokkal nagyobb hatást tudott elérni a világ (és leginkább a számára stratégiailag fontos országok, régiók) közvéleményének formálásával. Emellett nem vetette meg a kiberhadviselés és diverzáns hackertámadások XXI. századi műfajait sem, amivel szintén úgy tud egy feltörekvő nagyhatalom károkat okozni az ellenfeleinek, hogy közben nem ég rá a vér. Amit ezekkel a korábbi eszközökkel elért, minden moráis tőkéjét, minden,a nyugati világ belső ellentéteihez muníciót adó hivatkozási alapját, most pár nap alatt porig rombolta, és kommunikációs szempontból leküldte magát a föld alá. Én személy szerint ezek miatt megkérdőjelezem a mentális állapotát, mert az idő neki dolgozott, és ha türelmesen folytatta volna a korábbi stratégiáját, elérhette volna a céljait.
smarton84
2022. március 02. 21:21
Orbán csak kamuháborúkat tud vezetni. Vagy a védtelen kisebségek ellen tud hergelni. Amint komolyra fordul a helyzet, tele a gatya.
Dr. Greta Grünberg
2022. március 02. 20:47
Rendesmagyar grétsylászlóista emberként megmondhatom, hogy rendesmagyarember nem használ olyan szavakat, mint a globalogazdi angoljának trendi obszcén bulvárkifejezése, a "shitstorm". Vü ponyimájtye? Az anyára is azt mondjuk, hogy szülő egy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!