Putyin márpedig előre szólt

2022. március 01. 16:55

Putyin pont azt tette, amire minket korábban figyelmeztetett.

2022. március 01. 16:55
null
Patrick J. Buchanan
The American Conservative

„Amikor Putyin követelte, hogy Amerika zárja ki Ukrajna jövőbeli felvételét a NATO-ba, Amerika azt válaszolta: a NATO ajtaja nyitva áll. Bármelyik nemzet, beleértve Ukrajnát is, folyamodhat tagságért, és felvehetik. Nem változtatunk ezen.

A 2008-as Bukarest-deklarációban a NATO Ukrajnát és még távolabbi Kaukázusban fekvő Grúziát elindította a NATO-tagsághoz vezető folyamat útján. A NATO-szerződés ötödik pontja leszögezi, hogy bármely tag ellen elkövetett támadás mindenki ellen elkövetett támadás. 

Minthogy nem tudott kicsikarni kielégítő választ, Putyin katonai módon rendezte a kérdést. Sem Ukrajna, sem Grúzia nem lesz a NATO tagja. Oroszország jelezte, hogy a NATO-tagság megakadályozásáért akár háborúba is hajlandó menni, ahogy tette azt csütörtökön.

Putyin pont azt tette, amire minket korábban figyelmeztetett.

Akármilyen is az orosz elnök személyisége, amiről most nagy viták mennek Amerikában, szavahihetőségéhez nem férhet kétség. Ha Putyin figyelmeztet, hogy valamit tenni fog, akkor azt meg is teszi. Miközben napok óta zajlik az orosz-ukrán háború, talán a legrosszabb Európában 1945 óta, két kérdésre kell választ találnunk: Hogyan jutottunk idáig? És mi mindebből a kiút? (…)

2014-ben kitették a hatalomból Ukrajna demokratikusan megválasztott, oroszbarát elnökét, Viktor Janukovicsot Kijevben, és felváltották őt egy nyugatbarát rezsimmel. Inkább, minthogy elveszítse Szevasztopolt, a történelmi orosz hadikikötőt a Krímben, Putyin elfoglalta a félszigetet és orosz területnek nyilvánította azt. 

Teddy Roosevelt ugyanezt csinálta Panamával.

Így érünk el a jelenhez. Akármit is gondolunk Putyinról, ő nem Sztálin. Nem gyilkolt meg milliókat vagy hozott létre Gulagot. Úgyszintén nem „irracionális”, ahogy egyesek mondják. Nem akar háborúzni velünk, ami több mint romboló lenne mindkét fél számára. 

Putyin egy orosz nacionalista, hazafi, tradicionalista és egy hideg, könyörtelen realista, aki meg akarja őrizni Oroszországot jelentős és tisztelt nagyhatalomnak, ami egyszer volt, és aminek újra szeretné, hogy legyen. 

De ez nem valósulhat meg, ha a NATO-terjeszkedés nem áll meg és testvérállama, Ukrajna a része lesz egy katonai szövetségnek, ami arra a legbüszkébb, hogy megnyerte a hidegháborút azellen a nemzet ellen, amit Putyin szolgál.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2022. március 02. 10:12
"Ha Putyin figyelmeztet, hogy valamit tenni fog, akkor azt meg is teszi." De nem azt ismételgette, hogy nem készül háborúra és aljasan hazudik az Amerikai Titkos Szolgálat, amikor ilyeneket állít ??? Utána, csak az Ukrán nácikat akarta legyözni. Közben már az egész Nyugat ellen akar harcolni... Akkor mi is lehet erre a helyes válasz? Ha a szankciók is túl erös válaszok a vérengzésre ? Persze, hogy Putyin egy Orosz nagyhatalom vezére akar lenni, hisz folyton nosztalgiázik és a Vörös Hadsereg dicsö sikerét emlegeti. De mégis mit vár ennek érdekében, a Nyugattól ? Állítsa vissza neki a Szovjet birodalmát ? Kína megmutatta, hogy saját eröböl is lehet nagyhatalommá válni, anélkül, hogy a Nyugattól várna el engedményeket... Persze, hogy Putyin, nem Ukrajnától fél ! Fél a Nyugat sikeresebb gazdaságától és szabadabb társadalmainak vonzerejétöl...
Buta kán
2022. március 02. 02:54
Ez a bohóc,ez a másodosztályú senki,pityereg a kamerákba,hogy a nato nem segít. Belegondolt valaki,hogy mi lesz akkor,ha csak egy rakétát átlő valamelyik balti államba és ráfogja az oroszra? Atomháború 1 óra alatt. Addig kellene az anyja hátán megbaszni,amíg nem késő....
Gordon.
2022. március 01. 22:41
Ezzel a szépítő leírással csak egy baj van. De az nagy!!!! Nem az a baj a putyini szemlélettel, hogy Oroszországot naggyá és tiszteletre méltóvá akarja tenni, hanem az, hogy hogyan és milyen áron. Nem a lakossága jólétének a megteremtésén át, békés fejlődéssel, együttműködéssel. Nem a saját lakosság véleményének a figyelembe vételével. Nem barátsággal, más országok, népek szabadságának és jogainak a tiszteletével és figyelembe vételével. Hanem más országok, népek feletti hatalom megszerzésével, terjeszkedéssel, "érdekszférák" fenntartásával. Jogot formál arra, hogy más országokat akaratuk ellenére a saját "érdekszférájának" tekintsen, és ezt biztosítsa akár katonai erővel is. Így bizony elmarad a tiszteletre méltóság, Putyin úr! Az aztán nem szépít a helyzeten, hogy Putyin megmondta, hogy nem tűri, hogy más országok más partnert és védelmet válasszanak, mint ő, és ezt fegyverrel is megtorolja. Hát tényleg, milyen becsületes, jó fiú ő, minden megvan bocsátva. Legalábbis Buchanan szerint.
APESZ72
2022. március 01. 22:30
Nem kell itt a színház. Szándékosan kiprovokálták az orosz támadást, mert sos kellett nekik az ukrán munkaerő, a munkáskéz, hogy fenntartsák gazdaságaik működőképességét. A tanulatlan emberek betelepítése nem jött be, azonnali, valódi megoldásra volt szükségük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!