Reflektorfényben az olaj- és gázvállalatok az EU-ban

2022. május 25. 15:44

A nagyvállalatoknak a valós környezeti és társadalmi hatásokról kellene beszámolniuk.

2022. május 25. 15:44
Elisa Peter
EurActiv

„Az olaj és földgáz kitermelése, valamint a bányászati módszerek komoly kockázati tényezők. Veszélyt jelentenek az éghajlatra nézve, a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk hatásai ugyanis napról napra súlyosbodnak. 

Ezen energiahordók a nemzetgazdaságok számára is veszélyt jelentenek, ezt bizonyítják a szárnyaló energiaárak és a globális nyersanyagpiacon jelentkező bizonytalanság. A fosszilis tüzelőanyagok továbbá a demokráciát is veszélybe sodorják, hiszen diktátoroknak is segítenek hatalmon maradni.

Arról nem is beszélve, hogy milyen kockázatokkal jár a kitermelésük világszerte azok számára, akik olaj- és gázmezők, illetve bányák közvetlen közelében élnek és emberi jogi visszaélésekkel és környezetrombolással kell szembenézniük. De még a befektetők számára is veszélyes játékot jelentek, pénzügyi és reputációs szempontból is. 

Ezen kockázatok megszüntetéséhez – és egy fenntarthatóbb világ megteremtéséhez – elengedhetetlen, hogy a kitermelésben szerepet játszó nagyvállalatok felfedjék tevékenységeik valódi hatásait és azok igazi mértékét. Az Európai Unióban jelenleg arról folyik a vita, hogy a cégeknek ezt milyen formában kellene megtenniük. 

Az Unióban küszöbön áll annak a jogszabálynak a reformja, amely arra kötelezi a vállalatokat, hogy tevékenységeik társadalmi és környezeti hatásait tegyék nyilvánossá. Így a nem pénzügyi információk közzétételéről szóló irányelvet (NFRD) hamarosan felválthatja a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolásról szóló irányelv (CSRD).

Jelenleg zajlanak még a tárgyalások a végleges szövegről – uniós szakzsargonnal élve a „háromoldalú egyeztetések”, de már célegyenesben vagyunk. Várhatóan a végső egyeztetések még azelőtt lezárulnak, hogy Franciaország átadná az EU soros elnökségét júniusban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Da Vinci
2022. június 10. 14:19
Mert az ,,ámerikai” kitermelés és a tankereken való szállítás annyira, de annyira környezetbarát!!! Egyszerűen ne szüljenek, ne fogyasszanak, ,,mencsük” meg a bolygót!!! De akkor KINEK????
TAVIROZSA
2022. június 03. 11:04
Ugye az nyilvánvaló mindenkinek, hogy az EU jogszabály csak az EU területén lévő cégeket fogja csesztetni! Kétlem, hogy az USA palagáz kitermelés és szállítás környezetterhelése vita tárgyát fogja képezni Európában...
luisbathhelena
2022. május 26. 19:34
Gyanítom az amcsi palagáz cégek magasról leszarják az EU moralizálását. Ti JÓEMBEREK vagytok, palagázt vesztek és Greta Thunberg mehet a kukába (már ott van). A ZÖLD JÖVŐs-s Face profilotok meg 3 hónapja kék-sárga. Mert ez a trendi most, a globális felmelegedés, amiről 10 éve papoltok meg hirtelen le van szarva...már nem melegszik tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!