Nem vagytok konzervatívok

2022. június 14. 13:12

Miként ítélhető meg a NER, vagy másképpen az Orbán-rezsim a konzervativizmus perspektívájából?

2022. június 14. 13:12
null
Körösényi András
Válasz Online

„A konzervativizmus három évtized alatt a marginalitásból a mainstreambe került Magyarországon. Széleskörű és intenzív konzervatív intézményépítés ment végbe, különösen az elmúlt bő egy évtizedben, és konzervatív értékek jelentek meg egy sor közpolitikai területen is – indokolt tehát a konferenciának a Magyar konzervatívok sikeres 30 év után címet adni. A konzervatív intézményépítésnek azonban ára volt: ez a NER-hez való politikai lojalitás, a szellemi függetlenség feladása vagy korlátozása. Megjelent az új jobboldaliság eszméje, mint egyfajta kormánypárti konzervativizmus. Az új jobboldal a NER politikai-ideológiai programadója, igazolója kíván lenni.

Felvethető ezért a kérdés: valóban a konzervativizmus vagy az új jobboldal előretöréséről és sikereiről van szó? Ennek megválaszolásához tisztáznunk kell új jobboldal és konzervativizmus viszonyát. Ehhez kívánok néhány szempontot adni, folytatva egy néhány évvel ezelőtti, Mándi Tibor szerzőtársammal írt eszmefuttatást. A különbségeket próbálom megvilágítani.

A legfontosabb, hogy a közvetlenül a politikai gyakorlat szellemi igazolására törekvő új jobboldalisággal szemben a konzervativizmus egy politikai eszmeáramlat, egy szellemi hagyomány. A konzervativizmus nem pusztán attitűd, a meglévő, az örökölt jóváhagyása (status quo pártiság), de nem is egy konkrét rezsim vagy a hatalom-maximalizálás igazolása. Mit jelent ez? Azt, hogy a konzervatívok a politikai cselekvés szintjén támogathatják ugyan a NER-t pragmatikus vagy politikai okokból, érdekből, vagy a kisebb rossz okán, de aligha támogathatják feltétel nélkül, úgy, mint a konzervatív beállítódás és politikai eszmeiség megtestesülését. A konzervativizmus ugyan nem kínál doktrínát, amiből egy kívánatos rezsim részleteiben levezethető lenne, de politikai biankó csekket sem ad bármilyen jobboldali kormány vagy rezsim számára.”

Nyitókép: 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. június 15. 10:17
"A konzervativizmus három évtized alatt a marginalitásból a mainstreambe került Magyarországon." Marginalitásból?? Azt a kurva anyádat. Barna eső, mi? Fasisztázni orrba-szájba? Valójában annyi történt, hogy a liberalizmus nevű gyomszarság elszáradt, és az addig fénytől megfosztott haszonnövények pedig élettérhez jutottak. Már nem érdekel senkit a libernyák sápítozás, nem mérvadó a véleményetek, és a hatalomból is kiszorultatok, és lelepleződött a kultúrába meglapuló vérszívó tevékenységetek, úgyhogy ott is folyik a ciánozás. Na ez zavar téged, hogy nulla teljesítménnyel nem vagy ünnepelt gondolkodó.
Jooee
2022. június 15. 07:48
Kis köcsög proli.
Syr Wullam
2022. június 15. 06:28
Nem? Ha nem, hát nem. Túléljük.
Akitlosz
2022. június 14. 22:57
A konzervativizmus perspektívájából nem konzervatívok, de a bolsevizmus perspektívájából konzervatívok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!