Ez a globális szinten gyarmatosítani szándékozó Nyugat legnagyobb paradoxona

2022. július 30. 09:48

A függés kialakítása, a vágykeltő ismeretek gyors befogadása és bizonyos szintű globális kolonizáció gyorsan meg is történt, csak épp az egész következménye nem az lett, amire számítottak.

2022. július 30. 09:48
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„A fejlett technológia lehetővé tette, hogy az eszmék szabadon áramoljanak a világban. A nyugati ember, mely távoli népek zsebébe csúsztatta az okos eszközökkel az egész világot és annak sajátos narratíváját, alapos okkal hihette azt, hogy az új kommunikációs csatornákkal majd szépen átneveli az emberiséget, a maga kedvére-ízlésére-hasznára formálja át – a háborúnál is gyorsabb és olcsóbb eszközökkel – a távoli, »fejletlennek« ítélt kultúrákat.

A függés kialakítása, a vágykeltő ismeretek gyors befogadása és bizonyos szintű globális kolonizáció gyorsan meg is történt, csak épp az egész következménye nem az lett, amire számítottak.

Tudniillik a különböző társadalmak nem igazodtak helyben a nyugati elvárásokhoz, a felszínen, a divat és popkultúra szintjén még sikerülhetett is e saját képmásra nevelés, de a társadalmak mélyrétegeit, a tradíció-, a szokások-, a hit fundamentumait nem érintette a változás.

Ehelyett egyre többen szedték/szedik a sátorfájukat és tömegesen útra kelnek az őket új vágyakra ébresztett, Kánaánt ígérő, gazdag tájak felé.

A kolonizáció iránya pedig ezzel a fizikai valósággal, az útra kelt emberek számossága és vitalitása okán (és a nyugati ember reprodukciós készségének hiányával) ekképpen meg is fordult: mostanra hübrisztől elkényelmesedett világunk az, amelyet elsodorni látszanak életképesebb kultúrák.

Ez a globális szinten gyarmatosítani szándékozó Nyugat legnagyobb paradoxona.

(Ha pedig egy ország, mely sem pro sem kontra ne kíván részt venni ebben a kolonizációs folyamatban, csak - mint ezer éve - szeretne a történelem viharaiban önazonosan megmaradni, az egy mindenki számára méltányolható igény kellene, hogy legyen.)”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2022. augusztus 01. 07:56
Ez eltévedt,vagy nekem szántad? " A globalizáció nemcsak az általad nemszeretem emberekre, csoportokra hat" - nem sok értelme van ennek a mondatnak. Nincsenek "nemszeretem" embereim. A globalizáció a glóbusra hat. És azt nem szeretem. De biztos vagyok, hogy a 7,9 milliárd ember lelkendezve örül, hogy a modern világban fantasztikus pusztító fizikai-vegyi-biofegyverek vannak, hogy a Földről lehet frissíteni a Mars-szondát, és boldogan lemond vallásáról, hazájáról, nemzetéről, hitéről, emberi lényegéről, Istenről (minden vallásról beszélek, nemcsak az általad gyűlölt kereszténységről). A technika additívan fejlődik, de a bölcsesség nem. Platónnál nem tud többet a világról, az emberről, a kezdettől és a végről egy politológus, vagy szoftverfejlesztő. A létszemléletén mindenkinek magának kell dolgozni az őskortól a világ végezetig. A különbség, hogy ezt még száz évvel ezelőtt is tudták az emberek, ma elhiszik, hogy megválthatják kényelemmel, technikával. - A szofisztikáltan zsigeri kereszténygyűlölettel impregnált levél egyébként nem teljesen talált. Kényelemre lecserélni az egész életen át munkával alakítandó létszemléletet? Informáltságra lecserélni a bölcsességet? (persze, hogy lemondanék az autóról - ennek egyik oka, hogy nincs is. És tollal, ecsettel, tussal, tintával, festékkel, papírral dolgozom, nem azért, mert nem tudok máshogy, mert szükségem volt a munkához a modern világban egy rakás grafikai szoftver használatát elsajátítani, hanem mert úgy jó.) De az életemről is lemondanék, ha ezzel megmenteném a globalizációtól a világot, vagy akár egy embert. De ez lehetetlen, a globalizáció "győzni" fog. És ahogy T. S. Eliot írja: "A világ így ér véget Nem bumm-mal, csak nyüszítéssel." ---- Tudom, hogy nem fog változtatni azokon, akik 10-20-30-40 éven át keményítették materializmussal a tudatukat - de hátha valaki még olvassa ezt. Meister Eckhart (a XIII. sz.-ból üzeni, nem, nem a sötét, hanem a ragyogó középkorból): "A boldogság: tudni Istent" - és ezen egy életen át kell munkálkodni. Magától nem jön létre. Nem szabad hagyni, hogy a technika, a kényelem, a fogyasztói idiótává nevelés elpusztítsa az ember istengyermeki mivoltát, mert potenciálisan adott, ajándékként kapta emberré születésével, hogy felnőhet Istenhez. --------------------------------------- Köszönöm a beszélgetést, lezártam.
Lajoss
2022. július 30. 21:37
Zsuzska,a nyugat lesajnál bennünket..teljes joggal..
Káder János
2022. július 30. 17:36
Túl SOK az ember a Földön , ennyi az egész . És most nem Európára gondolok .
józan paraszti ész
2022. július 30. 12:59
Már 2015-ben megállapítottam,hogy a legnagyobb hiba az volt, hogy mobil telefont adtunk mindenki kezébe. Alapvetően ez indította be a migrációt. Aki ide jött és haza tudott szólni, az első mondta az volt: Gyertek! Ezek toszta hülyék, mindent adnak és nem kell semmit csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!