Az utolsó órában vagyunk, ideje összeszedni magunkat!

2022. július 31. 17:17

A kapzsiság, a teremtett világ kiszipolyozása, a humán erőforrással való könyörtelen kereskedelem 8 milliárd ember életét teszi tönkre.

2022. július 31. 17:17
null
Bese Gergő
Vasarnap.hu

„Szent Pál apostol buzdítását szeretném kiemelni az olvasmányok közül, hogy továbbra is jó irányban haladjunk életünk alakításában. A Kolosszeieknek írt levél harmadik fejezete a keresztény ember erkölcsi kötelességeiről tanítja az olvasókat: Öljétek meg tagjaitokban azt, ami földies: az erkölcstelenséget, a tisztátalanságot, az érzéki vágyakat, a bűnös kívánságokat és a kapzsiságot, ami nem más, mint bálványimádás. Ezek miatt sújtja Isten haragja a hitetlenség fiait. (Kol, 3,5-6)

Milyen ismerősek ezek a problémák. Mintha nem 2000 évvel ezelőtt íródtak volna, hanem egy napjainkban készült társadalomszociológiai tanulmány recenziója lenne. A földi dolgok imádata, túlreprezentálása és a mindennapi élet origójává tétele.

Persze könnyebb olyan dolgokat magunkévá tenni és szeretni, ami kézzel fogható: pénz, ingatlan, autó, telefon stb… mint azt, ami lelki, szellemi. Ilyen például a boldogság, az öröm, a hit, az összetartás, a tudás. A levél tartalmát megismerve érzékelhetjük, hogy az emberiség létezése óta ez a feszültség fennáll. A földi és az égi kincsek közötti harc.

A legnagyobb baj azonban az, hogy ismerjük a végkifejletet, láthattuk a történelem lapjait átolvasva, mi történt azokban a korokban, amikor az erkölcstelenség, a kapzsiság és a bálványimádás került az előtérbe. A végeredmény mindig háború, szenvedés és komoly társadalmi feszültség lett. Persze időről időre újra visszatalál az emberiség a helyes útra, de a Sátán mindig eltéríti a jó irányból.

Napjainkban a bőrünkön érezzük éppen ezt az iránytévesztést. Az ember egója mindenek fölé emelkedik. Ő lesz az univerzum közepe, dönt életről és halálról. A fejlett világ feljogosítva érzi magát, hogy meghatározza a nehezebb sorsú népek életének mindennapjait. A globális világgazdaság átláthatatlan szövetei pedig mindenre hatást gyakorolnak – a legeldugottabb településtől egészen a klimatikus viszonyokig.

Ma már a kapzsiság, a teremtett világ kiszipolyozása, a humán erőforrással való könyörtelen kereskedelem 8 milliárd ember életét teszi tönkre.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyáril
2022. augusztus 01. 06:37
http://www.kektoll.com/?p=2624
tukkuta
2022. augusztus 01. 00:42
Pontosan ezt a mellébeszélést, manipulativ hozzáállást kell elfelejteni. Senkinek sincs joga arra, hogy AKÁRHOL ízlésficammal vagy anélkül házat építsen. Az a tény, hogy présháznak nevezett villák épülnek tűzivíztároloknak hívott medencékkel mezőgazdasági területen, az a kivagyiság netovábbja. Szerencsére nem ez az egyetlen módja annak, hogy balatoni kéglit szerezz, de ha nem tudsz jogszerűen felépített nyaralóhoz jutni, akkor panzióba vagy hotelbe mész, mert a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak.
annamanna
2022. július 31. 20:29
Szép abból kiindulni, hogy "bármikor meg tudnék élni havi 47 ezer forintból, csak momentán nincs hozzá kedvem" - de addig is mindenki másnak azt ajánlom, hogy szorítsa meg a derékszíját, majd én is azt fogom, csak még elmegyek nyaralni stb. A függő az, aki így beszél. Teljesen biztos abban, hogy szabad a függősége tárgyától, és bármikor gond nélkül eldobja - csak most valahogy nem úgy jött ki a lépés, most épp ez jött közbe vagy az, de ezek csak ideiglenes akadályok, mert holnaptól úgy hátat fordít az addikciójának, mint a pinty. Szóval az a katolikus egyház, vagy történelmi egyház, ami évek óta nyilvánvalóan az állami támogatások stabil kedvezményezettje, egyszerűen nem tud hitelesen az anyagiasság ellen prédikálni, mert ahhoz először is be kellene tudniuk bizonyítani, hogy ők maguk képesek rá, tényleg úgy élnek, ahogyan beszélnek. Ha Bese jó ideje elengedte volna az államilag támogatott pozíciót, akkor egészen más volna a súlya a szavainak, mint így. Ha a templomok nem így néznének ki: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Rom%2C_Sankt_Paul_vor_den_Mauern_%28San_Paolo_fuori_le_mura%29%2C_Innenansicht_1.jpg/800px-Rom%2C_Sankt_Paul_vor_den_Mauern_%28San_Paolo_fuori_le_mura%29%2C_Innenansicht_1.jpg - akkor volna súlya a szavaiknak. Luther Márton 500 éve: "Élete utolsó útja szülőföldjére, Mansfeldbe vezetett, hogy kibékítse a hazai grófi család két ágát, ott azonban ágynak esett. Utolsó sorait kis darab papirosra írta, s ezzel a két mondattal zárta: „Wir sind Bettlers. Hoc est verum.” (Koldusok vagyunk. Ez az igazság.) Az 1546. február 17-ről 18-ra virradó éjjel hunyta le örökre szemét." Vajon Luther részéről ez a szöveg összevágott az életével vagy sem? Nem tudom, csak azt, hogy amíg a Bibliát fordította, egy évig rothadt szalmán aludt, mert nem szakította félbe a munkáját azért, hogy kicserélje a szalmazsákját, más pedig nem csinálta meg helyette. Ebből azért ki lehet indulni, mennyire beszélt csupán a levegőbe.
annamanna
2022. július 31. 20:02
Jak 2,12. Úgy szóljatok és úgy cselekedjetek, mint a kiket a szabadság törvénye fog megítélni. 13. Mert az ítélet irgalmatlan az iránt, a ki nem cselekszik irgalmasságot; és dicsekedik az irgalmasság az ítélet ellen. 14. Mi a haszna, atyámfiai, ha valaki azt mondja, hogy hite van, cselekedetei pedig nincsenek? Avagy megtarthatja-é őt a hit? 15. Ha pedig az atyafiak, férfiak vagy nők, mezítelenek, és szűkölködnek mindennapi eledel nélkül, 16. És azt mondja nékik valaki ti közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg és lakjatok jól; de nem adjátok meg nékik, a mikre szüksége van a testnek; mi annak a haszna? 17. Azonképen a hit is, ha cselekedetei nincsenek, megholt ő magában. 18. De mondhatja valaki: Néked hited van, nékem pedig cselekedeteim vannak. Mutasd meg nékem a te hitedet a te cselekedeteidből, és én meg fogom néked mutatni az én cselekedeteimből az én hitemet. 19. Te hiszed, hogy az Isten egy. Jól teszed. Az ördögök is hiszik, és rettegnek. 20. Akarod-é pedig tudni, te hiábavaló ember, hogy a hit cselekedetek nélkül megholt? 21. Avagy Ábrahám, a mi atyánk, nem cselekedetekből igazíttatott-é meg, felvivén Izsákot, az ő fiát az oltárra? 22. Látod, hogy a hit együtt munkálkodott az ő cselekedeteivel, és a cselekedetekből lett teljessé a hit; 23. És beteljesedett az Írás, a mely ezt mondja: Hitt pedig Ábrahám az Istennek, és tulajdoníttatott néki igazságul, és Isten barátjának neveztetett. 24. Látjátok tehát, hogy cselekedetekből igazul meg az ember, és nem csupán hitből. 25. Hasonlatosképen pedig a tisztátalan Ráháb is, avagy nem cselekedetekből igazíttatott é meg, a mikor a követeket házába fogadta, és más úton bocsátotta ki? 26. Mert a miképen holt a test lélek nélkül, akképen holt a hit is cselekedetek nélkül. Híres történet Gandhi és a cukor - egy anyuka megkérte, hogy szóljon rá a gyermekére, hogy ne egyen cukorkát, mert rosszat tesz a fogainak. Gandhira biztosan hallgat a gyerek. Gandhi azt mondta, rendben, jöjjenek vissza fél év múlva. Fél évvel később megjelent az anyuka, és Gandhi azt mondta a gyereknek: - Ne egyél cukrot, mert elromlanak a fogaid. - Na de ezt miért nem mondta el hat hónappal ezelőtt? - kérdezte a nő. - Mert akkor még én is ettem cukrot. Persze a történet valószínűleg csak népmese, de annak jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!