Néhány ársapka nem elég, jobban bele kellene nyúlni a piacok működésébe

2022. november 17. 18:38

Remek alap lehetne például a korábban privatizált temérdek termőföld újraállamosítása, de a szövetkezetek támogatása is hasznos lehet társadalmilag e tekintetben.

2022. november 17. 18:38
null
Kiss Soma Ábrahám
Mérce.hu

„Tekintve, hogy az élelmiszerárak aligha fognak varázsütésre, önmaguktól visszarendeződni olyan szintre, hogy a vásárlóknak ne kelljen rohamosan elértéktelenedő bérük egyre nagyobb hányadát a boltok kasszáinál hagyniuk, a kormánynak további piacbefolyásoló intézkedéseket kell hoznia.

Ne álljunk meg tehát félúton! Amennyiben ugyanis a kormány kizárólag a kiskereskedelmi árakat korlátozza, a költségeket a kiskereskedőkre vagy akár a termelőkre hárítva, akkor az adott szereplő – amennyiben tevékenysége jövedelmezősége egy bizonyos szint alá csökken, tehát a tulajdonosok befektetett tőkéjét nem tudja az elvárt módon szaporítani – kivonulhat az ágazatból vagy az adott piaci szegmensből. Magyarán ha egyre több termék árát korlátozzák, és az adott üzlet nem tudja a további termékek árrésével kompenzálni az ársapkás termékek kereskedelméből fakadó veszteségeket, akkor egy idő után dönthet úgy, hogy lehúzza a rolót.

Ugyanez igaz a termelési és kereskedelmi lánc további szereplőire is: ha az élelmiszerüzem nem tud rentábilisan, a befektetők számára jövedelmező módon termelni, mert a termékei felvásárlási ára nem tudja fedezni, hogy drágább az energia, a béreket már nem lehet jobban leszorítani, stb. akkor az adott termelő felfüggesztheti működését. Ugyanez igaz a mezőgazdasági termelőkre – habár a nagygazdáknak egyelőre láthatóan nincs félnivalójuk.

Na de akkor hogyan lehetne biztosítani az ellátásbiztonságot és a megfizethető élelmiszerárakat? A fentiekből értelemszerűen következik, hogy az élelmiszer-termelés és kereskedelem kommodifikációja okozza a problémát. Vagyis az, hogy a tevékenységeket – túlnyomórészt – profitorientált cégek végzik, melyek számára addig fontos a termelés és az ellátás fenntartása, míg elérhető vele egy bizonyos profitráta, és a cégek tulajdonosai keresni tudnak rajta.

Logikus tehát, hogy az alacsony árakat és a biztos élelmiszerellátást a termelés és kereskedelem tőkelogika alóli kivonásával lehet biztosítani – magyarán ha Magyarország kormánya nem akar megállni félúton, ideje fejlesztenie az állami gazdaságokat és élelmiszeripart. Ehhez remek alapot nyújthatna például a korábban privatizált temérdek termőföld újraállamosítása, de a szövetkezetek támogatása is hasznos lehet társadalmilag e tekintetben.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2022. november 18. 15:39
Ez a dugacs csak tudja! Kreten!
zsanett-kúnrum
2022. november 17. 22:47
Dobjuk be baranyit a közösbe, és engem nem zavar ha ebből kimatadhatok örökre
Trinitysum
2022. november 17. 22:30
Nocsak, egyes hozzászólók hogy felháborodtak a földek államosításának gondolatán... Ezek szerint Mo-on megéri élelmiszert termelni. Azt hittem nem. Mert ha elmegyek vidékre, csak a műveletlen kerteket látom, és azt,hogy a falvakba mobil boltok szállítják a zöldséget. Legutóbb termelői tejet és tojást akartunk venni. Mire az volt a válasz, hogy nem adott elég tejet a tehén, a tyúk meg nem tojt eleget, már ahol tartottak egyáltalán, 100-ból egy helyen az öreg nénik. A gazdálkodók pedig folyton rinyálnak, hogy kevés volt az eső, vagy árvíz volt, vagy nem sütött a Nap, vagy túl sokat sütött. Most is ontják a mezőgazdaságba a pénzt támogatások formájában. Szóval, aki nem tud a termőföldből támogatás nélkül megélni, attól el kell venni, és államosítani kell. Pont azért, hogy legyen élelmiszer, mert sok alapélelmiszerből behozatalra szorulunk, ami sosem fordult elő a Tsz-ek idejében. Nem a struktúrát kell visszahozni, hanem a gazdálkodás hatékonyságát összpontosítással növelni.
Volo
2022. november 17. 22:16
Ez pont az a bicskanyitogató gúnyolódás, amit anno a komcsik nyomattak, aztán a szadeszesek nyomtak. Ezt a kis hülye buzeránst jól ki kellene gúnyolni egy kapa, vagy ásó nyelével!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!