Orbán csúsztatása: a foci nem politika, de az államhatár átrajzolása az

2022. november 23. 13:26

Orbán már a nacionalista futballhuligánok szintjén áll, csak ő egy miniszterelnök, ami mást jelent.

2022. november 23. 13:26
null
Bartus László
Bartus László
Amerikai Népszava

„Alapos csúsztatással próbálta leplezni Orbán, hogy immár nyíltan is a szélsőjobboldali, rasszista, antiszemita, nacionalista és irredenta futballhuligánok szintjén áll és nyílt közösséget vállal velük. Miután Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén Nagy-Magyarországot ábrázoló sálat viselt, a szomszédos országok egy része pedig tiltakozott emiatt, ezt posztolta: »A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!«

Először is, a magyar válogatott nem minden magyar csapata, mióta Orbán Viktor kisajátította és saját rendszere propagandájára és politikai céljaira használja a magyar futballt, nekünk például ez a magyar válogatott nem a csapatunk. Mi Brazíliának, Argentinának és az olaszoknak szurkolunk. Mi az Orbán-rendszert szolgáló magyar válogatott minden meccsén az ellenfélnek szurkolunk. A magyar válogatottnak való szurkolás egyelőre nem kötelező, sem a határon belül, sem a határon kívül. Ez még elvárás sem lehet, ez minden ember lelkiismereti szabadságának része.

De attól, hogy mi Braziliának szurkolunk, nem rajzoljuk át sem a brazil, sem az amerikai, sem a magyar térképet, ahogy senki nem teszi ezt, ha más nemzetek válogatottjának szurkol, mint ahol él. Bárki szurkolhat egy másik ország, vagy akár több ország csapatának, attól nem rajzolja át az ország politikai térképét, nem változtatja meg az államok határait. Ha Magyarország miniszterelnöke jelenik meg olyan szurkolói sállal, amelyen Magyarország államhatára magában foglalja a határon túli magyarok lakta területeket, más országok területeit is, az irredentizmus és revizionizmus.

Egy játékos szívét normális esetben a nemzeti himnusz, az ország címere és a nemzeti színek dobogtatják meg. Ebből a célból készülnek szurkolói sálak. Ha ezeken a sálakon az elvesztett magyar területek Magyarország részeként jelennek meg, az politika. Azt feltételezi, hogy a játékosokat ez a politikai cél is motiválja, illetve a futballcsapatot is ezeknek a politikai céloknak a szolgálatába állítják. Ha az ország miniszterelnöke hord ilyen sálat, azzal kifejezi a területi igényeit, és azt a vágyat, hogy a nemzeti válogatott egy olyan országot képviseljen, amelynek ezek az államhatárai.”

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orygabor
2022. november 24. 12:03
Mindegyik rablóállamtól fizetést kap, vagy csak amolyan hasznos idióta?
akiaki
2022. november 24. 11:09
temaki! sztem semmi közöd ehhez, menj a hitgyülibe zsidózni!
csjanos
2022. november 24. 09:20
B BUNKÓ!!...most legalább megismered te is az igazi határokat...pfuj
amca
2022. november 24. 06:19
Primitív véglény. Crv. Féreg. Bartus a neved.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!