A V4 ma is fontos szereplője az európai politikának

2022. november 21. 11:02

Azok, akik az EU-t kizárólag német–francia tengely menti rendszernek képzelik el, nem akarnak harmadik szereplőt.

2022. november 21. 11:02
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„A V4 egy alapvetően brüsszeli fókuszú szerveződés, amely ma is fontos szereplője az európai politikának, és amely az európai struktúrákon belüli közép-európai érdekérvényesítés eszköze. Azok, akik az Európai Uniót egy kizárólag német–francia tengely mentén szerveződő rendszerként képzelik el, nem akarnak harmadik szereplőt, nem érdekük, hogy egy V4-es, közép-európai szereplő is tényezővé válhasson ebben a struktúrában.

Közép-Európa viszont csak akkor tudja érvényesíteni az akaratát, ha az egyes országok a közös érdekekre koncentrálva összefognak egymással, és azokra az alapvető célokra fókuszálnak, amelyekben továbbra is fennáll az egyetértés. Ennek szellemében zajlik majd a csütörtöki, kassai tanácskozás.”

V4-csúcstalálkozó lesz a héten Kassán

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a visegrádi országok miniszterelnökeinek csütörtöki kassai csúcstalálkozóján - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn. A program halasztása, lemondása fel sem merült - szögezte le, utalva a visegrádi országok parlamenti elnökeinek szintén erre a hétre tervezett, de elhalasztott csúcstalálkozójára.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. november 21. 20:02
Szerbekkel? Kérdezz meg bácskai magyarokat erről. Svábokat már nem tudsz, mert leöldösték v elűzték őket a szerbek.
Vakfolt
2022. november 21. 13:37
"Azok, akik az Európai Uniót egy kizárólag német–francia tengely mentén szerveződő rendszerként képzelik el, nem akarnak harmadik szereplőt, nem érdekük, hogy egy V4-es, közép-európai szereplő is tényezővé válhasson ebben a struktúrában." Úgy általában az egész "nyugat" leszarja, leszólja a V4 meg a többi általa senkinek tekintett országokat, elvárja, hogy az ő szekerüket toljuk, aztán mikor nem ez történik, fel vannak háborodva, de nem egyezkedni akarnak, hanem kioktatni, leoltani, kiküszöbölni, diszkvalifikálni. Ékes példa erre foghézag ettás, mikor rájön, hogy nem fogunk altruistán becsicskulni, nem egyezkedni akar, hanem fetrengve hisztizik valamiféle zsarolásról. Nevettető a dolog, de a többi faszkalap is pont ilyen.
Pelso j.
2022. november 21. 13:04
Sikersztori lesz a kassai találkozó, - a semmiről.
tintapaca
2022. november 21. 11:51
A csehek és a szlovákak utálnak bennünket, ahogyan csak a tolvaj tudja utálni a meglopottat. A lengyelek az orosz kapcsolat miatt fordultak el tőlünk, ismét hibás külpolitikát folytatva. Én nem bíznék a V4 kapcsolatban. Sokkal több lehetőséget adna a balkáni népek élére állni, amint a szerbekkel is próbáljuk. Az ukrán katonai vereség és társadalmi-gazdasági összeomlás egyre közelebbre kerülésével nő országunk külpolitikai mozgástere. Türelem, kitartás, a döntések elodázása, hogy a zsarolási pozíciónk erősödjön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!