Vérbírócska

2022. november 18. 22:02

Ó, a vérbírók történelemformáló rendje! A választott hivatás, az árulás és hitványság legmagasabb szintje.

2022. november 18. 22:02
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Demokrata

„A bíró álmatlanul forgolódott az ágyában. Nagy elődjeinek pályáját irigyelte régi korokból. A pallosjogot, a visszavonhatatlan ítélet felhangzását: halál! Amit aztán követett a nyakcsigolya reccsenése, amikor a kötél megállítja a tehetetlenül zuhanó testet. A nagykorúságot épp csak elérő, lelkét hosszú agónia után kilehelő fiú, a forradalmat végül megtagadni nem hajlandó miniszterelnök vagy a császára helyett a hazáját választó tábornok testét.

A puskák dörrenése a kegyelemből golyót kapó aradi főtiszt vagy az első kormányfő kivégzésén… És aztán megannyi fiatal élet: a szabadságért, a hazáért, a nemzetért kiontott vér, mögöttük a bíró hűvös ítélete: bűnös.

Ó, a vérbírók történelemformáló rendje! A választott hivatás, az árulás és hitványság legmagasabb szintje, a Pokol kilencedik körének közepe. Ó, a régiek, akiknek megadatott a lehetőség, amivel ő már nem élhet! Pedig valahányszor átsétált a velencei dózsepalotából a Sóhajok hídján át a börtönökbe, mindig felsóhajtott: borzalom, hogy ő nem küldheti át ide mindazokat, akikre gyűlölettel tekint, mert hazájuk van, Istenük, nemzetük és a szívükben szeretet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nurmi26
2022. november 19. 18:20
Miattuk lett hazánkban jog helyett vályog.
írmag
2022. november 19. 14:44
A vérbíró segítője a két vérpartjelző!
Európai téridő
2022. november 19. 07:12
Három Ungváry van mostanában a placcon: A Rudi, a Krisztián és a Zsolt. És van a "hibás" alma a fáról és van a másik.
Lisa
2022. november 19. 06:57
Tökéletes! ( a kiegészítés is!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!