Orbán Balázs a Mandineren írta meg, hogy az Orbán-kormánynak mi a geopolitikai víziója

2023. január 08. 11:51

A szöveg egy komoly érvelés arról, hogy miért is jó minden, amit az Orbán-kormány csinál.

2023. január 08. 11:51
null
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

Orbán Balázs a Mandineren írta meg hosszabban, Orbán Viktor egy szűk körben elhangzott beszéde alapján, hogy az Orbán-kormánynak mi a geopolitikai víziója. A szöveg, bár nem mentes a sokszor értelmetlen technokapitalista újbeszéltől és véleményem szerint önellentmondásokban gazdag, mégis egy komoly szándékkal készült érvelés arról, hogy miért is jó minden, amit az Orbán-kormány csinál.

Mivel az ellenzék egyik feladata, hogy ilyen estekben legalább gondolati síkon kifejezze az egyet nem értés pontjait, így ezt próbáltam alább megtenni itt hét pontban.

1. A legtöbb médiafigyelmet az első állítása kapta Orbán Balázs írásának, mely szerint a kormány célja az, hogy Magyarország Közép-Európán belül pedig regionális középhatalmi státuszt érjen el. Ezek a nagyzoló, méretidegen gondolatok nem újak a magyar politikatörténetben, voltunk már pannon pumák is, mégis az ilyen geopolitikai szinesztézia kérdéseket vet föl. Amennyiben a régión belül akarunk középhatalmak lenni, miért foglalkozik az írás mindennel, a glóbusz összes folyamatával, de nem beszél arról mi történik abban a régióban, amiben ilyen nagy ambíciónk vannak? Amennyiben más elemzés miatt más startégiával indul neki a következő időszaknak a többi régiós ország az, hogy befolyásolja azt, hogy a régióban vezető pozíciót töltsünk be? Nem derül ki pontosan hogyan definiálja Orbán Balázs a régiónkat? Mi alapján fogunk ehhez a vezető státuszhoz eljutni: gazdasági erő, népességszám? Ezek körül melyik tűnik egyáltalán reálisnak?

2. Az írás egyik legjelentősebb önellentmondása a neoliberalizmushoz való viszony. Bár a fogalmat, mint olyat negatív értelemben használja a szöveg, a fogalom által fölvázolt intézkedéséket, mind a valós kormányzati intézkedések, mind a javasolt stratégiai szintjén pozitívnak tartják. A globális minimumadó elleni küzdelem, a szövegben is javasolt külföldi működőtőkének megfelelő adózási környezet kialakítása, mind az egykulcsos adó a tankönyvi, per definicionem, neoliberalizmus intézkedései. Az írásban pozitív példaként említett politikusok, például az amerikai jobboldal iránti fanboykodás ráadásul nevetségessé teszi a neoliberalizmus fogalma és a 2008-as válság kezelés elleni kritikát, a Bush-féle adócsökkentés és a nagy bankok republikánusok által irányított kimentése után. Tragikus, hogy a hazai gazdaság megerősítése, a hazai piacra termelő, a jólét alapját jelentő szektorok megerősítse fel sem merül, mint feladat vagy cél, kizárólag az exportra termelő multik idecsalogatása jelent gazdasági kiutat Orbán Balázs szerint, pontosan, ahogy a neoliberális modell leírja.  Pedig a recsegő-ropogó globalizáció, az ellátási láncok szakadozása közepette a megmaradás kulcsa nem a multiszektor túlpörgetése, hanem egy reziliens, ellenálló gazdaság kiépítése volna, ami a hazai forrásból a hazai szükségleteket kielégítő szektoroknál kezdődik, és a hosszútávú prosperitás kulcsát jelentő közszolgáltatások (oktatás, szociális ellátás, egészségügy stb.) megerősítésénél folytatódik.

3. Az új világrend lassan a legfelismerhetőbb megfejtése a kormány geopolitikai gondolkodásának. Ugyanakkor az itt felvázolt geopolitikai folyamatok egyszerre európacentrikusak és nem kellően alátámasztottak. Az a gondolat, amely szerint a világ nyugati fele Róma, keleti fele Bizánc már nincs. Ami nem nyugat az nem Oroszország. Oroszország még a cikkben mutatott grafikon szerint sem lesz többet olyan gazdasági világhatalom, mint amilyen a kétpólusúság világrend alatt volt. Érdekes, hogy az Ukrajnába történő fegyverszállítás alapján szedték kékre és pirosra a világot, nem a Moszkvát elítélő politikai nyilatkozatok alapján. A helyzet úgy más lett volna, és valós elvárás, hogy Afrikai országok fegyvert szállítsanak Ukrajnának sohasem volt.  Az indokínai régió, a feltörekvő afrikai nyersanyaggazdag régiók, a nagy és jelentős dél-amerikai államok szinte mind törekednek az Egyesült Államokkal szoros gazdasági viszony kialakítására.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2023. január 09. 16:39
UP az egyik legértelmesebb ellenzéki szereplő. Mindig elolvasom, amit ír. Ez az írás közepes, de az ellenzéki térfélen még mindig kimagasló. Amit viszont nem tudunk meg, hogy mi lenne az ellenzéki vízió?
acsko
2023. január 09. 12:20
Ungárban tisztelni kell, hogy értelmesen érvel, soha nem fröcsög. Az érvei választ érdemelnek.
rókabácsi
2023. január 09. 10:19
te buta libsi! azt gondolod ha sok pénzed van amit böfögsz az frankó?
pemete jakab
2023. január 08. 22:45
"Orbán Balázs a Mandineren írta meg, hogy az Orbán-kormánynak mi a geopolitikai víziója" 40-50%-os élelmiszer-infláció, második legalacsonyabb bérek az EU-ban... Víziók helyett ezeken kéne javítani. https://telex.hu/kulfold/2022/12/19/magyarorszag-eu-szinten-legalacsonyabb-atlagber-2021-12600-euro
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!