Egy kifosztás krónikája

2023. február 23. 10:37

Itt valakik nagyon érzik a pénzszagot, és biztosra mennek.

2023. február 23. 10:37
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Amikor országszerte megjelentek – parkolókban, benzinkutaknál, buszvégállomásokon – az egyforma dizájnú tesztelőkonténerek, a kelet-európai (magyar, NER-es) rutin azonnal megszülte az emberben a feltételezést: itt valakik nagyon érzik a pénzszagot, és biztosra mennek. Aztán ahogy hónapról hónapra érkeztek az újabb információk, a gyanú előbb megerősödött, aztán bizonyossággá érett. Ma már nem csak azt tudjuk, hogy a magyar kormány (a fölöslegesen beszerzett lélegeztetőgépekhez hasonlóan) a Covid-tesztekért is prémiumfelárat fizetett, hanem azt is, hogy utána viszont úgy ült a teszteken, mintha a szent Grált őrizné – érthetetlen, hogy miért. A sajtóba időről időre bekerültek a horror árú, majd a lejárt szavatosság miatt bontatlanul megsemmisített tesztekről szóló hírek. Hogy világos legyen, mennyire abszurd az egész, álljon itt egy összehasonlító adat: van olyan magyar – természetesen »közeli« – tesztelős magáncég, amelyiknek a kérdéses időszakban a kivett osztaléka, azaz a tiszta extraprofitja nagyobb volt, mint amennyit az állam ténylegesen a tesztelésre költött.

Írjuk le akkor a nemzeti tőkés osztály megerősítésének e sajátos, világjárványok idején alkalmazható magyar modelljét. 1.Az állam indokolatlanul sokat költ egy olyan tevékenységre, amelyet nem szándékozik végezni (ezen máris sokat keresnek a közbeiktatott baráti vállalkozások). 2.Mivel közben valós igény mutatkozik, a kereslet átirányul a magánszektorba. 3.A kormány olyan előírásokat vezet be, amelyek fokozzák a keresletet a tesztelés iránt. 4.Valakik, akik egyébként korábban nem is az egészségügyben tevékenykedtek, időben tudomást szereznek róla, hogy az állami egészségügy nem fog eleget tesztelni, ezért kiépítik a szükséges alternatív tesztelőkapacitásokat. 5.Az állam tényleg nem tesztel; a jól értesült magáncégek végzik el a munkát, az Európában szokásos áraknál szignifikánsan drágábban. 6.Az állam többszörösen ráfizet, az emberveszteség felfoghatatlan, a magánszektor pedig kaszál.

Mindennek a rögzítése azért vált most időszerűvé, mert laptársunk, a G7 publikálta az államilag szervezett kifosztás sarokszámait. Eszerint Magyarország a fejlett országokon és a kelet-közép-európai régión belül is a legkevesebbet tesztelte; a lakosság az állami ráfordítások többszörösét (2021-ben több mint 40 milliárd forintot) költötte tesztelésre, ami az érintett cégeknél kimagasló, 25% feletti profitrátát eredményezett; a pandémia idején az összes elvégzett teszt több mint felét saját zsebből fizettük.

Végezetül két adalék, ami segít elhelyezni az ismeretrendszerünkben azt, ami történt. Egyrészt a 2021-es nyári járványhullámban a legtöbb európai államban a turistákat is ingyen tesztelték, közben nálunk idősek otthonában, kórházakban, vagy az összes tipikus tünettel orvoshoz forduló betegeknél is nehéz volt elérni az állami tesztet. Másrészt míg nálunk 48 ezer életet követelt a Covid, Ausztriában ugyanez az érték csupán 21 ezer – biztosan nem csak a könnyen hozzáférhető állami tesztek miatt, de bizonyíthatóan azok miatt is.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. február 26. 09:48
Hát ez az újságíró ember ...kiváló, na,tényleg.
smokey eye
2023. február 24. 10:23
" álljon itt egy összehasonlító adat: van olyan magyar – természetesen "közeli" – tesztelős magáncég, amelyiknek a kérdéses időszakban... a tiszta extraprofitja nagyobb volt, mint amennyit az állam ténylegesen a tesztelésre költött " ??? Cég neve és konkrét számok nélkül ez nem " adat " , hanem a szokásos prolihergelő, hazug blabla .
Sün Balázs
2023. február 24. 00:48
Miki! Miért nem ír magát tényfeltáró, objektív Népszava az ellenzékhez érkezett guruló dollárokról, vagy az ellenzéket támogató sajtóhoz is eljutott óriási pénzekről? Annak a pénznek nem volt szaga? (Pecunia non olet?) A fenti hiányosságok miatt érthető, hogy egyre kevesebben olvassák a Népszavát, ezért az rövidesen kihullik a piacról. Nem is kár érte!
néhai Ch.Pilot
2023. február 23. 23:46
Hargitai megint hazudik. Ebből lehet tudni hogy még él.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!