Orbán hatalma egy egész politikai generáció felelőssége

2023. május 02. 12:29

A történeti memória sokat számít, az ember ráismer olyan gondolatokra és folyamatokra, amelyeket látott már a nyolcvanas vagy a kilencvenes években. Interjú.

2023. május 02. 12:29
null
Szelényi Zsuzsanna
Jelen

„Mennyit számít egy Orbán-rendszerről szóló könyv megírásában, hogy a szerzőt egykor szoros személyes ismeretség fűzte a főszereplőkhöz?

Sokat számít ez a fajta terepismeret, és azoknak a körülményeknek az ismerete is, amelyek között a Fidesz története elindult a nyolcvanas évek végén, a végsőkig meggyengült szocialista pártállam körülményei között. A történeti memória sokat számít, az ember ráismer olyan gondolatokra és folyamatokra, amelyeket látott már a nyolcvanas vagy a kilencvenes években. Ez a tapasztalat segített értelmeznem az eseményeket, amikor 2012-ben néhány évre visszatértem a hazai politikába. Sokszor feltűnt, hogy az enyémhez hasonló tapasztalatokkal nem rendelkezőkhöz képest másképp érzékelem, hogy milyen érzelmi és személyes összetevői vannak a politikában jelen lévő zsigeri ellenszenveknek, az éles polarizáltságnak.

Persze nyilván nem egy az egyben lehet használni ezeket a korábbi tapasztalatokat a jelenre vonatkozóan.

Természetesen nem. Inkább abban van hasonlóság, hogy a nyolcvanas évekbeli ellenzéki lét és sok szempontból a mai civil és ellenzéki lét lényege is a kísérletezés volt. Csakis így derülhet ki, mi az, ami működik az autokráciával szemben és mi nem.

Az előbb ön által említett polarizáció milyen szerepet játszik a tekintélyelvű rendszer kialakulásában?

Először is, a politika mindig polarizált. Ez a normális állapota, gondoljunk csak a 19-20. századi pártrendszerek ideológiailag erősen meghatározott politikai arénáira. A politikai polarizáció alapvetően normális dolog, hiszen az emberek értékrendszere is sokféle. Van azonban a polarizációnak egy olyan szintje és jellege, nevezzük ezt mérgezett polarizációnak, amikor olyan erős a szembenállás, hogy a politikai erők megkérdőjelezik egymás létjogosultságát is. Ez leginkább ott tud kialakulni, ahol két politikai blokk feszül egymásnak.

Ilyen volt, mondjuk, a 2006-os Magyarország?

Hogyne, 2006-ban két olyan politikai oldal állt egymással szemben, amelyeknek a vezetői folyamatosan élezték a szembenállást, és a rivális hiteltelenítésével mozgósítottak egymás ellen. De a magyar politikai elitet már a rendszerváltástól kezdve jellemezte, hogy a politikai erők az indokolhatónál jobban féltek a másik oldaltól. A jobboldalon jelen volt a kommunista mélyállamtól és visszarendezéstől való állandó félelem, a liberálisoknál pedig a jobboldal fasizálódási hajlamai miatti aggodalom. Ha ezeket a félelmeket egész pártokra vetítik rá, az olyan mértékben roppantja meg a politikai pártok közötti bizalmat, ami áthidalhatatlan ellentétekhez vezet. Magyarországon a politikai erőket ezek a félelmek a rendszerváltástól fogva átitták. A korai Fidesz épp ettől a görcsös, zsigeri ellenszenvekkel terhelt politikai hagyománytól akart megszabadulni, egész addig, míg a párt a jobboldalra át nem evezett. Valójában az csak egy nagyon rövid időszak volt, amikor a rendszerváltó ellenzéki erők a szocialista, illetve posztszocialista párttal szembeni együttműködés során félre tudták tenni az egymással kapcsolatos félelmeiket. A 2000-es évekre az éles politikai szembenállás már az egész társadalomra kivetült.”

Nyitókép: Szelényi Zsuzsanna Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miazhogynagyonis
2023. május 03. 10:30
Mindegy, csak dolgozni ne kelljen! Ez ennek a senkinek a jelmondata. Még megvan valahol nekem egy választási szórólapja. Ahol elmondja, hogy akár önkormányzati képviselő, akár EP képviselő is szívesen lenne. Bárhol szívesen szolgál :D :D :D :D Egy tehetségtelen senki. Fostalicska. Zsiráf
fabulon a bőre őre
2023. május 03. 08:26
Valójában az csak egy nagyon rövid időszak volt, amikor a rendszerváltó ellenzéki erők a szocialista, illetve posztszocialista párttal szembeni együttműködés során félre tudták tenni az egymással kapcsolatos félelmeiket. Schiffer-klón. Schiffer LMP-je bajnai-ügynökeivel az OGY-be. Fideszből ki, Bajnai helyére be az OGY-be 2014-ben. Jól mutat az életrajzban.
tapir32
2023. május 03. 02:31
A jobboldal feladata az organikus társadalmi rend helyreállítása a liberáldeviánsok homogenizáló törekvései ellenében. A valódi civil társadalom rehabilitálása. A sorosista álcivil, politikai szervezetekkel szemben.
tapir32
2023. május 02. 23:11
"Aki Magyarországra látogat, megtapasztalja, hogy mit jelent a valós szabadság." Novák Katalin Magyarország jogállam és demokrácia. A fékek és ellensúlyok rendszere kiépített és jól működik. Az ellenzék alkalmatlan. Külföldön pénzt tarhálnak miközben az elnyomott áldozat szerepében tetszelegnek. Ugyanakkor, felelőtlenül terjesztik demagógiájukat.. A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat-európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni. Ez, a mi demokráciánk, mi ezt választottuk! Az EU jelentések politikai nyomásgyakorlás céljából készültek. Tartalmilag üres frázisok halmazai. Konkrétum alig. A bolhából elefánt gyártás szép példái. Demagóg irományok. A baloldaliak hazugságokkal és csalással megtévesztették az EP-t és annak bizottságait. A gátlástalan hazudozás nem az eszesség megnyilvánulása hanem, szociopátia. Egyúttal, a butaság beismerése. Azért kell a hazudozás mert, tisztességes úton semmire sem mennének. A hazai választásokon a hazugságaikkal együtt is leszerepeltek. 4x2/3 Mi, magyarok integráns részei és alakítói vagyunk az európai kultúrának. A sajátos magyar kultúránk az európai kultúra részhalmaza. Magyarország és a magyarok Európa és az európai kultúra részei. Aki, úgy érzi, hogy messze van még Európa az, próbálja meg elsajátítani az európai kultúra értékeit. Akkor, talán nem fogja magától oly távolinak érezni Európát és a magyarokat. A nemzeti kultúrák jelentik Európa kulturális a sokszínűségét. Ott kell állandóan a fair play-re hivatkozni, ahol nem az a természetes. Ott kell állandóan a rasszizmust elítélni, ahol nem az elítélése a természetes. Ott kell állandóan a másság elfogadását propagálni, ahol a másság elfogadása nem természetes. Magyarországon a másság elfogadása és a rasszizmus elítélése magától értődő és értetlenül állunk az előtt, hogy ez miért téma. /Érett személyiségű felnőtt emberekről van szó./ A nyilvánvaló, természetes, magától értetődő dolgoknak nincs információ, illetve hír értéke, azokról nem, vagy ritkán beszélünk. A magyar demokráciát és jogállamot Gyurcsánytól, Dobrevtől, a DK- tól és a Momentumtól kell megvédeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!