Hogyan ne készíts költségvetést?

2023. június 30. 15:15

Újra és újra felmerül a kérdés, hogy miért kell már májusban benyújtani, és aztán a nyár elején elfogadni Magyarország következő évi költségvetését?

2023. június 30. 15:15
null
Büttl Ferenc
Mérce.hu

„Újra és újra felmerül a kérdés, hogy miért kell már májusban benyújtani, és aztán a nyár elején elfogadni Magyarország következő évi költségvetését? Pláne olyan időkben, amikor a környezeti feltételeket jellemző szó a bizonytalanság. A 2024-es költségvetési törvénytervezetet előzetesen – még benyújtása előtt – tárgyaló és értékelő Költségvetési Tanács az értékelő szövegben nagyjából bekezdésenként használja a »bizonytalanság«, »kockázat«, »kockázatok« szavakat. Véleménye kifejtése során pedig így fogalmaz:

»A Tanács, elismerve a tavaszi-nyári költségvetés készítésének előnyeit (felkészülési lehetőségek, a stabilitással, társadalmi programokkal kapcsolatos pozitív hatások), szükségesnek tartja felhívni a figyelmet a költségvetési tervezés makrogazdasági feltételeinek jelenlegi előreláthatósági korlátjaira, amelyek következtében a 2024. évi – a magyar gazdaságot körülvevő – külső folyamatok előre jelezhetőségét nagy bizonytalanságok terhelik. Az ezzel járó kockázatok újratervezést tehetnek szükségessé, ami korlátozza, hogy a költségvetés betöltse gazdasági iránytű szerepét.«

Szóval azon kívül, hogy Varga Mihály idén is menőzhetett azzal, hogy már májusban elkészült a következő évi költségvetés, tulajdonképpen minek is? A rendszerben, amelyben élünk bőven elegendő az, hogy »így szoktuk« és a miniszter »menőzni« szeretne ezzel idén is, akkor meg miért ne, úgyis akkor írjuk át (parlamenti vita nélkül, hiszen vészhelyzet volt/van/lesz), amikor csak kedvünk szottyan [értsd muszáj, mert az eredeti nem tartható – lásd a 2023-as költségvetés módosítása 2023. decemberében].”

***

 

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2023. július 01. 13:58
Ebből az írásból csak az látszik, hogy nem ő kezeli a pénz, hanem valaki más a családjából. A családi költség vetést is jó előre megtervezi az ember, ha nem jön számolatlanul a pénz, ha sok mindenre kell fordítani - jusson is, maradjon is. Egy ország pénzét naná, hogy jó előre tervezni kell, hogy később könnyebben lehessen változtatni, na meg, ha valami nem készült el ebben az évben, tervezni lehet-e jövőre... Egy család költségvetésével sem lehet felelőtlen az ember, hát még egy országéval!!!!
Robin Hood
2023. július 01. 13:14
A 27%-os ÁFÁ-val és a magasan tartott inflációval a dagadt vajdádat segítjük,hogy tovább költhessen a megalomániájára. A nyugdíjt a csuti vajdád tette ellátássá. A jogosúltság lófasz?Ahogy a dagadt vajdád dumája is az,hogy "megvédi" a nyugdíjakat. Ja,a vén párttitkár faterjáéta hatvanpusztai birtokával együtt.
tapir32
2023. június 30. 21:36
Magyarországon a korrupció elleni harc és a jogállam kiépítése azzal kezdődött, hogy a Fidesz 13 éve kormányt alakított. Kivágták a hatalomból a korrupt, aljas semmirekellőket! Magyarországon az ellenzék 13 éve mást sem csinál, mint az állítólagos korrupciót vizsgálja, feltételezések, fantázia szülemények, pletykák alapján. Tény alig van vagy nincs, ahol van, azt a hivatalos szervek hivatalból vizsgálták/ják. Akik, bizonyítatlan híresztelések, feltételezések alapján pálcát törnek mások felett, lopással, csalással, korrupcióval vádolnak másokat, azok nem a jogszerű, tisztességes eljárás hívei. Mocskolódók, hangulat keltők, prejudikálók. Becstelenek! Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet! Orbánt és a kormányt is! Az ellenzék korrupcióról, lopásról szóló hangzatos szólamaira a bizonyíthatatlanság a bizonyíték. Így működnek az összeesküvés elméletek! Egyetérteni a hatalommal nem birkaság! Azért kerültek hatalomra, mert sokan egyetértettünk velük! Ilyen a demokrácia!
elfújta az ellenszél
2023. június 30. 21:28
Nagy öngól lett ebből is a végén. Merthogy kinek nem jut eszébe az EU költségvetés összeomlása a libsin kívül? Egy ország költségvetési korrekciója amúgy sokkal könnyebben megoldható, mint amikor 27 felé szét van terítve bevételi oldalon az igény
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!