Meghalt a bungakirály, de a bungapolitika velünk marad

2023. június 18. 08:11

Silvio Berlusconi olyan új termékkel rukkolt elő, ami azóta betört a világ számos politikai piacára.

2023. június 18. 08:11
null
Szijártó Imre
Mérce.hu

„A kapitalizmus mai szakaszában visszatérő élmény, hogy a nagy felhajtással beharangozott »innovációk« hatására rosszabb lesz az életünk, és élhetetlenebb a közvetlen környezetünk. Rendre azok, a technológiát illetőleg sokszor kifejezetten primitív, »innovációk« terjednek el széles körben amelyek tovább fokozzák az embernek az embertársaitól és munkájától való elidegenedését, a fegyelmezést, a megfigyeltséget, az elhülyülést, a gépnek való közvetlen alárendeltséget és a létbizonytalanságot. A »közösséginek« csúfolt médiák a klasszikus televíziózás hagyományára építve, de annál sokkal hatékonyabban irtják a komplex tartalmak feldolgozására való képességet; a haknigazdaság »innovációi« egyenesen a digitálisan újratervezett 18. századba röpítik a munkavállalót; a rövidtávú lakáskiadás pedig élhetetlenné teszi a városainkat. Ezekkel a tendenciákkal az emberek többsége tisztában is van, a szóban forgó »innovációk« széleskörű elterjedése mégis megállíthatatlannak tűnik.

Nem választjuk, hanem történik velünk.

Nincs ez máshogy a politikai innovációkkal sem. A kétes politikai és alvilági kapcsolatokkal rendelkező oligarchából lett politikai vállalkozó, Silvio Berlusconi olyan új termékkel rukkolt elő, ami azóta betört a világ számos politikai piacára és komoly fejtörést okoz a más játékszabályokhoz szokott hagyományos szereplőknek.

De mi is volt az »innováció« a most elhunyt oligarcha politikai termékében? A berlusconizmus egyrészt ideológiaként, másrészt politikai kommunikációs stratégiaként is értelmezhető. Ami az ideológiát illeti,

a neoliberális »vállalkozói« optimizmust biopolitikailag hierarchizáló és a hagyományos családmodellt előtérbe helyező (értsd szexista és homofób) társadalomképpel és közpolitikákkal ötvözte.”

 

Nyitókép: Tiziano Ballabio / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2023. június 18. 23:44
Ez is csak egy ócska kis woke szardarab. Diplomás woke aktivista. Sokra megyünk az ilyenekkel.
Lajoss
2023. június 18. 22:58
Szórakoztató volt a vén majom..:)
johannsebastian
2023. június 18. 14:49
Az nem elemzés, ha rögtön leminősítő jelzőkkel operálunk. Ez bizony kőkemény ideológia!
olajfa1
2023. június 18. 14:32
A "BUNGAIZMUS" most fog igazán teret nyerni! Az ANTIFA gyűlölködés ellenében egy igazi öröm-izmust fog jelenteni és jellemezni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!