Anarchizmus az, ahogy Covidról beszélünk?

2023. augusztus 08. 07:07

Tényleg fel lehet függeszteni a hétköznapi jogrendet és különleges felhatalmazást adni a kormánynak, lényegében minden külső kontroll nélkül?

2023. augusztus 08. 07:07
null
Szűcs Zoltán Gábor
Szűcs Zoltán Gábor
Mérce

„A Covid-19 járvány kezelése nagyon súlyos kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy mit tehet meg velünk az állam. Tényleg le lehet zárni egy országot, »csak« mert kitört egy járvány és a hatóságok vagy a közvélemény egy része úgy ítélték meg, hogy a járvány veszélyes?

Tényleg fel lehet függeszteni a hétköznapi jogrendet és különleges felhatalmazást adni a kormánynak, lényegében minden külső kontroll nélkül? Haza lehet küldeni az iskolásokat, otthoni munkavégzésre (vagy épp további bejárásra) kötelezni a felnőtteket? Meg lehet tiltani, hogy a nap bizonyos szakában elhagyják az otthonukat? Elő lehet írni, hogy ki mikor mehet boltba? Megakadályozható-e, hogy az emberek szabadon gyülekezzenek, templomba járjanak, meccseket nézzenek együtt, bulizzanak? Kötelezővé lehet tenni a tesztelést, a maszkviselést, a védőoltást? Meg lehet büntetni azokat, akik éjjel kimennek az utcára? Akik az előírtnál nagyobb csoportokba verődnek? Akik házibulikat rendeznek? És mi, többi állampolgárok vajon mit gondoljunk azokról, akik betartják vagy épp ellenkezőleg, nem tartják be az előírásokat?

Nagyon hasonló kérdések merültek fel nemcsak nálunk, de a világ számos más országában is. És sokan élték meg úgy ezeket az időket, mint az egyéni szabadság eposzi méretű küzdelmét a félelem diktálta (vagy legalábbis a félelemmel takaródzó) önkénnyel szemben, míg mások számára ez a felelőtlen, irracionális, önző szabadosság és a helyzettel nagyon is igazolható előírások és intézkedések összecsapása volt. Nem szeretném túlzottan leegyszerűsíteni a történetet, valójában nagyon sokféle hozzáállás létezett ezekben az években a járványkezeléssel kapcsolatban, de e sokféle hozzáállást végső soron az különböztette meg egymástól, hogy ki mit gondolt állam és polgárai viszonyáról.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karakter-2
2023. augusztus 08. 19:21
Lehet erről értekezni, filozofálni, de a valóság az lehet, hogy egy Fauci nevű kerti törpe Kínában kifejlesztett egy vírust, amit szélnek eresztett és a tudomány nevében, a háttérhatalom segítségével, fokozatos megszorításokat alkalmazva eljutottak a kötelezővé tett oltásig. Ezt a forgatókönyvet követte Európa is, a brüsszeli bábok irányítása alatt.
Pragmatikus
2023. augusztus 08. 18:24
Tényleg. Az viszont érdekes, hogy amióta átestem a kovidon, nem voltam náthás. Úgy látszik, valamilyen módon immunizált.
Pragmatikus
2023. augusztus 08. 18:21
"Tényleg fel lehet függeszteni a hétköznapi jogrendet és különleges felhatalmazást adni a kormánynak, lényegében minden külső kontroll nélkül?" Igen, tényleg. De csak akkor, ha valós vészhelyzetről, és tömeges érintettségről beszélünk. Itt azonban nem volt ilyenről szó. Jellemzően a veszélyeztetettek azok voltak, akiknek valamilyen okból le volt gyengülve az immunrendszerük. Jellemzően és túlnyomórészt csak idős korúak, vagy valamilyen krónikus betegséggel küzdők voltak az érintettek. Én úgy érzem, hogy a dolog túl volt reagálva. Egyébként én nem oltattam be magamat. Nem vagyok én olyan vakmerő. :-)
karakter-2
2023. augusztus 08. 16:48
Ehhez mit szólsz tökfej? A Pfizer szóvivője elismerte, hogy a vállalat alkalmazottai "különleges tételt" kaptak a Covid-19 vakcinából, amely lényegesen különbözött a lakosság többi részének kiadott vakcinától. A megdöbbentő beismerésre egy ausztráliai szenátusi meghallgatás során került sor, amikor a Pfizer szóvivője elárulta, hogy a nagy gyógyszeripari óriáscég kizárólag a dolgozói oltási programjukhoz importált egy speciális tétel COVID-19 vakcinát. https://dainikbidyaloy.com/2023/08/05/pfizer-admits-employees-were-given-special-batch-of-vaccine-different-to-rest-of-population/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!