Az UNICEF-nek nem tetszik az új Btk.

2012. június 26. 14:49

Az UNICEF Magyar Bizottsága szerint a büntethetőségi korhatár leszállítása ellentétes az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében foglaltakkal. Az egy év múlva hatályba lépő új Büntető Törvénykönyv bizonyos erőszakos bűncselekmények elkövetése esetén már 12 éves kortól lehetővé teszi a büntetést.

2012. június 26. 14:49

Hétfőn fogadta el az Országgyűlés az új Büntető Törvénykönyvet, mely 2013. július elsején lép hatályba. A most hatályos törvénykönyv szerint a büntethetőség alsó korhatára 14 év. Az új Btk. a bűncselekmények egy szűk körében – emberölés, életveszélyt vagy halált okozó testi sértés, rablás, kifosztás – már 12 éves kortól lehetővé teszi az elkövető megbüntetését, amennyiben megfelelő belátási képességgel rendelkezett.

Az UNICEF szerint ez a szabály az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének több pontjába ütközik, mert ellentétes olyan alapelvekkel, mint a gyermekközpontú igazságszolgáltatás követelménye vagy a bírói eljárás lehetőség szerinti mellőzése. A szervezet többek között azzal érvel, hogy a gyermek sokszor maga is nehéz családi körülményeinek áldozata, és hogy a magyar büntetés-végrehajtási rendszer nem felkészült a szabályozás gyakorlati alkalmazására. Véleményük szerint a gyermekek ilyen fiatalon történő megbüntetése nem éri el a célját és nem jelent visszatartó erőt, viszont megbélyegző jellege által hátráltatja a gyermek későbbi beilleszkedését az oktatási rendszerbe és a munka világába.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2012. június 26. 16:42
Tessék mondani, hol vannak az áldozatok emberi jogai? Ja az minek, ha magyar?
luga
2012. június 26. 16:35
Ha valamelyik 14 év alatti belevágná a bicskát az UNICEF "Magyar Bizottsága" valamelyik tagjába, vagy a rokonába, kíváncsi lennék, hogy akkor is ugyan ezt mondanák-e? Nem börtönbe, hanem intézetbe kerülne a kiskorú. Ha otthon nem tudták megnevelni, vagy pont erre nevelték, ott talán lenne esély, hogy szakemberek segítsék a normalitás felé.
kjkj945
2012. június 26. 16:14
ZolieM 2012. június 26. 16:04 És mi lett a csávóból? Az volt a kérdés? Ez a rohadt reggglám MANDIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!
durrbele
2012. június 26. 16:10
Tessenek ezt a nemtetszésüket amerikának is kifejteni!Azthiszem nagy ívben szarna erre a szervezetre.Ott még börtönt és halálbüntit is kiszabnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!