Új neveket villantanak az ellenzéki pártok, de minek

2023. március 28. 19:51

Egy-egy százalékon a Jobbik–Konzervatívok, no meg a Párbeszéd–Zöldek.

2023. március 28. 19:51
null
Nagy Gábor

A tavaly áprilisi választási kudarc után már a második ellenzéki párt döntött úgy: új arculattal, névvel vág neki a soron következő helyközi, európai parlamenti voksolásoknak:

A Jobbik Magyarországért Mozgalomból Jobbik – Konzervatívok lett, a Párbeszéd Magyarországból pedig Párbeszéd – A Zöldek Pártja.

(Zárójelben jegyezzük meg: az LMP úgyszintén átesett egy névváltoztatáson, a Lehet Más a Politikából LMP – Magyarország Zöld Pártja lett. Kísérteties hasonlóság.)

Visszatérve a Jobbik – Konzervatívokra, Gyöngyösi Márton pártelnök (illetve EP-képviselő) a február végi pártkongresszuson kijelentette: a „világszerte támadás alatt álló értékek képviseletét” fogják vinni, majd mindenkit a párthoz hívott, „aki elkötelezett a polgári, európai Magyarország mellett”. Kifejtette, ugyancsak, hogy sorsdöntő a Jobbik számára az európai parlamenti és az önkormányzati voksolás is.

Hasonlóképpen ambiciózus terveket szőttek Szabó Rebeka és Tordai Bence társelnökök, akik szerint a nem megfelelő kormányzás miatt folyamatos válságokkal kell szembenéznie Magyarországnak. Tordai például úgy vélekedett, hogy „a zöldpolitika ott kezdődik, ahol és amikor megértjük, hogy mit jelent a fenntarthatóság”. A társelnökök később kiemelték, zöld Európát, benne zöld Magyarországot kívánnak építeni.

Egyszázalékos támogatottság

Egyelőre azonban úgy tűnik, az arculatváltások, névváltoztatások nem hozták el a várt eredményeket. Minap jött ki az IDEA Intézet közvélemény-kutatása. Ebből az derült ki, hogy négy, 1–2 százalékpontos mikropárt jött létre az ellenzéki oldalon.

Ebből az egyik a Jobbik – Konzervatívok, a másik a Párbeszéd – Zöldek.

Az MSZP, az LMP és a fenti két mozgalom együttesen ér el akkora támogatottságot, mint mondjuk a Momentum, amely 7 százalékon áll. De ez az öt párt együtt sem bír akkora választói felhatalmazással, mint a Demokratikus Koalíció önállóan, 19 százalékkal.

Nem mellékes, úgyszintén, hogy a Gyurcsány-párt a Jobbiktól és a Párbeszédtől is elszipkázott ismert politikusokat. Utóbbitól nem is egyet, hiszen Szabó Zsolt mellett Kocsis-Cake Olivio is a DK-t választotta.

 

Fotó: Szabó Tímea Fb

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Josephine Mutzenbacher
2023. április 03. 08:33
Ez a retek továbbra is úgy néz ki mintha valami NSZK pornófilmből mászott volna ki 1982-ben, bármiben lefogadom hogy odalent szőrösebb mint a szaúdiak.
syphax
2023. március 29. 17:18
Baszni nem fogtok?--Timike aranyos.....
Lajoss
2023. március 29. 06:39
Kérek egy ilyen fotót a doktor miniszterelnök úrról..:)
szürkeSzarvas
2023. március 29. 06:39
Hitvány emberek. Csöcs ide,vagy oda. A Lengenkampot "lemosakodni" nem lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!