A jó államfő felemelkedésének lehetetlensége

2024. március 08. 20:08

Még az Orbán-rendszerben sem fordult elő, hogy egy köztársasági elnök már a beiktatása előtt annyira hátat fordítson az igazságnak.

2024. március 08. 20:08
null
Sarkadi Zsolt
Sarkadi Zsolt
Telex

Fotó: Attila Kisbenedek/AFP

***

„Még az Orbán-rendszerben sem fordult elő, hogy egy köztársasági elnök már a beiktatása előtt annyira hátat fordítson az igazságnak, és annyira megosztóvá váljon, mint most Sulyok Tamás, aki azzal reagált Karsai László és Ungváry Krisztián történészek cikkeire, hogy lényegében mindegy is, mi a valóság, csak a családi legendárium számít. Karsai és Ungváry arról írtak, hogy Sulyok egy korábbi interjújában valótlanságokat állított az apjáról, például hogy a II. világháború után halálra ítélték, és 10 évig bujkálnia kellett.

»Azt tudom elmondani, hogy a rendszerváltást megelőzően mint a legtöbb magyar számára, úgy a mi családunkban is tabu volt a múlt. De létezett és a mai napig létezik egy családi legendárium, amely úgy őrizte meg az édesapámmal kapcsolatos történeteket, ahogyan ezt korábban nyilatkoztam«

– mondta a frissen megválasztott köztársasági elnök.

Sulyok azt mondta, »az édesapjával kapcsolatban elhangzott vádakat nemtelen támadásnak« tartja, és nem akarja terhelni a magyar közéletet ilyen értelmetlen vitákkal. Majd leszögezte: »a parlament engem, és nem a rendszerváltás előtt elhunyt édesapámat választotta meg köztársasági elnöknek«.

Ebben kétségtelenül igaza van, valóban őt választotta államfővé a parlament. Azt viszont félreérti, hogy az apjával szemben hangoztak volna el vádak. Az apját sem Karsai, sem Ungváry nem vádolta semmivel, csak az úgynevezett valóságot írták meg róla. Vádból csak egy hangzott el, de az Sulyok Tamás ellen: az, hogy egy évvel ezelőtti interjújában, amikor az apjáról beszélt, nem mondott igazat.

Sulyok persze minden bizonnyal vádként értelmezi azt is, hogy Karsai náciszimpatizánsnak, szélsőjobboldalinak és antiszemitának nevezte az apját, aki valóban a szélsőjobboldali és szélsőségesen antiszemita Magyar Nemzeti Szocialista Párt Fejér megyei vezetője volt. 

Sulyok erre mondja, hogy az apja »egy szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita ember volt«, és ha ő így tudja, az kétségtelenül örvendetes, csak hát a tények nem ebbe az irányba mutatnak.

Az új köztársasági elnök tehát – valószínűleg tudatosan – félreérti, kit és mivel vádolnak pontosan a történészek. Azon, hogy az apja 1945 előtt egy szélsőjobboldali párt helyi vezetője volt, kár is vitatkozni, de Sulyok Tamás mai megítélése szempontjából ezzel nincs is semmi gond. Sulyok sem nagyobb, sem kisebb ember nem lesz attól, mit tett az apja. Attól lesz kisebb, hogy nem az igazat terjeszti róla.

De még csak nem is ez a fő probléma a köztársasági elnök reakciójával, hanem az, hogy bizonygatja, a »családi legendárium« szerint igenis igaz, amit az apjáról állított. Tehát mindegy is, mi a valóság, a családi legendárium a lényeg. Nem akarom tudni az igazságot az apámról, nekem elég az, amit ő elmesélt, és ahogyan ő elmesélte.”

A Sulyok Tamás köztársasági elnökkel készült Mandiner-interjú hetilapunk jövő heti számában olvasható!

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:24
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­­ö­­g­ö­­­s­ ­­l­­­á­­­n­­y­­­o­­­k­ ­­­v­­­á­­r­­n­a­k­ ­­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­𝗡
Dixtroy
2024. március 13. 15:18
Ávós ügynök mint Megyó? Vagy pufajkás karhatalmista, mint Horn? Az tök fasza. De a nagypapi bűnei.. az nagyobb baj. Eh, baszdmeg.
Zokni
2024. március 12. 00:12
“…Na és akkor mi van? Sulyok apja meghalt, de ha élne is, ezek max. nagyotmondásnak minősülnének…” - írja P. Pál. De pont erről van szó! Nem az apjáról. Hanem: “A magyar köztársasági elnök Magyarország államfője, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Ő az öt legfőbb magyar közjogi méltóság közül az első.“ Aki “nagyot mondott”, hogy előnyösebb sajtója legyen. Vagy mi a fenének...
Zokni
2024. március 11. 23:45
“Semmit nem tudnak felmutatni szarkeverésen kívül. Karsai történész végzettségű, de történészi munkája nincs, csak szarkeverés. Ungvári meg beállt az apja mellé kommunista kádernek.” - írja balfácán. Nem röstelli magát? Csak utánajártak a tényeknek. És hogy szarkeverésnek hívja, amikor hazugságon fogják az újdonsült államfőt, az sokat mond a Fidesz-hívők erkölcsi elveiről. Nyilván ezért tartják megbocsáthatónak, hogy Orbán csillagászati vagyont lopat magának. Vagy maximum szarkeverésnek? Egyébként mindkettőnek komoly történészi munkássága van. Amúgy szánalmas, ahogy Maga egyáltalán minősíteni meri őket a teljes ostobasága biztos tudatában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!