Elemző: ezért nem nőtt a baloldal támogatottsága a kegyelmi ügy óta

2024. március 01. 21:17

A kegyelmi ügy ellenére sem sikerült növelnie támogatottságát a hazai baloldalnak a Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatása szerint. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a Mandiner megkeresésére felidézte: az elmúlt évek sikertelen, erőltetett ellenzéki politizálása vezetett a baloldal intellektuális válságához, kudarcához.

2024. március 01. 21:17

Nem erősödtek az elmúlt egy hónapban a baloldali pártok, az eredmények alapján a Fidesz-KDNP nyerne egy most vasárnapi európai parlamenti választást – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Ezt is ajánljuk a témában

A Fidesz-KDNP listája 

a szavazatok 47 százalékát szerezné meg

egy most vasárnapi európai parlamenti választáson, amely hibahatáron belüli eltérést jelent januári 50 százalékos támogatottsághoz képest. 

A 2022-ben közös országgyűlési választási listán induló 

ellenzéki pártok összesen 29 százalékos támogatói bázissal rendelkeznek,

ami közel azonos a januári 30 százalékos eredménnyel.

A közvélemény-kutatás eredménye egyértelműen mutatja, hogy a Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezető kegyelmi ügyre sem tudott a hazai baloldal olyan választ adni, amely felkeltette volna az emberek érdeklődését és új szavazókat szólított volna meg.

Nem meglepő a baloldal újabb kudarca

A közvélemény-kutatás nem okozott nagy meglepetést, mivel az ellenzéki pártok népszerűségét jól mutatja, hogy 

a baloldal által szervezett múlt vasárnapi demonstráción alig vettek részt,

vagyis Dobrev Kláráékra gyakorlatilag senki sem volt kíváncsi, még azok sem, akik nem szimpatizálnak a kormánypártokkal.

Ezt is ajánljuk a témában

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a Mandiner megkeresésére ezzel kapcsolatban világossá tette: 

nem az ellenzéki pártoktól várják a megoldást az aktuálpolitikai helyzetre a magyar emberek. 

Nem is várhatják, hiszen a baloldali pártok még a közvetlen elnökválasztásban és az új államfő személyében sem értettek egyet. A politikai éleslátásukról pedig sokat elárul az, hogy egy teljesen érdektelen ügyet, a közvetlen államfőválasztást sikerült tematizációs kísérletként elővenniük. 

Komoly disszonanciát okoz az is, hogy a DK vezető szerepét egyre nehezebben viselik egyes szereplők: Donáth Anna nemrég még a hazugság kultúrájával azonosította Gyurcsány Ferencet és pártját, ellenben a múlt vasárnapi megmozduláson a Momentum is megpróbált egy újabb részt megszerezni az ellenzéki tortaszeletből – fogalmazott Tóth Erik, aki világossá tette, 

ez az egymás kárára történő politikacsinálás az érdektelenség egyik elsődleges oka.

Régóta intellektuális válságban van a baloldal

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója emlékeztetett, a hazai baloldal már régóta intellektuális válságban van, és ezt az évek óta hangoztatott megállapítást az elmúlt hetekben ismét sikerült megerősíteniük. Tóth Erik a múlt vasárnapi baloldali tüntetésnél maradva példaként rámutatott, hogy 

a felszólalók nem a gyermekek védelme, hanem a kormányváltás reménye miatt álltak fel a színpadra,

de közben képesek voltak a hónapok óta feszült, megegyezésre képtelen belügyeiket reprezentálni a mindössze néhány száz, legfeljebb ezer megjelent szimpatizánsuk előtt. A baloldal akciója inkább egy félresikerült teadélutánra hasonlított, mintsem egy komolyan vehető megmozdulásra – hangsúlyozta az Alapjogokért Központ elemzője. Tóth Erik hozzátette: A választókban az a kép erősödhetett összességében, hogy csak a június 9-i választások aktuálpolitikai haszonlesői álltak ki és nem a gyermekvédelem igaz támogatói.

 

Nyitókép: Alig akadt érdeklődő az ellenzéki pártok február 25-ei tüntetésén Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­A­ ­­d­­­ö­­g­­­ö­­­s­ ­­l­­­á­n­­y­­­o­k­ ­v­á­­r­­n­­­a­k­­­ ­­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Geza2
2024. március 04. 16:18
Magyarul, az ellenzék nem tud nyerni, csak a Fidesz tud veszíteni, ha a ténykedésük vállalhatatlanná válik a szavazótábor egy része előtt...
Palatin
2024. március 02. 16:11
A Fidesz Gyurcsány mübotránya révén még inkább megerösödött. Gyurcsány mübalhéjának vége, észre kell vennie, hogy öngólt lött. Világosak Gyurcsány ócska trükkjei. Elutasítottabb lett, mint valaha volt. Ma már öt nem lehet, nem szabad komolyan venni. "Botrány" mindig csak abból van, amit a DK, - bármilyen csavaros módon is -, Orbán nyakába próbál varrni. Gyurcsányt semmi más nem érdekli. Neki csak a balhé, a probléma kell, de annak megoldása nem. Ez a lényege a DK-nak. Sajnos az átlagemberek egy része ezt nem látja át. Pontosan ebböl és csak is ebböl él Gyurcsány. A "pedofilbotrány" egy tipikus Gyurcsány-gyártású mübalhé.
Palatin
2024. március 02. 16:09
A pedofília Gyurcsány számára nem más, mint szerszámos kamrájában egy svájci bicska. Mindenre jó. Ha a kormány pedofílellenes törvényt hoz, akkor elöveszi, mondván "összemossa a pedofiliát a homosexualitással, ami a modern ember szabadságának lényege, és ez ellen fel kell lépnünk" Ha a saját táborában pedofíl büntény fordul elö, akkor is elöveszi, mondván "A pedifilokkal kapcsolatban bizonyos megértést kell tanusítanunk. Nem olyan rossz fickók azok, mint ahogy a Fidesz állítja. Javasoljuk a pedofilok törvényes védelmét." Ha a Fideszhez kapcsolhatón felmerül valami, amit nagy üggyel-bajjal, hazugsággal, - az ügyet megeröszakolva -, a pedofiliával kapcsolatba lehet hozni, akkor világkatasztrófa van: "Mondjon le nemcsak a miniszterelnök, hanem mindenki, aki valaha is a Fideszre szavazott. Dobrev kormány kell." A svájci bicskát csak akkor nem veszi elö, ha a kormány a törvényt hatékonnyabbá akarja tenni. Az öt már nem is érdekli. "Nem fog statisztálni Orbánnak"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!