A legénység harmada koronavírusos a De Gaulle anyahajón

2020. április 15. 22:12

A hajó a tervezettnél hamarabb tért vissza Franciaországba Atlanti-óceáni missziójáról.

2020. április 15. 22:12

A De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó 1767 fős legénységének több mint harmada fertőzöttnek bizonyult a koronavírus-teszt alapján – közölte szerda este a francia hadügyminisztérium hozzátéve, hogy az adatok még nem véglegesek. A hadihajó vasárnap azért tért vissza a tervezettnél előbb az Atlanti-óceáni missziójáról Franciaországba, mert a fedélzeten mintegy ötven tengerésznél mutatott fertőzést a teszt. Akkor a teljes legénység karanténba került, és azóta valamennyi matrózt teszteltek. „Április 14-én estig a hadihajó mint az 1767 matrózát teszteltük, 668 lett pozitív. Közülük 31-en vannak kórházban a dél-franciaországi Toulon katonai kórházában, egy beteg intenzív osztályon” – írta közleményében a tárca.

Az egyelőre részleges eredmény várhatóan növekedni fog, miután a tesztek harminc százalékának még nincs meg az eredménye, és a tesztelések még most is folynak a minisztérium szerint.

A Charles De Gaulle a második hadihajó, amelyen megjelent a Covid-19 fertőzés, korábban a Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozón tört ki koronavírus-járvány. A hadsereg egészségügyi szolgálata egyelőre nem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hadihajó legutóbb március 15-én a nyugat-franciaországi Brest kikötőjében vetett horgonyt, és azóta nem fogadott látogatót a fedélzetén.

A Charles De Gaulle január 21-én hajózott ki, és már eleve hazafelé tartott egy misszióról, de az utat lerövidítették 11 nappal, és vasárnap végleg kikötött a dél-franciaországi Toulonban, ahol a repülőgép-hordozó és kísérő fregattja legénységének mind az 1900 tagját elkülönítették. Mindenki két hétre egészségügyi karanténba került dél-franciaországi katonai létesítményekben, mielőtt a családjához hazatérhetne. A katonák elkülönítésével párhuzamosan kedden az egész hadihajót fertőtlenítették, amire még soha nem volt példa.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2020. április 16. 20:28
Valahol beszállt egy-két napra néhány nem dokumentált prosti ... Az olyan franciás lenne ...
nick89
2020. április 16. 09:34
Ezek a kínaiak nagyon agresszív hadviselést folytatnak, az biztos - gondolta Stirlitz
karajos
2020. április 16. 07:52
A hadihajó március 15-e óta nem fogadott látogatót a fedélzetén. Érdekes. Az elsö fertözéses esetröl (40 csávó a fedélzeten) április 8-án számoltak be a francia újságok, illetve a "Ministere des Armées" a Hadügyminisztérium. Ez 3 héttel az indulás után volt. A lappangási idö az egy hét. Az újság "contamination mystérieuse", vagyis rejtélyes fertözésröl beszél, ami "suscite de nouvelles questions sur la propagation du virus", vagyis "új kérdéseket vet fel a vírus terjedésével kapcsolatban". Ki érti ezt, ök sem értik. A régi népmesék úgy kezdödtek, hogy "egyszer volt, hol nem volt". A modern népmesék pedig úgy, hogy " egy kinai ember megevett egy denevért és az egész világ belebetegedett". https://www.lesechos.fr/industrie-services/air-defense/coronavirus-contamination-mysterieuse-sur-le-porte-avions-charles-de-gaulle-1193362
Tóth Zoltán
2020. április 16. 05:29
Elméletileg mind egészséges katonák, majd némi betegeskedést követően, pár hét alatt felgyógyulnak, s ezzel immunitást is szerezve növelik a hajó bevetésének biztonságosságát, miközben letudják az otthoni hisztit is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!