Ismét kilátásba helyezte lemondását a bolgár kormányfő

2020. augusztus 14. 13:42

A 61 éves Boriszov kisebb megszakítással 2009 óta van hatalomban, és a harmadik mandátuma jövő márciusban jár le.

2020. augusztus 14. 13:42

Felajánlotta lemondását pénteken Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, amennyiben a parlament hozzájárul az alkotmánymódosítást célzó nemzetgyűlés felállításáról szóló szavazáshoz. Ahhoz, hogy Boriszov javaslatát elfogadják, a parlamenti képviselők kétharmadának a támogatására van szükség. A tervezett referendum – amelyet Boriszov „a demokrácia újraindításának” nevezett – egyebek közt a jelenleg 240 tagot számláló parlamentet 120 tagúra csökkentené.

A miniszterelnök először a múlt héten ajánlotta fel a lemondását pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kongresszusán. Boriszov lemondását hónapok óta követelik utcai megmozdulásokon. A többnyire fiatal tüntetők a hatalmon lévőket maffiakapcsolattal, a korrupcióval szembeni tétlenséggel és igazságügyi reform megakadályozásával és a szólásszabadság elnyomásával vádolják. A 61 éves Boriszov kisebb megszakítással 2009 óta van hatalomban, és a harmadik mandátuma jövő márciusban jár le.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!