Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Oroszország végzett Alekszandr Litvinyenkóval

2021. szeptember 21. 11:09

Oroszország volt „felelős” Alekszandr Litvinyenko volt kém meggyilkolásáért – írja az kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága.

2021. szeptember 21. 11:09
null

Alekszandr Litvinyenkót, az FSZB egykori alezredesét, aki 2000-ben emigrált Londonba, 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-essel ölték meg. 2015-ben a Daily Telegraph arról írt: az amerikai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak (NSA) bizonyítékai vannak arról, hogy az orosz állam „végeztette ki” a férfit.

mondta a gyilkosság brit igazságügyi vizsgálatának zárónapján a Scotland Yard jogi képviselője. A jogi képviselő szerint egyértelmű, hogy az orosz állam is része volt a gyilkosságnak.A mérgező anyagot a izsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt FSZB-tiszt Lugovojjal és Kovtunnal – két egykori ügynöktársával – találkozott.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen,

és kérte kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta. Ezt diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország kapcsolatai pedig azóta is mélyponton vannak, pláne, hogy 2018-ban újabb merénylet, a Szkripál-mérgezés borzolta a kedélyeket a szigetprszágbnan. 

A strasbourgi bírói testület most megerősítette: megalapozott az a feltételezés, hogy a Litvinyenko elleni merényletet Dmitrij Kovtun és bűntársa, Andrej Lugovoj az orosz állam megbízásából hajtotta végre.

A bírák megállapították azt is, hogy az orosz hatóságok nem adtak kielégítő magyarázatot az esettel kapcsolatban, nem folytattak vizsgálatot az ügyben, de nem is cáfolták a londoni nyomozás eredményeit. Az EJEB bűnösnek mondta ki Oroszországot, az Emberi Jogok Európai Egyezménye 2., illetve 38. cikkének megsértésében, amelyek az élethez való jogot garantálják, valamint arra kötelezik a nemzetközi testülethez csatlakozott államokat, hogy a vitatott ügyek békés rendezése érdekében bocsássanak rendelkezésre minden, a vizsgálat szempontjából fontos dokumentumot.    

A bíróság határozata szerint Oroszországnak 100 ezer euró értékű kártérítést kell fizetnie Litvinyenko özvegyének.    

Az orosz vezetés továbbra is tagadja, hogy köze lett volna Litvinyenko halálához. Litvinyenko özvegyének és fiának jogi képviselője, Ben Emerson a 2015 januárjában indult londoni felsőbírósági vizsgálat kezdete után nem sokkal egy vizsgálóbizottság előtt úgy fogalmazott, hogy a volt FSZB-tisztet megölő polónium nyomai „egészen Vlagyimir Putyin (orosz elnök) moszkvai irodájáig visszakövethetők”. Az ügyvéd szerint a brit vizsgálatnak ki kell mondania, hogy „Putyin nem más, mint államfőnek öltözött közönséges bűnöző, az általa vezetett Oroszország pedig maffiaállam”.

(MTI)

Fotó: Niklas HALLE'N / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
k.edi
2021. szeptember 22. 08:39
Vajon miért nem hiszek el én már ezeknek semmit?
oskar
2021. szeptember 21. 16:51
A CIA likvidálásairól tud a bíróság?
llnnhegyi
2021. szeptember 21. 16:28
A bírósági ítéletet mende-mondakra alapozták. A bíróság illetéktelen!
Gentry69
2021. szeptember 21. 12:30
Angol kém volt, hazaáruló. Mi a probléma? Pl. Philbyt ők is kinyírták volna, csak ő hamarabb lekoccolt Moszkvába. https://www.origo.hu/tudomany/20160406-kim-philby-kemek-kemhalozat-cambridge-i-otok-trinity-college-kommunizmus-mi6.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!