Németország is védelmi célból módosítja Alaptörvényét

2022. május 30. 11:40

Németországnak alkotmányt kell módosítania azért, hogy a 110 milliárd dolláros védelmi beruházást le lehessen bonyolítani.

2022. május 30. 11:40
null

Módosítani fogják Németország Alaptörvényét (Grundgesetz) azért, hogy le lehessen bonyolítani a tetemes hitelfelvétellel járó különleges védelmi beruházásokat. A védelmi beruházások összértéke 100 milliárd euró (több mint 107 milliárd dollár) összegű, s azt követően döntötték el, hogy Oroszország invázió alá vette Ukrajnát. Az alkotmánymódosítás tényét a német pénzügyminiszter jelentette be.

Az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többség a német jobbközép ellenzék, és a közlekedésilámpa-koalícióként is ismert balközép kormánykoalíció együttműködésével jött létre.

Keretes: A jelenlegi kormánykoalíciót közlekedésilámpa-koalíciónak is szokás nevezni, az azt alkotó pártok „színei” miatt. A lámpa vörösét az szocialisták (SPD), a sárgáját a szabaddemokraták (FDP) testesítik meg, míg a harmadik szín a Zöldeket jelöli. 

A pénzt a német védelmi költségvetés fejlesztésére fordíthatják, amely jelenleg évente 50 millió eurót tesz ki. A fejlesztés révén az ország eleget tud tenni annak a NATO-követelésnek, hogy egy tagállam a hazai össztermékének (GDP) 2 százalékát védelmi célokra fordítsa.

Kép: Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. június 02. 20:36
Pontosan miért is kell módosítani az "alaptörvényt"? Mert pénz nélkül akarnak fegyverkezni az ország további még mélyebb eladósítása árán vagy mi is a tényleges konkrét magyarázat?
Béri Balogh Ádám
2022. június 02. 20:00
Német hadsereg? Ezekkel: https://mandiner.hu/cikk/20210418_transznemu_katona_fogja_vezetni_a_bundeswehr_kibervedelmi_osztagat
quantum
2022. június 02. 19:52
Dehát az alkotmánymódosítás olyan európaiatlan!
fatman
2022. június 02. 18:29
jogállamiság? wazze!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!