Emberi jog lett a „klímavédelem” az emberi jogok bírósága szerint

2024. április 19. 13:50

Döntött a nemzetközi bíróság egy újabb emberi jog létrehozásáról.

2024. április 19. 13:50

Nyitóképen: klímaügyi tüntetés Berlinben (Ana Fernandez/Getty Images)

 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden 

úgy döntött: a „klímavédelem” mostantól emberi jog,

 vagyis a nemzeti kormányoknak emberi jogok szintjén kell védelmezniük állampolgáraikat a klíma változásától.

A nemzetközi bíróság döntése ugyanakkor nem jár együtt az új emberi jog megsértése miatti esetleges büntetésekkel, de mégis precedenst teremt arra, hogy az állampolgárok erre hivatkozva pereljék be kormányzataikat a nemzeti bíróságokon.

Egy Politicónak nyilatkozó emberi jogi szakjogász szerint ezek az ügyek azt szolgálják, hogy 

a következő évtizedekben meghatározzák az államok jogvédelmi feladatait a klímaváltozás kontextusában.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságát a 2. világháború után hozták létre, de az elmúlt évtizedekben lett nagyobb jelentősége. Az Európa Tanács bírósági szervezeteként a döntései érvényesek az Európa Tanács mindegyik tagállamában, beleértve Magyarországot is.

A Politico emlékeztet arra: 2019-ben a holland legfelsőbb bíróság kötelezte arra Hollandiát, hogy 25 százalékkal csökkentse üvegházhatású gázainak kibocsátását; 2021-ben pedig egy francia bíróság ítélt úgy, hogy a francia állam felelős a környezeti károkért, ha nem teljesítette a gázkibocsátás-korlátozási céljait. Ugyanebben az évben viszont a német alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a német klímatörvények részben alkotmányellenesek, mert túl nagy terhet jelentenek a jövő nemzedékek számára.
 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­­ö­­g­ö­­­s­ ­­­l­­­á­­n­­y­o­­k­­ ­v­á­­­r­­n­­­a­­k­­ ­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
Squalline
2024. április 19. 16:55 Szerkesztve
De gondolom a mélyen tisztelt főméltóságos bíróságon az nem menne át, hogy multicégeket lehessen perelni ezen a címen. Ámbár ez következne abból, ha ez "emberi jog". Acsarkodjon csak a honpolgár a saját kormányával, amit lényegében maga választott. Na meg egy ilyen pernek a lényege az lenne, hogy a károsító legyen eltilva a tevékenységétől, nade a kormány miféle ilyen tevékenységet végez? Szerintem semmilyet, legfeljebb ha tulajdonos vmi - ben. Addig is a multik degeszre keresik magukat. Pedig nekem volna pár ötletem. Mindjárt ki is tudnám szórni a műanyagok jó részét a boltokból. Vagy megtiltatnám 200 km-en belül megtermelhető élelmiszer távolabbra szállítàsàt. Vagy ha elérhető ch4 vezetéken, akkor tankerrel ne lehessen importálni, EU-n kívüli (!) háború ide vagy oda. Ja ezt biztos nem lehet. Ha kiperelek egy kis jattot, akkor a saját adómból a kormány kifizeti nekem. Hát zseniális. Kohn bácsi szólásra is nyitja a száját, hogy rövid közismert megjegyzést tegyen.
tetx
2024. április 19. 16:52
Tudtommal a bíróságnak jogértelmezőnek és nem jogalkotónak kell lennie.
véna
2024. április 19. 16:36
Gelikét elüti a csődvillamos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!