Temeti a sajtó Putyin birodalmát, az is kiderült, miért

2024. május 08. 19:20

„Elkerülhetetlen Putyin birodalmának összeomlása” – olvasható egy erről szóló cikkben.

2024. május 08. 19:20
Vlagyimir Putyin

Nyitókép: MTI/EPA /Szputnyik/Orosz elnöki sajtós

 

Szerdán délután egy hosszabb elemzés látott napvilágot az Indexen, melyben a szerző az orosz birodalm összeomlásáról ír. Mint az írásból kiderül: Vlagyimir Putyin Oroszországának birodalmi törekvései bizonyos okok miatt szinte elkerülhetetlen kudarcra vannak ítélve.

Történelmi ok

A szerző a múltbeli nagy történelmi birodalmak felemelkedéseinek és bukásainak elemzésével kezdi írását, melyben rámutat, hogy a nagy birodalmak történetében közös vonás, hogy némelyik körülük éppen hatalma csúcspontján omlott össze, mondhatni hirtelen.

 Az Orosz Föderáció a szovjet birodalom összeomlásából született, ahogy a Szovjetunió is a birodalmi Oroszország összeomlásának terméke volt.

A birodalmak történetét tekintve egyáltalán nem meglepő, hogy a mai Oroszország belekezdett az újraimperializáció projektjébe − abba a kísérletbe, hogy újjáteremtse egykori birodalmát. Ugyanilyen kevéssé meglepő, hogy Oroszország erőfeszítése kudarcot fog vallani.” – húzza alá az Index szerzője.

Szerinte a hajdani orosz birodalom újjáépítési kísérletei kudarcra vannak ítélve. A szerző úgy véli: annak újjáépítéséhez ugyanis három feltételre lenne szükség: erős hadseregre, erős gazdaságra és erős kormányzatra, ezek mellett a folyamatot beindító ideológia is fontos tényező. 

De gondoljunk csak arra, mi történik egy újjászületni látszó birodalommal, ha a három szükséges feltétel nem teljesül. Ha a terjeszkedésre kellően erős hadsereg és az azt fenntartani képes gazdaság nélkül tesznek kísérletet, az eredmény túlterjeszkedés és kudarc lesz. Hatékony kormányzat nélkül nem lehet fenntartani a terjeszkedéshez szükséges folyamatos erőfeszítéseket. A túlterjeszkedés és a vereség − és valószínűleg a rendszerváltás vagy az állam összeomlása − valószínűvé válik” – olvasható a cikkben. 

A lehetséges jövőről is szó esik az írás végén: a szerző felveti, hogy Oroszország képes lett volna-e ellenállni az imperializáció kísértésének, de arra a következtetésre jut, hogy birodalmi ideológiája és a régióval fenntartott kapcsolatai miatt valószínűleg nem. 

Egy szóval kifejezve, Oroszország birodalmi törekvései halottak − még ha a Kreml másként is gondolja. És az ember, aki ott trónolt a pusztulásuk felett, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin. Alakulhatott másképpen is Oroszország jövője? Ellenállhatott volna az újbóli imperializáció kísértésének? Tekintettel birodalmi ideológiájára, valamint a volt szovjet köztársaságokkal és − legalábbis a közelmúltig − a volt keleti blokk államaihoz fűződő intézményi és gazdasági kapcsolatainak erősségére, a válasz valószínűleg nem” – írja a cikk szerzője.

A teljes írást itt olvashatja.

 

 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­g­­­a­z­i n­i­­­m­­f­­o­­m­­­á­n­i­á­­k­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
tintapaca
2024. május 09. 16:40
Csípem, amikor egy névtelen senki az angolszász vágyálmokat kergeti. A Brit Birodalom, majd a XX. század második felétől karöltve az USA-val, folyamatosan küzd Közép-Ázsia és Szibéria természeti erőforrásainak megszerzéséért. A brit impérium a XIX. sz. végén egészen a Kaszpi-térségig jutott, majd kalandoztak Perzsiában, a mai Irak és Szíria területén, végül még Afganisztánt is meg próbálták megszerezni. Most - amikor az eurázsiai szuperkontinens kialakulásának vagyunk a tanui, ismét mindent megtesznek, hogy az európai csücsköt leválasszák a keleti nyersanyagokról. Európa számára a visszatérés az orosz nyersanyagokhoz létkérdés ma és a jövőben. Azonban az ázsiai térség infrastruktúrálisan már jobban kötődik Kínához, még a volt szovjet közép-ázsiai országok is. Új hatalmi és kontinentális jellegű gazdasági egység van kialakulóban, amelyhez előbb-utóbb India is csatlakozni kényszerül. Ez a konglomerátum jól el lesz a saját erőforrásainak felhasználásával, és nagy ívben tesz a Nyugatra.
Nemtudommegállni
2024. május 09. 14:07
Ennek a pöcsnek nem tanítottak történelmet?
lendvaiildiko
2024. május 09. 10:29
Bonaparte - Mihail Illarionovics Kutuzov, Adolf - Joszif Visszarionovics Sztálin, ........? - Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!