A felcsúti futballhős, Nagy Zsolt a Mandinernek: Ismét robbant a stadion!

2024. március 28. 05:24

A góllal visszatért labdarúgó örömről és teherről, Lang Ádám konkurenciaharcról és fejlődésről, a debütáló Mocsi Attila meghatódottságról beszélt lapunknak. Nemzeti csapatunk két győzelemmel kezdte az évet.

2024. március 28. 05:24
20240326__MI_065
P. Fülöp Gábor

A törökök (1-0) után Koszovót (2-0) is legyőzte a magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen. Mivel ezeken kívül júniusban már csak két mérkőzést játszik Marco Rossi csapata a nyári Európa-bajnokság előtt, a játékosoknak sorsdöntő, hogy hogyan teljesítenek, közelebb vagy távolabb kerülnek az Eb-kerettagsághoz. A szövetségi kapitány volt, akiket név szerint is értékelt a nyilvánosság előtt. Mi három játékost kérdeztünk teljesítményről, csapatba kerülésről és érzelmekről.

Ezt is ajánljuk a témában

Felcsútról a fellegekbe

Nagy utat járt be Nagy Zsolt. A Puskás Akadémia balodali védője vészmegoldásként került be 2019-ben a válogatott sorsdöntő, végül elveszített walesi Eb-selejtezőjén a csapatba, s – ahogy a társak – nem bírt Gareth Bale-lel és Aaron Ramsey-vel. Két év szünet után került vissza Marco Rossi csapatába, s komoly szerephez jut azóta is. Felejthetetlen az angoloknak idegenben, a németeknek a Puskás Arénában lőtt gólja. S immár a 18. mérkőzésén megszerezte a harmadikat is a 30 éves, sérülés után újra lehetőséghez jutó 30 éves focista.

Nagyon nagy kő esett le a szívemről. A sérülésem óta az első gólom volt, és már annak is örültem, hogy vissza tudtam verekedni magam a válogatottba. 

Fizikálisan nagyon jól érzem magam, az adatok is mutatják: 20 évesekhez méltó futásteljesítménnyel büszkélkedhetek. Remek formában vagyok. 

Nem tudom, mit hoz a jövő, majd a szövetségi kapitány eldönti. Remélem, hogy ha jól teljesítek, ott lehetek az Eb-n! Nagyok az elvárások a csapattal szemben, de a földön kell maradni, és kérjük a biztatást akkor is, ha esetleg nem úgy sikerül egy mérkőzés ahogy szeretnénk. Koszovó ellen is bizonyítottuk, egy gyengébb első félidő után tudtuk rendezni a sorokat, és végül győztesen hagytuk el a pályát. A kapitány is kéri, mindig lépjünk előre, fejlődjünk” – mondta a Mandinernek Nagy Zsolt, akiolyan értelemben versenyhátrányban van a légiósokhoz, például poszttársához, Kerkez Miloshoz képest, hogy az NB I-ben nem nemzetközi színvonalú mezőnyben és néha kevés néző előtt kell kiemelkedően teljesítenie.

„Kicsit más az atmoszféra, nem hasonlítható össze. Köszönjük a szurkolóknak, hogy kijöttek kedden este egy Koszovó elleni barátságos mérkőzésre, megtöltötték a Puskás Arénát, és kiváló hangulatot teremtettek. Ismét robbant a stadion, ahogy a németek ellen is. Nagyon örülök.”

„Van mit finomítani”

Nagy Zsolt a gólpasszt egy másik, elsősorban a védekezésért felelős játékostól, az ellenfelet és saját csapattársait is meglepő Lang Ádámtól kapta. A 31 esztendős belső védő ősszel Willi Orbánt hozta kihagyhatatlan helyzetbe a szerbek elleni belgrádi győztes gól előtt, most a győzelem bebiztosításának kulcsszereplője volt. 

„Megmondom őszintén, azért jót tett a lelkemnek a második félidő, illetve nyilván a gólpassz. Az elsőben nem voltam elégedett magammal támadásban, védekezésben igen. Ott nem volt gond egyáltalán. A gól előtt felismertem a szituációt, előre törtem, befutottam, és jó megoldást választottam hála Istennek. 

Nagy a konkurenciaharc, a maximumon kell pörögni. 

Egyébként jól érzem magam, oda kell figyelni az embernek a saját feladataira, és mindig megpróbálni fejlődni, és akkor még jobb játékossá tud válni. Nekem ez a célom” – fogalmazott lapunknak Lang Ádám, aki hosszú ideje kirobbanthatatlan Marco Rossi csapatából, ennek ellenére nem bízza el magát. Pedig már 14 veretlenül megvívott mérkőzésnél tart a magyar labdarúgó-válogatott. 

„Oké, persze szép sorozatot produkálunk, de még mindig van mit finomítani. Nem elégszünk meg, megyünk tovább. Próbálunk rátenni még egy lapáttal, és javítjuk, ami esetleg nehezebben működik.”

20240326__MI_053
Munkában a védelem,amely Koszovó és Törökország ellen sem kapott gólt. A képen: Lang Ádám (2) Dárdai Márton (23) Blendi Idrizi (22) Dibusz Dénes (1) Styles Callum (17) és Nagy Ádám (8)  
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István 

Megérte melózni

Nagy érdeklődést váltott ki Dárdai Márton debütálása a magyar csapatban. Dárdai Pál fia Németországban nevelkedett, él és játszik, mégis Magyarországot választotta. Hozzá hasonlóan átesett a tűzkeresztségen a szintén belső védő, Mocsi Attila. A 23 éves, az utánpótlás-válogatottakat végigjárt tehetség valahol számított a lehetőségre, csak azt nem tudta, hogy fog reagálni rá.

Hatása alatt vagyok a történteknek, de nem felejtettem el, honnan indultam, és hova jutottam. Óriási lépcsőfok, hogy pályára léphettem, nagyon sokat dolgoztam ezért. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült bemutatkoznom a válogatottban. Nyilván ezt az 5-10 percet nehéz értékelni, főképp, hogy óriási öröm, bumm volt bennem.

 Másfél éve hívott be a szövetségi kapitány először, egy kivétellel az összes összetartáson itt voltam.

 Lehet látni, hogy vannak, akik ugyancsak debütáltak, ám már nincsenek itt a keretben. Marco Rossi bizalmát jelezte felém azzal, hogy mindig beválogat.”

Mocsi Attila a nyáron Törökországba igazolt, azóta 29 mérkőzésen szerepelt, 2 gólt is szerzett. Előrelépésében a szövetségi kapitány is kulcsszerepet vállalt.

„Fontos szerepe volt, hiszen Zalaegerszeg-játékosként hívott meg először. Előttem régen, talán Könyves Norbert került be onnan. A kerettagságom is szerepet játszott abban, hogy külföldre tudtam igazolni, ami egy óriási lépés volt a pályafutásomban. Úgy érzem, jó úton járok, nagyon sokat fejlődtem, amióta kint vagyok. Remélem szép sikereket érhetek el klub- és válogatott szinten is” – tekintett előre.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:17
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­­ö­­g­­ö­­s­ ­l­­­á­n­y­­o­k­­ ­­v­­­á­r­­­n­­­a­­­k­­ ­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
telecaster-2
2024. március 28. 07:58
Kedd este teltház egy barátságos meccsen, hihetelen hangulat...szegény balfaszlibsik..:D Nagy Zsolt nagyon kell a csapatba, ahogy Schäfer is; akkora tűz van bennük, ami még a mostani, nagyon hajtós csapatban is kiemelkedő.
2024. március 28. 07:55 Szerkesztve
Nem hiszem, hogy a Koszovó elleni első félidő a véletlen - ne adj Isten meggondolatlanság következménye - volt, de dermesztő volt élőben látni.
Búvár Kund
2024. március 28. 07:26
Nekem nagyon tetszik Nagy Zsolt váligatott béli játéka, és nem csak most, már máskor is tetszett. Jól fut fel, jól vesz részt a kombinatív játékban, és a kapu előtt sem mond csődőt. Remélem befér majd az EB-keretbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!