Megvétózhatjuk Szerbia EU-tagjelölti státuszát

2011. október 13. 14:44

Martonyi János közölte: elfogadhatatlan a szerb kárpótlási törvény, emiatt végső esetben meg is vétózhatjuk Szerbia EU-tagjelölti státuszát.

2011. október 13. 14:44

A magyar kormány erkölcsileg, jogilag és politikailag is elfogadhatatlannak tartja a szerb vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt - jelentette ki Martonyi János. A külügyminiszter arra a kérdésre, hogy Magyarország emiatt él-e vétójogával decemberben, amikor az Európai Tanács dönt Szerbia hivatalos EU-tagjelölti státuszáról, azt mondta: a magyar kormány akkor hozza meg döntését, amikor ez a helyzet előáll. „Komoly gond lesz abból, hogyha ezt a kérdést nem oldja meg Szerbia. Azt hiszem, hogy ezzel utaltam a végkimenetelre is” - fogalmazott. Mint mondta, alapvető erkölcsi, politikai kérdésekben „nem fogunk, nem tudunk engedni”.

A szerb parlament még szeptember 26-án fogadta el a kárpótlási törvényt, amely szerint nem tarthatnak igényt kárpótlásra azok, akik tagjai voltak a Szerbiát a II. világháborúban megszálló erőknek, valamint az ő leszármazottaik sem. Martonyi szerint a probléma nem magyar-szerb ügy, hiszen a kollektív felelősség megállapítása a legalapvetőbb európai elvekkel ütközik. Mint mondta, erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy azokat az embereket - sőt gyerekeiket és unokáikat is - bűnösnek tekintsék, akik kényszersorozással bekerültek a hadseregbe. Elmondta: a cél az, hogy világos jogi helyzet jöjjön létre törvényalkotás útján, amely kizárja a kollektív felelősség bármilyen formáját és biztosítja azt, hogy közösségi alapon ne lehessen kizárni a visszaszármaztatási kárpótlás formáiból ezeket az embereket.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Corporate Soldier
2011. október 13. 22:18
Helyes, Martonyi. Nem pofázni: CSELEKEDNI. Amúgy meg, ceterum censeo: itt az ideje a nemzet9 önrendelkezési jog megadásának, a határon túli magyarok számára is. Békés, népszavazásos határmódosítást!
gross
2011. október 13. 21:20
Ahogy mások is írták, Románia esetében kifejezett kérése volt a romániai magyaroknak, hogy ne gördítsünk akadályt a csatlakozásuk elé.
gross
2011. október 13. 21:17
A diszkrimináció elkerülése elvi kérdés, valóban, és a magyar szervezetek is erre kérik a kormányt, ha jól értesültem. Megjegyzendő, hogy a Bizottság egészen friss, októberi véleménye Szerbia csatlakozásáról megemlíti a témát, de csak nagyon-nagyon enyhén (ld. alább). Holott a magyar diplomácia már ebbe is belerakhatott volna egy keményebb megfogalmazást; más tagállamok képesek a lobbizásra. Ennyit a magyar közigazgatás 'szakmai' színvonaláról. "In September 2011, a general Law on restitution was adopted. The law establishes the principle of in kind restitution. In cases where in kind restitution is not possible or excluded, financial compensation, with an overall cap of €2 billion, is foreseen. It needs to be ensured that restitution is carried out without further delays and in a non discriminatory and transparent manner. Once properly implemented, the law should address the previously unclear situation of ownership rights and provide legal certainty. It should also end the fragmented manner in which restitution previously had been dealt with."
nippur
2011. október 13. 20:56
Lehet álmodozni, de a fidesz egy fűszálat sem fog gördíteni Szerbia EU csatlakozásának útjába. Majd megmagyarázzák, hogy ez az ott élő Magyaroknak lenne csak rossz, mint annak idején Romániával kapcsolatban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!