Felháborítják a szakszervezeteket az MTVA leépítései

2015. február 03. 16:16

A szakszervezetek arra panaszkodnak, hogy miközben takarékossági célzatú csoportos létszámleépítés címén 177 dolgozót, köztük számos védett munkavállalót küld el az MTVA, a közmédia folyamatosan vesz fel új dolgozókat. Az eljárás törvényességét is kritizálják.

2015. február 03. 16:16

A Közmédia Rádiós Szakszervezete közleményben jelentette be: több érdekvédelmi szervezettel együtt megtagadják az elbocsátásokról szóló megállapodás aláírását. Döntésüket egyrészt azzal indokolják, hogy a közmédián belüli leépítést törvénytelennek tartják, mivel a Munka Törvénykönyve 264. §-ának rendelkezéseivel ellentétesen a munkáltató nem egyeztetett az üzemi tanáccsal az átszervezésekről, csak a létszámcsökkentésről. 

Másrészt rámutatnak, hogy a leépítés okaként az MTVA a spórolást és a feladatok kiszervezését jelölte meg, ám az elbocsátásokkal egyidejűleg új munkavállalókat vesznek fel, ami vélhetőleg még többletkiadást is fog jelenteni a büdzsének. A szakszervezet felhívja a figyelmet a védett munkavállalók nagy számára az elbocsátandók között. Mint írják, a 177 érintett csaknem fele nyugdíj előtt álló, gyermekét egyedül nevelő, vagy más okból védett. 

A közlemény kitér arra is, hogy a létszám csökkenése veszélyezteti a tartalom-előállítás színvonalát. Az érdekvédelmi szervezetek kimutatása szerint már most olyan kevesen dolgoznak a rádióműsor-készítésben, hogy a dolgozókat szabadságuk ideje alatt is dolgoztatja a közmédia.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. február 06. 23:55
ÉVENTE 80 MILLIÁRD. Ízlelgessük. Ennyit költünk ma pártpropagandára.
saloj
2015. február 06. 17:51
Kell a hely a Simicskától távozóknak, na! Mit nem lehet ezen érteni?
Fakutya Vigyora
2015. február 04. 10:37
1948–50-ben a Magy. Távirati Iroda (MTI) felelős szerk.-je. A Rajk-per során több beosztottját letartóztatták, ő is gyanús lett, távoznia kellett. 1956. dec.-ben megbízták egy délben megjelenő bulvárlap megalapításával. Ilyenek.
Oldgóbé
2015. február 03. 20:32
"védett munkavállaló"??? Ez meg micsoda? Szeretném látni ezt a listát. Gondolom tele van "haladó gondolkodókkal,filozófusokkal,volt tanácsadókkal"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!