Átmenetileg visszafordítanák a német határról az egyedülálló férfi menedékkérőket

2015. november 28. 09:19

Körvonalazódik a német menekültügyi javaslatcsomag: a CDU/CSU belügyi szakpolitikusainak javaslata szerint kötelező EU-s kvóták helyett valamennyi uniós tagállamnak meg kellene jelölnie, hogy mennyi menekültet fogad be évente. A német jobbközép pártok belügyi szakpolitikusai „jelzésként” visszafordítanák az egyedül érkező férfi menedékkérőket. Az elmúlt napokban a korábbiaknál jóval kevesebben jutottak át a Balkánon.

2015. november 28. 09:19

A német CDU/CSU pártszövetség pénteki, belügyi kérdésekkel foglalkozó konferenciáján felvetették, hogy a menedékkérők közül átmenetileg visszafordítanák a német-osztrák határra érkező, egyedülálló férfiakat, hogy csökkenjen az országra nehezedő migrációs nyomás – számolt be a német N24 hírtelevízió. Az uniós tagállamoknak minden évben be kellene fogadniuk egy önállóan, saját hatáskörben meghatározott nagyságú csoport menekültet az európai migrációs válság kezelése céljából – sürgették a jobbközép pártok szakpolitikusai. A konferencián elfogadott nyilatkozat szerint a menekültek rendezetlen beáramlását fel kell számolni, és helyette ki kell alakítani a „célzott humanitárius bevándorlást”.

Ezt azonban a CDU elnöke, Angela Merkel kancellár nyilatkozataiból, beszédeiből kibontakozó, uniós szinten meghatározott kontingensre (létszámkeret) vonatkozó elképzelés helyett egy másik koncepció, a tagországi, nemzetállami hatáskörben meghatározott kontingensek révén kell megvalósítani az úgynevezett Berlini nyilatkozat alapján. A dokumentum szerint valamennyi uniós tagállamának meg kellene jelölnie, hogy mennyi menekültet fogad be évente, és ezt a vállalást minden évben felül kellene vizsgálni, hozzá kellene igazítani a változó viszonyokhoz.

A nyilatkozat alapján a kontingensek ügyén kívül nem tapasztalható jelentős eltérés a szakpolitikusok és a kancellár válságkezelési elképzelései között, pedig korábban a CDU/CSU-nak ezen csoportjából rendkívül éles bírálatok fogalmazódtak meg a kormány menekültpolitikájával szemben, és többen a határok azonnali lezárását követelték.

Nem lesz hermetikus határzár, sem fal

Senki nem akarja hermetikusan lezárni a határokat, kerítésről vagy falról nem is beszélve” – emelte ki a konferencia után tartott sajtótájékoztatón Stephan Mayer, a bajor CSU politikusa, a CDU/CSU parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezető belügyi szakpolitikusa. Ugyanakkor megjegyezte, hogy hasznos lenne egyedül érkező férfi menedékkérőket visszafordítani a határon, de csak átmenetileg és korlátozott számban, az uniós partnereknek és az EU-n kívül tartózkodó menekülteknek küldendő „jelzésként”.

A nyilatkozat szerint a legfontosabb lépések közé tartozik az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítése és az uniós külső határok biztosítása is a tagországok összefogásával. Kiemelték, hogy a külső határok védelméhez valamennyi tagállamnak rendelkezésre kellene bocsátania rendőröket.

A CDU/CSU szakpolitikusai egyebek között sürgetik egy „egységes európai menekültügyi eljárás” bevezetését, és azt is, hogy az eljárás lezárásáig tartó időszakban az EU-ban mindenütt a hasonló színvonalú ellátást nyújtsanak a menedékkérőknek. „Középtávon pedig ki kell egyenlíteni a menekültpolitikai keretfeltételeket”, azaz az egységes menekültpolitika felé kell elmozdulni.

Mindez és a dokumentumban felsorolt többi javaslat, követelés is nagyjából egybevág az Angela Merkel nevével fémjelzett menekültpolitikai vonalvezetéssel. Megfigyelők szerint szintén beszédes, hogy a nyilatkozatban nem szerepel a befogadható menekültek száma felső határának, egy létszámkorlátnak a kijelölésére vonatkozó követelés, amelyet Angela Merkel elutasít.

Már kétezren várakoznak a görög-macedón határon

Mintegy kétezer ember rekedt a görög-macedón határ görög oldalán a macedón hatóságok intézkedései miatt – hangzott el az M1 aktuális csatorna szombat reggeli tudósításában. A macedón hatóságok november 19. óta csak az afgán, az iraki és a szír menedékkérőket engedik be az országba, a többieket gazdasági bevándorlónak tekintik, és elutasítják továbbhaladásukat.

A tudósítás szerint a határ görög oldalán fekvő Idomeni település közelében rekedt kétezer ember többsége a békés megoldásban bízik, de néhány százan erővel is továbbmennének, ezt mutatta csütörtöki akciójuk is, amikor megpróbáltak átjutni az épülő kerítésen és összetűztek a macedón rendőrökkel.

A macedón intézkedések miatt kevesebb bevándorló érkezik Szerbiába, és onnan tovább Horvátországba. A két ország határának szerbiai oldalán fekvő Sidből arról tudósított az M1 munkatársa, hogy a korábbi napi tízezer ember helyett az elmúlt napokban csak mintegy kétezren érkeztek. A migránsok a hideg időben nem a szabadban, hanem fűtött buszokon várják, hogy a horvát hatóságok vonattal továbbvigyék őket.

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
UvegSam
2015. november 28. 23:38
"Átmenetileg visszafordítanák a német határról az egyedülálló férfi menedékkérőket" Csak nem beszartak a friccek az országukban kóválygó többszázezer , erős fizikumú, zömében harcedzett kanmigráncstól?
UvegSam
2015. november 28. 23:37
Ejnye már! Nem mehetünk szembe az eu-val, be kell fogadni nekünk is migránsokat!!! Javaslatom: 2, azaz kettő fő, egy afgán házaspár, szigorúan 65 év felettiek, és családegyesítésről szó sem lehet! Nem tennénk ki őket a visszaút fáradalmainak!
antioxi
2015. november 28. 18:52
Hogy képzelik a németek, hogy megmondják az eu-s tutit: "...valamennyi uniós tagállamának meg kellene jelölnie, hogy mennyi menekültet fogad be évente..." Menjenek a ... csába.
Mich
2015. november 28. 17:10
"kötelező EU-s kvóták helyett valamennyi uniós tagállamnak meg kellene jelölnie, hogy mennyi menekültet fogad be évente" hússzor nulla az nulla... azután jöhetnek a migráns-pártiak: Svédország nulla, Németország -200.000...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!