Vizsgálatot rendelt el az OBH a Szeviép-ügy felmentő ítéletével kapcsolatban

2019. december 17. 12:54

Amennyiben a vizsgálat kötelezettségszegést tárna fel, az azzal kapcsolatos intézkedéseket az arra jogosultak haladéktalanul megteszik – írta az OBH elnöke.

2019. december 17. 12:54

A PestiSrácok írta meg, hogy a Szeviép-ügyet másodfokon tárgyaló egyik bíró építőipari cége több száz milliós projektben vehetett részt a Botka László vezette szegedi önkormányzat megbízásából. A portál az Országos Bírói Hivatalt is megkereste az ügyben. Dr. Senyi György, az OBH elnöke válaszában kiemelte: „a cikkben foglalt tényállítások alapján jelentéstételre és igazgatási vizsgálat lefolytatására kötelezte a Szegedi Törvényszék elnökét”. Hozzátette: „amennyiben a jelentés vagy a vizsgálat kötelezettségszegést tárna fel, azzal kapcsolatos intézkedéseket az arra jogosultak haladéktalanul megteszik”. 

A PestiSrácok megkereste Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt is, hogy szerinte fennáll-e az elfogultság, ha egy bíró úgy tárgyalja a Botka Lászlóéknak beszállító Szeviép-vezérek büntetőügyét, hogy családi cége ugyancsak több közbeszerzést nyert az MSZP-s polgármester városától.

Lomnici szerint már magában az is aggályos, hogy ha egy bíró tagja, tulajdonosa egy gazdasági társaságnak. Az alkotmányjogász emlékeztetett, hogy a törvény idevágó része úgy szól: „Bíró nem lehet gazdasági társaság, kooperációs társaság, szövetkezet vezető tisztségviselője vagy személyes közreműködésre kötelezett tagja, gazdasági társaság, kooperációs társaság, szövetkezet felügyelő bizottságának tagja, gazdasági társaság, kooperációs társaság korlátlanul felelős tagja, valamint egyéni cég tagja, továbbá gazdasági-vállalkozási tevékenységet is végző civil szervezet vezető tisztségviselője.

Jelen esetben az ÉPTÁRKER Kft-nek két tulajdonosa van, dr. Nóvé Ágnes tehát nem korlátlanul felelős tagja a cégnek. Ugyanakkor további kérdéseket vet fel, hogy mi a helyzet akkor, ha a tulajdonosok közös háztartásban élő közeli hozzátartózók. Ugye férj és feleség. Az alkotmányjogász szerint erre részletesen nem tér ki a törvény, hétköznapi szóhasználattal ez akár egy jogi kiskapu is lehet. 

Lomnici elmondta azt is, hogy a bíró köteles haladéktalanul bejelenteni, ha vele szemben összeférhetetlenségi ok merül fel. Az érintett bírák legkésőbb az összeférhetetlenségi ok keletkezésétől számított 30 napon belül kötelesek közös megállapodással kezdeményezni az összeférhetetlenségi ok megszüntetését. Ha a bíró a kötelezettségének az előírt ideig nem tesz eleget, a munkáltatói jogkör gyakorlója a határidő lejártától számított 5 napon belül határozatban állapítja meg az összeférhetetlenség fennállását és kezdeményezi a bíró felmentését.

Ifj. Lomnici Zoltán hozzátette: a törvény értelmében a fenti szabály megsértése esetén etikai, illetve fegyelmi eljárás következhet. 

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2019. december 21. 11:09
Ez egy tipikusan szegedi történet... Sajnos... Ez ma Szeged...
Saksafar
2019. december 18. 07:17
Na, merre vannak a hibbant kommentelők? Ez színtisztán nem fidesz ügy, hanem szegedi szoci mutyi. Lehet hányni!
áfonya
2019. december 18. 04:27
Pesti Srácoknak gratulálunk , így tovább . Kutya itt van elásva , lehetőség város vagyonával zsebek kitömése . Törvény mondja ki, hogy bíró nem lehet gazdasági társaság korlátlan felelősségű tagja. Nóvé Ágnes esetében ugyan nem korlátlan a felelősség, hiszen csak felerészben tulajdonosa a cégnek, csakhogy a másik tulajdonos a férje, erről viszont nem rendelkezik részletesen a bírók jogállásáról szóló törvény. Egyszóval egy jogi kiskaput használhattak ki, hogy teletömjék a zsebüket, mielőtt az építőipari vállalkozó-bíró fel nem mentette az évtized egyik legnagyobb gazdasági bűncselekményének vádlottait. Az Önkormányzatnak elővásárlási joga van! Erről a tulajdonosi bizottságnak vagy a Polgármesternek döntenie kell! Érdemes kikérni ezt a dokumentumot is. Ha az ingatlan kedvezménnyel került a tulajdonos birtokába akkor 5 éven belül ha ezt tovább adja akkor az önkormányzatnak vissza kell fizetni az ingatlanra adott kedvezményt! Érdemes ezeket a dokumentumokat is kikérni! https://pestisracok.hu/12-millioert-kapott-100-negyzetmeteres-belvarosi-lakast-az-onkormanyzattol-a-szeviep-ugy-masik-tanacsvezeto-biroja/
Laudaricus
2019. december 18. 00:41
Hogy néz ki ez a szadista bírónő (középen) a hajtűjével... (Valamelyik filmben volt, hogy gyilkoláshoz való kézreálló kelléket kreáltak belőle, csak ki kellett rántani a frizurából a kellő pillanatban :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!