Draskovics: Ez a pénz [...] el van költve

2020. július 10. 22:05

A BKK IG elnöke is politikai aktorként lépett elő.

2020. július 10. 22:05
null

A Klubrádió csütörtöki adásában Bolgár György műsorvezető Draskovics Tibort, a BKK igazgatóságának elnökét kérdezte a Lánchíd ügyével kapcsolatban, amelyben a Fidesz szerint „szerencsétlenkedés” történik. Hol tart jelenleg a Lánchíd felújítása? Alábbi összefoglalónkból kiderül.

Gondoltam, megkérdezem önt is Lánchíd-ügyben, hiszen most már mindennapos hírré kezd válni, hogy hol tart az a közbeszerzés és hol tart az a szerencsétlenkedés, amit a főváros ebben az ügyben csinál, és a főváros vezetés többször utalt rá, hogy már az utolsó simításokat végzik ezen az új közbeszerzési kiíráson” – tette fel első kérdését a műsorvezető.

Draskovics Tibor válaszában úgy fogalmazott: „Szerencsétlenkedésről nem tudok beszámolni. Erről kormánypárti politikusok szoktak beszélni” – fogalmazott, majd hozzátette: „két szinten érdemes tájékoztatni a közvéleményt. Egyrészt minden nagy értékű, nagy jelentőségű, ilyen infrastrukturális munka kapcsán a legfontosabb az, hogy milyen a közbeszerzési kiírás, milyen azoknak a követelményeknek a megfogalmazása, hogy mit, milyen minőségben, mikorra vár el a megrendelő a majdani kivitelezőtől. Ha ez jó, ha ez egy nagyon alaposan előkészített, komoly dokumentum, akkor van esély arra, hogy az a munka, amiért a budapestiek majd sok-sok milliárd forintot ki fognak fizetni, az olyan színvonalon lesz, amit a Lánchíd esetében úgy gondolom, minden budapesti joggal elvár. A másik, hogy miért nem írtuk ezt már ki jóval korábban, és miért kell még ezzel időt tölteni, hiszen egyszer már ez a kiírás megvolt” – tette fel a kérdést a BKK igazgatóságának elnöke, aki azonnal el is mondta:

A beszélgetés további részében a műsorvezető ismét rákérdezett, hogyan is áll a főváros, a közbeszerzés kiírásával: „Na, most akkor megkérdezem még egyszer, hogy valóban az utolsó simításoknál tartanak a közbeszerzési kiírás összerakásában?”

Utolsó simítások

Draskovics Tibor erre azt válaszolta: „Olyannyira, olyannyira így van, hogy

„Kik ezek a kollégák? Milyen szakemberekre kell gondolnunk, vagy milyen intézményre, milyen hivatalra? Kik csinálják?” – kérdezte a műsorvezető.

„Hát ezt alapvetően a Budapesti Közlekedési Központ nagy, infrastrukturális projektekkel foglalkozó kollégái, akik nagyon komoly tapasztalattal rendelkező mérnökök, utak, hidak, más hasonló műtárgyak építésében és felújításában nagy tapasztalatot szerzett kollégák. Ők egyébként szorosan együttműködnek a Budapest Közút munkatársaival” – magyarázta a BKK igazgatóságának elnöke, aki elmondta, „nagyon fontos, hogy ez a kiírás, leginkább a műszaki tartalom, az pontosan tükrözze azt, ami a városvezetés igénye, ami nyilván az, hogy a híd a lehető legolcsóbban és a legjobb műszaki színvonalon újuljon meg. Ezért dolgozunk” – fogalmazott.

A műsorvezető arra is rákérdezett, mikor fog lezárulni a kiírással kapcsolatos folyamat. Draskovics Tibor ennek kapcsán elmondta: „Amint az igazgatóság jóváhagyja és tegyük föl, hogy ez megtörténik, én gondolom, hogy erre lehet számítani. Innentől kezdve már csak a jogszabályokban előírt procedúra határidőinek betartása van hátra. Ilyenkor, lévén szó egy nagy értékű közbeszerzésről, ezt meg kell jelentetni az Európai Unió közbeszerzésekkel foglalkozó kiadványában. Ezt oda elektronikusan a BKK beküldi. Ott van ennek valami átfutási ideje, az ott szintén szabályozott, néhány nap. Tehát az igazgatóság döntését követően néhány napon, és ez a néhány nap ez szerintem nem több, mint egy hét,

Állampapírok

A műsorvezető utolsó kérdése a főváros tulajdonában álló állampapírokra vonatkozott:Már sokaktól kérdeztem, hogy mi is ez a 180 milliárdos állampapír, ez valóban ott van, vagy mire van, mire lehet ezt fölhasználni vagy mire nem, mit tud erről?” – kérdezte a műsorvezető.

Draskovics Tibor a kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: „Ez a pénz, nagyon helyes egyébként, hogy a főváros egy ilyen tartalékkal rendelkezik. Ez, most idézőjelbe mondom, el van költve, merthogy tervek vannak mögötte, tömérdek, nagyon jelentős felújítási, építési projektre, amire a városnak szüksége van. És ennek egy része az a pénz, amit a még az előző városvezetés egyébként előirányzott a Lánchídra. Szóval amit a kormány képviselői mondanak, bocsánat, tiszta demagógia.”

„Szóval ez nem megtakarítás, nem félre van téve a bankban, hanem a mindennapi működés normális fenntartásához szükséges, de állampapírban tartott pénz...” – összegezte a műsorvezető.

„És ez a már eldöntött vagy előkészítés alatt álló különböző fejlesztések fedezete. Hát itt van egy csomó olyan folyamatban lévő fejlesztés is, amit majd ki kell fizetni. Az a pénz az nem szabad, hogy a levegőben lógjon, ugyanis az önkormányzatok nem úgy működnek, mint a központi költségvetés, hogy hetente, akár naponta állampapírokat bocsát ki és ezzel biztosítja a finanszírozást. Az önkormányzat akkor tud megrendelni egy munkát, ha annak a pénzügyi fedezete rendelkezésre áll, mert ha nem, nincs miből ezt pótolnia” – tette hozzá Draskovics Tibor.

Címlapkép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Összesen 298 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. július 12. 06:12
HAZUDIK DRAZSÉ. HA EL LETT KÖLTVE A 180 MILLIÁRD, AKKOR AZÉRT LETT, MERT ŐK ELKÖLTÖTTÉK--FELELŐTLENÜL. ELTAPSOLTÁK-ELCSALTÁK!
madárinfluencer
2020. július 11. 19:53
"Ez a pénz el van költve" pontosabban a 2022-es ellenzéki kampányra félre van téve, mert azt nem tudják máshonnan finanszírozni, csak az ellenzéki önkormányzatok kasszájából.
akiaki
2020. július 11. 19:40
amikor a mikiegereket leporolják!
gyaloggos
2020. július 11. 18:08
KORREKCIÓ! EZT a pénzt is elloptuk már részben, de a maradékot is ellopjuk majd, ez nem is lehet kérdés egyetlen pillanatig sem! Ez a pénz el van költve Hm....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!