Vigasztalódna a baloldal, a szokásos kifogással magyarázná Orbán népszerűségét

2023. május 19. 13:55

Erdogan elsőfordulós győzelmét Orbán Viktor tavalyi győzelméhez hasonlítják.

2023. május 19. 13:55
null

Az önkényuralmak gyakran népszerűek – írja a törökországi választásokat a magyar helyzettel párhuzamba állító Washington Examiner. A véleménycikkben arról írnak, hogy sok amerikai publicista tart Recep Tayyip Erdogan elnök újraválasztásától, aki bebörtönzi politikai ellenfeleit és önkényuralmi rendszert épített ki. Hozzáteszik,

semmi nem utalt arra, hogy a választáson csalás történt volna,

ami azt jelenti, hogy a politikában van mozgástér a „nemzet atyja” típusú vezetőknek, a tekintélyelvű erős embereknek, akik az emberek közösségi érzetére apellálnak.

Erdogan elsőfordulós győzelmét Orbán Viktor tavalyi győzelmével hasonlítják össze, aki szintén a szocialistáktól az ultranacionalistákig terjedő ellenzék koalíciójával küzdött meg, és a tengeren túlon mindkettőjüket diktátornak minősítik. 

A szerző szerint az illiberális demokrácia bármely kultúrában gyökeret verhet. Erdogan az iszlám, Orbán a keresztény változat felett őrködik, és ezt tekintve talán még meglepő is, hogy az illiberalizmus nem terjedt el még szélesebb körben.

Nyitókép: Adem ALTAN / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. május 19. 15:41
Na ugye, hogy ugye! dr miniszterelnök is terjed az MJK örömére.
bagira
2023. május 19. 15:15
Az összes ellenzék át van itatva brüsszeli paranccsal , nem csak a jeles ismertek buknak hanem akik az ellenzékpártokból indulnak , no meg családi politikai múltja is . 1989 után magukat bemutatták ígérhetnek toronyórát láncostól a választókat párszor átverték hazudnak nem magyarokat képviselik , ennél több már nem kell hogy buknak.Brüsszeli háttértámogatás nélkül parlamentig se jutnának el , onnan kapják gurulópénzeket magas fizetéseket a kormánybuktató háborús suttogó propagandát . Józan eszű nem rájuk szavaz magyarok ellenségei . Külföldi segítséget is igénybe vesznek ,hogy Orbánt megbuktassák . Pár napja érkezők is ellenségként látogatott hozzánk . Egyenest a gurulódolláros verőlegényekhez szaladtak . Gyurcsányné ismét megírja brüsszeli vádat , az igazságbajnokai meg felolvassák .
MoslékSZUKÁK--CsehDobrevDonáth
2023. május 19. 14:57
Erdogan diktátor... - mert nem támogatja a náci ukrán rezsimet - mert lemondta az F 35-ös beszerzést - mert jóban van Putyinnal és Orbánnal - mert saját földgáz után kutat és nem usa LNG-t importál - mert nem zárja le a Boszporuszt az oroszok elött - mert nem szavazza meg Svédország NATO tagságát Turkey First...olyat meg nem szabad.
P_F_Juli
2023. május 19. 14:50
A nyugati liberális véleménydiktatúra mellett valóban nehéz megérteni, hogy Erdogan és Orbán a saját hazájában sikert arathat. Azt, hogy a sikerük nem vált szélesebb körben uralkodóvá, az csak a látszat. A szovjet érából felocsúdva, nálunk is lassan érett be a gyümölcs - nyugatiak, fel a fejjel, fel fogtok bátorodni, ha a "cocialista" nézetek nálatok is már teherré válnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!