Csak Szlovákia maradt Magyarország mellett – fontos szövetséges fordított hátat

2024. április 26. 08:59

Törökország úgy döntött, mégsem ragaszkodik nem EU-s NATO-főtitkárhoz, a románoknak sem kellett sok, hogy meggondolják magukat, így már csak két ország ellenkezése akadályozza Mark Rutte holland politikust, hogy megszerezze a pozíciót.

2024. április 26. 08:59

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

A leköszönő holland kormányfő isztambuli látogatása után vélhetően Recep Tayyip Erdogan török elnök is támogatja Mark Rutte kinevezését a NATO élére – írja a Bloomberg, amely megjegyzi, Törökország döntését követően valószínűleg Klaus Iohannis román államfő is visszalép a versenytől.

Így csak Magyarország és Szlovákia állna Rutte útjában

– írja a portál. Korábban ez a négy ország ellenezte a holland politikus kinevezését különböző okokból, a magyar kormány érve például az, hogy Rutte uniós szövetségesként térdre akarta kényszeríteni az országot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt is jelezte, ideje lenne, hogy ebből a régióból válasszák meg az új főtitkárt, ha már éppen a szomszédunkban dúl az orosz-ukrán háború.

A törökök egyébként eddig azzal indokoltak, hogy nem akarnak EU-s NATO-vezetőt, ám a legfrissebb sajtóhírek alapján Rutte meggyőzte Erdogant.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulszek
2024. április 26. 20:58
Na és? Megvette a fényes Porta jóindulatát. Mindig is így mentek a dolgok a Balkánon. A Pasa dönt. Nem egyszer estünk pofára miattuk. De mi semmiből sem tanulunk. Legalább most legyetek észnél!
Tara Verde
2024. április 26. 17:52
Ki nem szarja le, hogy személy szerint ki a NATO főtitkára? Nyilvánvalóan a globalista erők valamelyik csicskája, akiből tizenkettő egy tucat. Az meg, hogy nem feltétel az alkalmasság, már abból is kiderült, hogy Ursula von der Leyen neve is felmerült.
balbako_
2024. április 26. 17:47
A románoktól ki várt következetes kiállást?
Mindenhova
2024. április 26. 16:46
Akkor már csak Fico árulására kell várni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!