Az Isten című darabot az Örkény színház mutatja be itt a fasiszta diktatúra szorításában

2023. december 04. 07:32

A csávó eutanáziát kér, mert meghalt a felesége, ő meg unja a banánt.

2023. december 04. 07:32
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Olvasom, hogy az Isten c. darab, amit nálunk most az Örkény színház mutat be itt a fasiszta diktatúra szorításában, arról szól, hogy a csávó eutanáziát kér, mert meghalt a felesége, ő meg unja a banánt. A lelki szenvedés is szenvedés, na. Ez legalább őszinte diskurzus. Semmi tizenéve bénultan fekvő, semmi agyonmorfiumozott öreg rákos, akit kegyetlen kínzói tartanak életben csak azért, hogy szenvedjen. Mennek az érvek és ellenérvek. Őszintén.

Volt azért ennél jobb is, pl. Bresson filmje, a Talán az ördög, melyben az unatkozó kamaszcsávó pénzt ad a félvilági kvázi bűnöző ismerősének, hogy az lője őt agyon a temetőben. A csávó még akar valami vicceset mondani, de a másik nem ér rá, nem várja meg a poént, hanem fejbelövi, kiszedi a pénzét, és balra el. Happy end. Az ilyen eutanázia voltaképp késleltetett abortusz.”

Nyitókép: Illusztráció. DIGICOMPHOTO / SCIENCE PHOTO LIBRA / FCA / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2023. december 04. 17:53
legyen az is kötelező a támogatóknak
Ez D-dúr és e-moll
2023. december 04. 15:33
"Osztap_Bender 2023. december 04. 14:30 • Szerkesztve ...hogy a beteg nem akar (vagy hozzátartozói sem akarják) állati kínok között, szarban, húgyban, csövek között fetrengve meghalni, teljesen jogos igény és jog kell, hogy legyen a kegyes halál választása..." Az, hogy egy beteget nem tartunk tovább életben, mint annak értelme van és az, hogy méreginjekcióval meggyilkoljuk, messze nem ugyanazt jelenti. Sem elvileg, sem gyakorlatilag.
Osztap_Bender
2023. december 04. 14:30 Szerkesztve
Mivel a beteg minél tovább élve szenved, az orvos és a személyzet annál tovább számíthat a "nemlétező, nem adható és nem elfogadható" hálapénzre. Aki persze elhiszi, hogy ezt törvénnyel lehet vagy kell megakadályozni, nem az ellátások, a bérek színvonalának, a kórházak minőségének emelésével, a poloskamentességgel, a normális takarítással, stb. az egy barom. Az pedig, hogy a beteg nem akar (vagy hozzátartozói sem akarják) állati kínok között, szarban, húgyban, csövek között fetrengve meghalni, teljesen jogos igény és jog kell, hogy legyen a kegyes halál választása. Aki ezt nem ismeri el, azon ki kell próbálni az előzőleg leírtakat pár hetes időtartammal. Majd utána lehet okoskodni!
pollip
2023. december 04. 12:28
Az orvosok is elgondolkodhatnának ezen a kifejezésen: az eutanázia a késleltetett abortusz! Maximálisan egyetértek ezzel a kifejezéssel. Kérdés, hogy az eutanázia résztvevői hogyan gondolkodnak, hiszen a második fázis jutott nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!