Felmérés: A magyarok többsége szerint az ország javára vált az EU-tagság

2023. december 06. 08:19

A kutatás szerint a magyarok 66 százaléka fontosnak tartja az uniós tagságot.

2023. december 06. 08:19
null

Bár az Európai Unió bürokratikus intézményeit számos kritika éri a magyar nyilvánosságban, magához a tagsághoz a magyarok többsége, közel háromnegyede pozitívan áll és úgy véli, hogy összességében a csatlakozás hasznára volt az országnak – derült ki az Eurobarometer friss felméréséből.

A kutatás szerint a magyarok 66 százaléka fontosnak tartja az uniós tagságot, és 54 százaléka szerint pozitív hatással van Magyarországra az Európai Unióhoz való tartozás. A magyarok mindössze 7 százaléka viszonyul negatívan a tagsághoz.

Ennek ellenére – az előző uniós közvélemény-kutatáshoz képest –, összességében romlott az EU magyarországi megítélése, viszont bár kevesebben mondták azt, hogy az uniós tagság összességében előnyös Magyarországnak, 

a válaszadók 73 százaléka még mindig egyetért ezzel.

Gazdasági érvek

A magyarok közel fele semlegesen viszonyul az EU-hoz, ami a tagállamok között a legmagasabb arány. Ellenben a magyarok több, mint kétharmada pozitívan ítéli meg az uniót. A pozitív viszonyulás mögött elsősorban a gazdasági érvek dominálnak, a válaszadók többsége a munkalehetőségeket, a gazdasági növekedést és az életszínvonal-emelkedést említette meg.

Azok, akik negatívan értékelik az EU-t, leggyakrabban az országos problémákra, az uniós döntések befolyásolásának hiányára hivatkoznak.

A magyarok jóval kiábrándultabbak az uniós átlagnál. 

A válaszadók közel kétharmada véli úgy, hogy nem számít a szavuk az EU-ban, és a magyar befolyás alacsony az unióban. Az Európai Unió jövőjét a magyarok többsége borúsan látja.

Forrás: Eurobarometer, 2023 ősze

A magyarok kisebb része ért egyet azzal, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás miatt fel kellene gyorsítani az új országok EU-csatlakozását.

Az EP-választással kapcsolatos ismeretek tekintetében a magyarok jobban tájékozottak az uniós átlagnál, és fontosabbnak tartják a részvételt. A jövő júniusi választás részvételi hajlandósága nőt az előző évekhez képest, a magyarok nagy része tervezi a részvételt, ami az önkormányzati választással egy időben történő lebonyolításának is betudható.

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto via Getty Images

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herceg-3
2023. december 07. 16:17
"A magyarok többsége szerint az ország javára vált az EU-tagság A kutatás szerint a magyarok 66 százaléka fontosnak tartja az uniós tagságot." Hazudik, aki ezt ide ezt leírta!
Uztu
2023. december 06. 16:54
Jóvanakkor. Ha kell az EU akkor el kell fogadni, hogy néha a lipsik lesznek is engedni kell. Így megy ez. Adok is kapok is. Nincs ingyenebéd.
Massimiliano Prospero dArco
2023. december 06. 14:18
be kéne lépni a szovjetunióba, ott lenne a kánaán, nem is értem '45-47 körül miért nem lettünk mi is tag"köztársaság"? a mandiner neobolsevik seggfejei biztos boldogabbak lennének, a csuti streetfighternek meg nem kéne 4 évente választásra járnia, ki lehetne nevezni életfogytig.
nempolitizalok-0
2023. december 06. 13:45
Nem a libsiket, hanem az EU tagságot. Ugye vágjátok libbantak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!