Karácsony folyton változó álláspontja csak tovább bomlasztja a baloldal „egységét”

2024. január 20. 08:54

Mélyül a szakadék az álláspontok között.

2024. január 20. 08:54
KARÁCSONY Gergely; TÜTTÕ Kata; BOLLA Tibor

Hiába próbálja Karácsony Gergely továbbra is az egység látszatát kelteni a rákosrendezői gigaberuházás kapcsán, egyre többen emelnek kifogást a főpolgármester folyton változó álláspontja miatt. Egyik nap még ellenzi, másik nap viszont támogatja a projektet. Az események hatására Zugló polgármestere önálló egyeztetésekbe kezdett a minisztériummal.

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium és a zuglói önkormányzat, a kerület kezdeményezésére napokon belül tárgyalóasztalhoz ül. Az ügyről Horváth Csaba, Zugló polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta, véleménye szerint az egyeztetések során azokat a szempontokat kell megerősíteni, amelyek eredményeként egy élhető és emberléptékű projekt valósulna meg.

Szerintem nem az épületek magasságáról, és tömegéről kell beszélnünk, hanem arról, hogy egy olyan új városnegyedet hozzunk létre Zuglóban, amely amellett, hogy parkos, szolgálja az itt élők érdekeit, és otthont nyújt nekik

– jelentette ki a polgármester.

Horváth szerint a projekt keretében elengedhetetlen a kisföldalatti meghosszabbítása, és a Szegedi út felüljáró megépítése, miközben a négyes metrót első körben a Bosnyák térig, majd Újpalotáig meg kell hosszabbítani.

Az elmúlt időszakban Karácsony Gergely véleménye alaposan megváltozott Rákosrendező fejlesztésével kapcsolatban. A főpolgármester előbb határozottan elutasította a kormány terveit, később azonban kijelentette, hogy a beruházás évtizedes mértékekben is jelentős, ugyanakkor kevesellte azt a háromszázmilliárd forintot, amit a kormány a közérdekű beruházásokhoz rendelt. Véleménye szerint nem baj, ha a teljes beruházás turisztikai célokat is szolgál, azonban nem tartja helyesnek, ha egy mini Dubaj-beruházás valósulna meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy kiderült, Karácsony néhány évvel ezelőtt, zuglói polgármesterként – oslói mintára – még támogatta egy magasházakkal tarkított városnegyed építését ezen a területen.

A főpolgármester egymásnak gyökeresen ellentmondó megnyilvánulásait érthetőn kifogásolják a szövetségesei. Az LMP szerint Rákosrendező és környéke Budapest egyik „zöld aranytartaléka”, a területen minél több közparkot és zöldfelületeket kellene létrehozni, nem pedig épületeket építeni, amelyek hőszigetet képeznének, megnehezítve ezzel az itt élők életkörülményeit a klímaválság közepette.

A zöldpárt nehezményezte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester legutóbbi reakciójában nem volt elutasító a beruházás terveivel, sőt nagyon úgy néz ki, mintha valamilyen paktum születne Karácsony Gergely és Lázár János között.

Ezt is ajánljuk a témában

A főpolgármesternek az LMP társelnöke, Ungár Péter is nekiment, és egyre valószínűbb, hogy nem támogatják a kampányban. A politikus nyíltan rá is kérdezett az ügyre:

Mi van akkor, ha a főpolgármester és Lázár miniszter János között van egy olyan megállapodás, hogy amennyiben Karácsony Gergely engedi a Rákos–Dubajnak nevezett projektet, akkor lesz cserébe a fővárosi bérletek ügyében megnyugtató megoldás?

Ungár Péter azt is hozzátette: reménykedik, hogy nem így van, de szerinte gyanús, hogy a főpolgármester így megváltoztatta az álláspontját.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZagerEvans2525
2024. január 20. 12:59
A képillusztrációt néze: mivan szép Tüttőn? Még tütükével a fejemben sem látom annak. Karigeri vigyora pedig egy enyhén értelmi fogyatékosé. Érthető viszont az önelégültsége. Még tán a végelgyengülés sem fogja megszabadítani őt a főpolgi széktől. Állítólag a nagyvárosiak olyan piszkosul nyitottak, qualificaltak, nyelveket beszélnek. Ezért, hogy ilyeneket istenként imádjanak? Sokkal értelmesebb az egyszerű, valódi munkából élő vidéki tömeg. Ők a valóban használható ismereteik, élettapasztalaik szerint döntenek, nem aszerint, hogy bezzegbulgária. 100X többre becsülöm a napjait gyakran sáros-szaros gumicsizmában végig gürcölő agrármérnök unokatesómat, de még a napszámosait (ők is faszbukolnak, ellentétben velem, a programozó matematikussal) is, mint a büfé-ruhatár szakon végzett titánokat. Bocs, eltértem.
llnnhegyi
2024. január 20. 12:17
" Baloldali egység,biztos Fidesz győzelem" Gyurcsány Ondó Ferenc tajtrészeg ötlete.
states-2
2024. január 20. 11:12
A seggfej szinonimája karógeri.
Zolotarjov
2024. január 20. 10:52
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!