Beteg nemzet vagyunk – mondta nemrég Csernus Imre, aki szívesen elmondja mindenkinek durván, mi a baj

2024. április 26. 15:56

Mi a baj a nőkkel, a férfiakkal, és most már a magyarokkal is.

2024. április 26. 15:56
null
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Facebook

Nyitókép: csernusdoki.hu

„Beteg nemzet vagyunk – mondta nemrég Csernus Imre, aki szívesen elmondja mindenkinek durván, mi a baj. Mi a baj a nőkkel, a férfiakkal, és most már a magyarokkal is. Tuti sikerrecept: falják a könyveit. Hasonlóan pesszimista diagnózist állított fel 2018-ban a nagy Tamás Gáspár Miklós (nyugodjon békében): hazánk „a legreakciósabb ország a földön”. Ebben mondjuk echte magyar egocentrikusság is volt: ezt rajtunk kívül senki sem csinálja!

Talán nem is lehet sikeres világmagyarázó embernek lenni itthon, ha nem mondunk valami rosszat a magyarokról. Az értelmiségi zseni ostorozza a népet, de közben azon kesereg: mennyire buták!

Ilyenkor a sorok között gyakran ott van valami burkolt összehasonlítás a nyugati országokkal. Még mindig nem élünk úgy, mint Ausztriában! Még mindig nem olyan békés a politikánk, mint Svájcban! Nincs akkora szabadság, mit Amerikában! Nem olyan az oktatási rendszerünk, mint Finnországban! Nem vagyunk olyan boldogok, mint a dánok!

Persze azt senki sem kérdezi, hogy Bulgáriához képest hol állunk, vagy Szlovákiához képest. Pedig ott a valódi kiindulópontunk: a rendszerváltás előtt itt, ahogy ott is, kommunizmus volt, egy rosszindulatú birodalomnak a mostoha tartománya voltunk. Abból küzdték ki magukat a magyarok – elsőként. És elsőként fellázadtak ellene már 1956-ban. Egészséges reflex volt ez a beteges diktatúra ellen.

Én nyugaton nőttem fel, aztán ideköltöztem. Meglepődtem azon, hogy itthon milyen egészségesen reagálnak az emberek bizonyos dolgokra Németországhoz képest. Amikor ott 2015-ben kitört a tömeges migránst-szerető eufória, itthon még a liberális Klubrádió is azt kérdezte tőlem, hogy a németek ezt a hülyeséget meddig fogják bírni. Orosz-ukrán háború, LMBTQ mozgalom: a német társadalom jelentős része egy lázas, tömeges rajongásból a másikba esik. Eközben a magyarok többsége azt az egészséges kérdést teszi fel: ez mire vezet? Mitől jó ez nekünk?”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2024. április 28. 09:38
Bezzeg a zsidók egészségesek: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Samson_Option https://en.m.wikipedia.org/wiki/Martin_van_Creveld
connorj
2024. április 28. 09:35
https://m.youtube.com/watch?v=qpcGnczltS4&pp=ygUPQ3NlZXJudXMga2Fzc2F5
Nemkellnév
2024. április 28. 08:23
Mindenki próbál túlélni, kifizetni a számláit, megtalálni a helyét, boldogulni. Csernus is.
virag-os
2024. április 27. 23:58
Ha szerinte a magyar nemzet beteg akkor milyenek lehetnek szerinte a nyugati nemzetek. "Doktor úr itt mindenki hülye csak én vagyok helikopter. " Rossz hírem van, ő is a nemzethez tartozik vagy nem ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!