Ez a probléma a nemek közti bérszakadékkal

2024. május 06. 07:42

Másik mutatót kéne inkább vizsgálni.

2024. május 06. 07:42
null

Nyitókép: Pixabay

Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt, „A tények feltárása” címmel tíz részes cikksorozatot indított a Hungarian Conservative, aminek az első részében a hazai infláció történetével és összefüggéseivel foglalkoztak a szerzők, a másodikban a foglalkoztatás témáját járták körbe, a harmadikban a kereseteket, a negyedikben a GDP-t vették górcső alá, az ötödikben a szegénységet, a hatodikban a családtámogatási rendszert, a hetedikben a hazai demográfiai helyzetet, a nyolcadikban a magyar adórendszert, a kilencedikben pedig a magyar innováció helyzetét.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerzők az utolsó, tizedik részben a nők munkaerőpiaci helyzetét mutatták be. Leszögezték, az EU-ban a vezetői pozíciók egyharmadát átlagosan nők töltik be. Magyarországon ez az arány 2010 óta 39-40 százalék, és bár a COVID-19 világjárvány idején ez az arány némileg csökkent, még mindig az élmezőnyhöz tartozunk. 

Forrás: Hungarian Conservative

Szerintük ugyanis a nők munkaerőpiaci részvétele a 21. században már nem esélyegyenlőség kérdése. „A családok anyagi biztonságához elengedhetetlen, hogy minden felnőttnek stabil, megélhetést biztosító munkája legyen. Csak akkor születnek a kívánt és tervezett gyermekek, ha a család anyagilag biztonságban érzi magát, sőt néhány évre jó pénzügyi kilátásokkal rendelkezik. Ha a szülők úgy gondolják, hogy a gyermekvállalás a szegénység elviselhetetlen további kockázatával jár, akkor elhalasztják a gyermekvállalást” – taglalták a szerzők, Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa és Varga Mátyás Zsolt.

A nemek közötti bérszakadékról megjegyezték, hogy „sokan ezt tartják a nők gazdasági helyzetének legfontosabb mutatójának”, holott 

„a bérszakadék soha nem hasonlítja össze az azonos munkakörben azonos szolgálati idővel rendelkező nők és férfiak keresetét. 

Ezek a mutatók sem alkalmasak az anyagi helyzet elemzésére, mivel csak a munkavállalók bruttó keresetét veszik figyelembe, a családtagok számát, az adó- vagy egyéb juttatásokat, illetve a társadalombiztosítási juttatásokat nem. Továbbá nem terjednek ki minden munkavállalóra, mivel nem veszik figyelembe a mikrovállalkozásokban vagy bizonyos ágazatokban dolgozókat”.

Fontos a szegénység kockázata is: a szerzők leszögezték, hogy szerintük „a nők gazdasági helyzetéről sokkal pontosabb képet ad, ha a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitett nők arányát vizsgáljuk. Az Eurostat legfrissebb adatai a 2021-es referenciaévre vonatkoznak. Ekkor a veszélyeztetett nők aránya Magyarországon 1,7 százalékponttal magasabb volt, mint a férfiaké, 

ami jóval kisebb különbség, mint a 2,3 százalékpontos uniós átlag.”

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. május 06. 14:25
Egy férfi 50kg-t 50 m-re vihet el, egy nő 20 kg-t 20 m-re.... - vagy vmi ilyesmi.
B_kanya
2024. május 06. 13:18
"MaBaker 2024. május 06. 10:01 Ez az egész téma Európa ezen a részén teljesen debil. Ha egy melóhelyre sokkal olcsóbban lehetne nőket felvenni, akkor CSAK őket vennék fel." PONTOSAN. Ha 1 tonna szenet egy nő 10 euróból lapátol el és egy fickó 15-ből, akkor nincs férfi rakodómunkás. De mégis van...
MaBaker
2024. május 06. 10:01
Ez az egész téma Európa ezen a részén teljesen debil. Ha egy melóhelyre sokkal olcsóbban lehetne nőket felvenni, akkor CSAK őket vennék fel. Hogy a ranglétrán egyáltalán ennyi nő előre tud lépni, az engem egyértelműen meglep. A nőkre általában nagyobb szüksége van a családjuknak a hétköznapi ügymenet során, mint a férfiakra, míg a férfiak nem mennek szülési szabadság(ok)ra és többségében a beteg gyerekekkel sem ők maradnak otthon. Nem beszélve arról, hogy igenis van egy jelentős része a nőknek, akik élethosszig tartó hivatásként kívánják űzni a családanyaságot (rosszabb esetben az üzletember farkavégeséget), amihez minden joguk megvan. Ezeknek a tényeknek valahol a munkaerőpiacon is tükröződniük kell. A realitás kemény dolog.
fogas paduc
2024. május 06. 08:54 Szerkesztve
Ha a gyerek beteg lesz, általában az anya megy el gyáp-ra.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!