Kúria: A parkolójegy nem mozijegy – jogellenes a fővárosi parkolási rendelet

2015. szeptember 22. 11:35

A folyamatban lévő ügyeket is érinti, hogy a Kúria jogellenesnek nyilvánította a fővárosi parkolási rendelet két pontját – írja az Azenpenzem.hu. A bírói testület egyebek mellett az öt munkanapos jogvesztő jegybemutatási határidőt kevesli. A főváros szerint a parkolójegy olyan, mint a mozijegy, a Kúria szerint viszont nagyon nem.

2015. szeptember 22. 11:35

A Kúria törvényellenesnek ítélte a fővárosi parkolási rendelet két pontját – írja az Azenpenzem.hu, hozzátéve, hogy a változás a folyamatban lévő ügyeket is érintheti.

A bíróság úgy véli, nem jogszerű, hogy az érvényes jegy utólagos bemutatására csak 5 munkanapos, ráadásul jogvesztő határidőt ír elő a rendelet. Azaz a későbbi jegybemutatás lehetősége eddig akkor is ki volt zárva, ha az autós igazolta a késedelmét, például azzal, hogy ez idő alatt kórházban volt. A Kúria azt is kifogásolta, hogy ilyen utólagos bemutatásra a rendelet értelmében egy autós esetében egy naptári hónapban csak egyszer kerülhetett sor. 

A Fővárosi Önkormányzat azzal érvelt az eljárás során, hogy a parkolóhely igénybevételével nem csak a jegy megvásárlására keletkezik jogi kötelezettség az autós oldalán, hanem arra is, hogy a díj megfizetését igazolja az ellenőrző szerv felé. Szerintük ez – ha nem SMS-parkolásról van szó – csak a  jegy látható helyen történő elhelyezésével lehetséges. Azaz: aki ezt elmulasztja, nem jogosult a parkolásra, hiába fizetett. Moziba és színházba sem mehet az, aki otthon felejti jegyét – fejtegette a főváros.

A helyhatóság jogi képviselője azzal is előállt, hogy a kiszabott parkolási bírságok egészen nagy, 10 százaléknyi hányadában élnek a megbírságoltak az utólagos bemutatás lehetőségével, ami szerintük felveti a visszaélés gyanúját. Úgy tudják, kisebb üzletág épül a használt parkolójegyek értékesítésére, amelyek megvásárlásával a megbírságolt autósok mentesülnek a teljes pótdíj megfizetése alól. 

A Kúria viszont nem fogadta el a fenti érveket. A tanács emlékeztette a fővárost, hogy – a mozikkal és a színházakkal ellentétben – a parkolás nem tisztán magánjogi jogviszony, így a felhozott párhuzam hibás. A visszaélésekkel kapcsolatban pedig leszögezi a határozat: azok nem indokolják, hogy az önkormányzat jogellenes szabályt alkalmazzon – a jogsértések ellen sem lehet jogsértő rendelkezéssel fellépni.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szümi
2015. október 28. 12:17
Tévedsz: a parkolójeggyel is jár szolgáltatás, aminek a kedvezményezettje nem annak a megvásárlója, hanem mindazok összessége, akik szintén parkolni szeretnének:ugyanis a díjszabás, illetve az időbeni korlátozás a garancia arra, hogy a parkolóhely belátható időn belül felszabaduljon.
Akitlosz
2015. október 28. 12:12
A mozijegyért kap valamit a vásárló, a parkolójegyért semmit, az csak egy extra sarc, gyakorlatilag adó, mivel semmilyen szolgáltatás nem jár érte.
káli
2015. szeptember 23. 14:22
Tehát a roncsok miatt kell adózni? Eriggy máá!! DDD Tán parkolási céged van vagyőnkormis vagy aki jattotkap?
békalepcse
2015. szeptember 23. 14:21
Igen tele a tököm ezzel a parkolósdival. Állandóan azt figyelni, kell e ép ott jegyet venni. A múltkor sikerűlt belefutnom egy jószándékú ellenőrbe. A túloldalon vettem meg a jegyet, de ezen oldalon kellett volna. Nem büntetett meg, csak vegyem meg ezen oldalon, mert őt is ellenőrzik. Ha lehet be sem megyek, futárt küldök inkább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!