Stoltenberg Helsinkiben: Törökországnak legitim biztonsági aggályai vannak

2022. június 12. 18:17

A NATO-főtitkár szerint a madridi csúcs sosem lett határidőként megszabva a finn és a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban.

2022. június 12. 18:17
null

Legitimek a finn és a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban felhozott török biztonsági aggályok – közölte vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Finnországban tett látogatásán.

– mondta a NATO-főtitkár a Sauli Niinistö finn elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a finn államfő Naantaliban található nyári rezidenciáján. „Észben kell tartanunk, hogy Törökország szenvedte a legtöbb terrortámadást a NATO-szövetségesek közül” – hívta fel a figyelmet Stoltenberg.

Hozzátette, hogy a felek közötti egyeztetések tovább zajlanak, bár nem nyilatkozott az esetleges eddigi eredményekről. „A madridi csúcs sosem lett határidőként megszabva” – jelentette ki Stoltenberg a NATO június végén a spanyol fővárosban megrendezendő tanácskozására utalva.

Svédország és Finnország májusban adta be felvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségbe az Ukrajnában indított orosz hadművelet nyomán.

Törökország azonban ellenzi Svédország és Finnország NATO-csatlakozását,

ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

(MTI)

(Fotó: Sauli Niinistö finn államfő /j/ és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kezet fog a megbeszélésüket követő sajtóértekezleten az államfő nyári rezidenciáján, a Kultarantában, a délnyugat-finnországi Naantaliban 2022. június 12-én.MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen)

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2022. június 12. 22:52
Nocsak, nocsak. Szelídül a harciaskodás hepciás hozzáállás. A dán fölfogta, hogy a török se olyan vicces viceházmester tempót diktál.
röviden
2022. június 12. 21:03
A NATO-ban még akad egy-két katona, aki fel tudja mérni, hogy mi ér mit.
stug
2022. június 12. 20:12
Putyin, Erdogan, Orbán és Kimdzsongun a valódi, tökös politikusok. Ők határozzák meg a világ sorsát.
Sany Xepi
2022. június 12. 19:55
És Erdogan még Putyinnak is tárgyal, nem úgy mint ezek a balfaszok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!