A jövő városának organikusnak és szolidárisnak kell lennie

2022. július 30. 17:43

Lehetséges-e, hogy minden 15 percre legyen a városban? Mik az organikus városok és mit lehet tenni a dugók ellen? Az MCC Feszten az építészetről beszélgettek nemzetközi szakértők.

2022. július 30. 17:43
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

A jövő városairól beszélgettek az MCC Feszt szakmai programján, a meghívott vendégek Richard Florida amerikai várostudományi szakember, Jonathan Reichental informatikai vezető, illetve Carlos Moreno francia-kolumbiai egyetemi professzor voltak.

Az okosvárosok egyszerűen lehetőségeket adnak az embereknek – véli Florida. Moreno szerint az okosváros az elzártság ellen küzd. Az emberek egyre inkább el vannak vágva egymástól, társadalmilag és gazdaságilag is. Reichental úgy gondolja, a cél az, hogy

a városok segítsék az emberek életszínvonalának növekedését.

Reichental elmondta: manapság olyan terek is vannak városokban, ahol kipróbálnak dolgokat, visszajelzéseket szereznek. Például valaki mondhatja, hogy nem tetszenek neki a kamerák, még nem áll készen a közösség erre a technológiára.

Moreno a klímaváltozással szemben ellenálló, a szociális kirekesztés és szegénység elleni, demokrácia-barát, rasszizmus- és populizmus-ellenes városok fontosságáról beszélt, noha nem fejtette ki, hogy a nézetében ez mit jelent. Florida szerint nehéz lépést tartani a technológiával; néha szívesen eldobná az okostelefonját, de mára minden olyan gyors, hogy úgy érzi, a technológia megváltoztatta az életét. De mégis jobb így élőben beszélni, mint a Zoomon.

A kérdésre, miszerint csak egyetemi városok tudnak-e „startup-városokká” válni, Flordia úgy felelt, hogy minden információt össze lehet gyűjteni a startupokról, de

nem lehet lépést tartani.

Néhány évtizede még minden startup Amerikában volt, mára csak a fele. A legnagyobbak persze nagyvárosokban voltak. Bárhol lehet startupot kezdeni mára, nem kell hozzá New Yorkban vagy Torontóban élni. A „brain drain” folyamatának is lassan vége, az emberek több helyre utaznak.

Reichental szerint az egyetemek nem csak oktatási helyek. Állásokat hoznak létre, közösséget, fejlesztést, gazdasági szerepük van. Hatásuk nagy és jótékony a városokra nézve. Moreno azt a példát idézte, hogy Párizsban „Klímaakadémiát” hoztak létre, mely új technológiát és fiatalok oktatását kombinálja egy liberális város létrehozására. Minél több kreativitás kell, nemcsak a hagyományos oktatásban, de azon kívül is. Nem csak azoknak kell lehetőséget teremteni, akik egyetemre tudnak menni.

Moreno elképzelésének lényege a „15 perces város”. Florida hozzátette, hogy ez az elmúlt évtizedek legnagyobb építészeti fejleménye: mindenki ezt kereste, csak nem volt rá szó. Moreno szerint terve ma különösen fontos az energiaválság idején. Mindegy, hogy elektromos, vagy hagyományos autóban ülünk, a dugó az dugó. Moreno

több közelséget, lokalitást, szociális jelleget akart adni a városoknak.

Moreno szerint a legfontosabb a funkcionális nagyváros. Hét tétele a jó minőségű élet, a közeli munkahely, a dugó kerülése, a helyi gazdaság támogatása, a közeli orvosi ellátás, a közterületek élvezete és az elérhető kultúra. Párizsban ma hasonló elvek szerint fejlesztik a várost, mivel a gondok erősek voltak: 1,2 millió ember szeli át a teljes várost minden nap, ez szörnyű. Nem úgy kell építeni, hogy vannak lakóövezetek vagy kormányzati negyedek, hanem keverni kell ezeket. Ezzel csökkenteni is lehet a károsanyag-kibocsátást és szakítani lehet a szétszabdalt város képével, helyette organikus városokat lehet építeni.

Fotó: MCC

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csak szólok
2022. július 31. 12:50
Az a kivonat, amit a cikk ismertet, azt jelzi, hogy ezek a tudósok ideológia vezérelt faszkalapok. Bocsánat, ha valakit kifelejtettem.
Osztap Bender
2022. július 31. 11:02
Az, hogy milyenek legyenek a városok, majd a lakói eldöntik. Nincs ehhez szükség "fesztiválzsidó" okoskodókra.
roughneck
2022. július 31. 08:10
Hianyolom KaliGeli-t. Hogyhogy o nem fejtette ki a vizioit Budapest lerohasztasarol?
DoomGuy
2022. július 31. 05:14
Ezt a lipsi bullshit tömeget...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!