Védi a magyar kormányt a svéd Mérsékelt Párt

2012. február 03. 16:36

A svéd kormány vezető pártja, a konzervatív-liberális Mérsékelt Párt, valamint a Kereszténydemokrata Párt európai parlamenti képviselői cikket jelentettek meg január 29-én Svédország második legnagyobb napilapjában, a Svenska Dagbladetben – írja a Heti Válasz.

2012. február 03. 16:36

Gunnar Hökmark, Anna-Maria Corazza Bildt, Christofer Fjellner, Anna Ibrisagic és Alf Svensson cikke válaszként született a liberális svéd Néppárt képviselőinek írására, amelyben a magyar kormánytól való elhatárolódásra szólították fel a Mérsékelt Pártot. Az első szöveg úgy fogalmazott, „Ma a liberálisok és az értelmiségiek félnek Magyarországon. Ma Magyarországon egyre kíméletlenebbül üldözik a romákat. Újságírók és szabadgondolkodók félnek attól, hogy elveszítik munkahelyüket és az állami cenzúra elhallgattatja őket. Magyarországon a zsidók félnek az erősödő antiszemitizmustól és néhány jól ismert antiszemita személyiség rehabilitálásától”.

Válaszukban a jobboldali politikusok üdvözlik, hogy az Európai Bizottság eljárást indított a vitatott magyar jogszabályok vizsgálatára. Ugyanakkor hozzáteszik: Magyarországnak be kell tartania a jogállami szabályokat, de az EU-nak magának is be kell tartania a jogállamiság alapelveit, „politikai per helyett jogi vizsgálatot kell lefolytatnia”. Csodálkozásuknak adnak hangot, hogy liberális kollégáik a jogi helyett a politikai eljárást választják. Meglepésetésüknek adnak hangot, hogy a liberális politikusok ilyen „határozottan kiállnak a letűnt Magyarország kommunista törvényei és szabályai mellett. Az 50 éven át vasfüggöny mögé szorított kommunista országok közül Magyarország az, amelyet a legkevésbé sikerült megreformálni. A reformok korán elkezdődtek, de éppen ezért sohasem lettek eléggé mélyrehatóak. A régi kommunista struktúrák óvatosan, észrevétlenül nyertek új, demokratikus formát. A volt kommunisták demokratákká alakultak át olyan pártokban, amelyek nevét a nyugati világból ismerjük. A sajtóorgánumok azok magántulajdonába kerültek, akik korábban irányították őket, a múlt átfogó feltárására, tisztázására nem került sor. Új jelmezekben a régiek vették át az irányítást” – idézi az írást a Heti Válasz 

A svéd jobboldali politikus szerzők szerint az antiszemitizmust sem lehet a Fidesz nyakába varrni, ahogy a romák helyzetének javításáért is sokat tett a kormánypárt. A Svenska Dagbladet véleménycikke végül ismét a politikai instrumentalizáció veszélyére hívja fel a figyelmet. „Liberális kollégáink pedig beállnak a volt magyar kommunisták kampányába egy olyan kormány ellen, amely különlegesen magas támogatással nyerte meg a választásokat. Jogállamiság helyett a politikai pert választják. Így nem fogjuk tudni jobbá tenni Európát” – zárul a Gunnar Hökmark, Anna-Maria Corazza Bildt, Christofer Fjellner, Anna Ibrisagic, Alf Svensson által jegyzett szöveg.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nomármost
2012. február 04. 00:01
Nagyon korrekt hozzáállás a svéd mérsékelt párt részéről.
felfújta a szél
2012. február 03. 21:19
Ha nem tűnt volna még fel, a szocik alábbhagytak a hecckampánnyal, amióta a Schulzi leintette őket. Maradtak a liberós őrjöngők, velük emberi hangon úgyse lehet szót érteni
gereb6
2012. február 03. 20:38
A szocik/komcsik képtelenek felfogni, hogy az övékkel merőben ellentétes nézet is létezik. (Ez egy vendégszöveg. Nem adom meg a forrást.) DE BORÍTÉKOLOM rá a szoci/komcsi választ.
antioxi
2012. február 03. 20:36
Lassan megtörik a balliberálhülyék nemzetközi kampánya az ország ellen. Már megjelennek realista cikkek is Magyarországról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!