Új választások Görögországban

2012. május 15. 15:32

Karolosz Papuliasz görög államfő kedd délután válságtanácskozást kezdett a parlamentbe jutott legtöbb párt vezetőivel. Nincs jelen két szélsőséges – bal- és jobboldali – párt képviselője. A tanácskozás eredménytelenül zárult: új választások lesznek.

2012. május 15. 15:32

Az elnök arra törekszik, hogy rávegye az öt párt vezetőjét, alakítsanak szakértői kormányt, amely megpróbálná Görögországot benn tartani az eurózónában. A találkozón jelen van a konzervatív Új Demokrácia, a radikális baloldali szövetség (Sziriza), a szocialista Paszok, a jobboldali Független Görögök Pártja és a Demokratikus Baloldal (Dimar) vezetője.

Amennyiben eredménytelen lenne Papuliasz utolsó kísérlete, akkor újabb választást kell kiírni, amelyet valószínűleg június 10-én vagy 17-én tartanak.

Frissítés: Evangelosz Venizelosz, a szocialista párt elnöke bejelentette: újra ki kell írni a választásokat Görögországban, mivel nem sikerült megegyezni a kormányalakítást illetően – idézi a BBC-t az Index. A választásokig szerdán fognak felállni egy ideiglenes ügyvezető kormányt.

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemjoe
2012. május 15. 19:24
Ki kell gugyulni a következő 2-3 évet, kifizetni az IMF-et oszt csődöt jelenteni - Magyarországra gondolok. Más lehetőséget a történelem úgy sem hagy. Ennek a rendszernek már vége... "klinikai halott". Mikor a fejlett Európai gazdaságok túlnyomó része azért vesz fel hiteleket, hogy a hiteleiket finanszírozzák belőle, akkor a deregulált globális pénzügyi környezetben - és egyébként is - esélytelen az egyensúly helyreállítása. Ezek a hitelek a bankok életbentartását szolgálják, nem a gazdasági élénkítést. Halott ügy.
Soma
2012. május 15. 19:02
"Új" választások!? Ne röhögtessenek! Az EU majd kinevezi a "megszorítások kormányát".
heep
2012. május 15. 18:42
Azért azt valaki már elmagyarázhatná, hogy egy nagyjából Magyarországnyi lakosságú ország hogyan tudott felhalmozni kb 340 milliárd euró adósságot, miért kapott kb 250 milliárd kölcsönt az elmúlt két évben miközben a magánbefektetőkkel kb 50%-nyi veszteséget nyeletett le az EU, IMF. És ebben az elmúlt két évben is volt GDP termelés az országban. Ha az eddigi kölcsönöket, az elmúlt két év kölcsöneit és az 50%-os nominális veszteségét a magánbefektetőknek összehozom egy sorra akkor a görög nemzeti bankban zsákszám kellene, hogy álljon a pénz. Matematikai formában, ha a magánbefektetők veszteségét 100 milliárdra becsülöm (valahol ezt az összeget olvastam) akkor: 340-100=240 (régi adósság - a befektetők vesztesége) -240+250=10 (az előző sor eredménye + az elmúlt két év hitelei) Tehát a görög nemzeti bankban most minimum 10 milliárd euró talált pénznek kellene lennie.
Rudolf János
2012. május 15. 18:40
juteszembe Vaskereszt: te menj el innen! rendes hithű nácinak ugyanis TILOS fórumokat látogatni, még meggyengűlne Győrkös elvtársba vetett hited sza a te érdekedben mondom, fogadd meg vezéred parancsát, neked TILOS gondolkodni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!