A török választások tétje a minősített többség

2015. június 07. 17:07

Minden bizonnyal Erdoğan pártja, az AKP nyeri a vasárnapi török választásokat, az viszont kérdéses, hogy a céljaikhoz szükséges többség meglesz-e, illetve, hogy bejutnak-e a kurdok.

2015. június 07. 17:07

Parlamenti választások zajlanak Törökországban vasárnap. Aligha kétséges, hogy a Recep Tayyip Erdoğan mögött álló, 13 éve kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kerül ki győztesen a voksolás után. A választás valódi tétje sokkal inkább az, hogy az elmúlt időszakban elszenvedett népszerűségvesztés után sikerül-e minősített többséghez jutniuk. Ha nem, az komoly akadályt gördít az elnöki jogkörök szélesítését célzó törekvések elé.

A másik izgalmas kérdés, hogy bejut-e a törvényhozásba a kurdokat is képviselő Népi Demokratikus Párt (HDP). Ha igen, a Selahattin Demirtas vezette szervezet lesz Törökország első olyan pártja, amely a 10-15 milliós kurd kisebbség parlamenti képviseletét látja el. Ehhez azonban a világ legmagasabb parlamenti küszöbét átugorva, legalább 10 százalékot kell elérniük. 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2015. június 08. 07:04
Erdogan 41% -ot kapott. (Orbán is így fog járni.) Schluss lesz az "ugribugri"-val! :)
kicsikata
2015. június 07. 23:32
Akár így, akár úgy a Kurdok megérdemelnének egy államot ! Ha van valaki akivel Trianon jobban kicseszett mint velünk, akkor ők azok.
2015. június 07. 23:07
Erdogán vélhetően egy nagyhatalmi ambíciókkal megáldott/vert, nagy kaliberű politikus, szintén jellemzően nagy negatívumokkal. Lehet, hogy jelleme nem bírta ki a Kemal Ata Türkkel való összevetéseket?
szintiboj
2015. június 07. 17:35
Hajrá kurdok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!