Cameron már 2016-ban megtartaná a népszavazást az unióban maradásról

2015. július 26. 11:40

A The Independent on Sunday című brit napilap értesülései szerint David Cameron 2016 júniusában kívánja megtartani a brit uniós tagságról döntő népszavazást. A brit miniszterelnök várhatóan azért kívánja minél hamarabb megtartani a szavazást, hogy jobb tagsági feltételeket tudjon kiharcolni Brüsszelben az országának.

2015. július 26. 11:40

David Cameron brit miniszterelnök jövő nyárra szeretné kiírni a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazást egy vasárnapi brit lapértesülés szerint. A The Independent on Sunday című liberális vasárnapi brit lapnak kormányforrások azt mondták, hogy Cameron 2016 júniusában kívánja megtartani a referendumot, és a dátumot a kormányzó Konzervatív Párt októberben esedékes éves kongresszusán jelentheti be.

Cameron két éve közölte, hogy ha a Konzervatív Párt az idei választások után kormányon marad, 2017 végéig népszavazást tartanak arról, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon-e. A 2016 júniusi dátum azt jelentheti, hogy 18 hónappal korábban szavazhatnak majd a britek, mint a határidő, amit a miniszterelnök szabott magának.

A Konzervatív Párt váratlan fölénnyel megnyerte a május 7-ei parlamenti választásokat, és az EU-népszavazás törvénytervezete be is került a brit kormány idei törvényalkotási programjába, a referendum pontos dátuma hivatalosan egyelőre nem ismert.

A Konzervatív Párt valószínűleg azért kívánja minél hamarabb megtartani a népszavazást, hogy az EU-val való tárgyalások során a lehető legjobb feltételeket tudja kiharcolna az ország tagságával kapcsolatban. További szerepet játszhat még a korábbi szavazásban a görög válság kezelésére, és az országok unión belül tartására tett EU-s erőfeszítések. A brit kormány stratégái ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy ha Brüsszel ilyen mértékben vonakodik egy tagország távozásának lehetővé tételétől, akkor a London által a további brit EU-tagság fejében igényelt uniós reformokat is el lehet érni –idézi forrásait a vasárnapi brit lap. Emellett fontos lehet az is, hogy a francia, és a német elnökválasztás is 2017-ben esedékes, így mindkét választáson téma lenne a brit referendum, ha azt a francia és német választások után tartanák, ezt pedig elkerülné a miniszterelnök.

Cameron célja az, hogy a szavazókat meggyőzze az unióban maradás mellett. Ehhez vélhetően a brit miniszterelnök egy olyan reformcsomaggal fog előállni, amivel a választók kedvében járhat. A reformcsomagban – amit az EU-nál kell majd a brit kormánynak kiharcolnia – várhatóan olyan dolgok szerepelhetnek majd, mint az uniós tagországok közti függés lazítása, a brüsszeli uniós jogszabályok érvényesítésének enyhítése, valamint a bevándorlók támogatásának megváltoztatása.

Rég támogatták ennyien az EU-ban maradást a szigetországban

A The Independent on Sunday által idézett illetékesek hangsúlyozták, hogy a legutóbbi felmérések alapján a brit választók körében negyedszázada nem volt olyan magas a brit EU-tagság fenntartásának támogatottsága, mint most.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég által nemrégiben elvégzett országos felmérés kimutatta, hogy ha most tartanák a népszavazást a brit EU-tagságról, a választók 66 százaléka voksolna a bennmaradásra, és csak 22 százalék adná szavazatát Nagy-Britannia kilépésére az EU-ból. A 12 százaléknyi bizonytalan szavazó kiszűrésével 75:25 a brit EU-tagságot, illetve a kilépést támogatók arányának megoszlása. 

Független londoni elemzőházak is azt jósolják, hogy a brit kormány nem várja meg a 2017 végében megjelölt határidőt az EU-tagsági népszavazással.

Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői minapi előrejelzésükben 2016 második felének elejét nevezték a referendum legvalószínűbb időpontjának. A ház szerint e korai dátummal minimálisra csökkenthetők a bizonytalanságból az üzleti beruházásokra háruló negatív hatások, emellett így elkerülhető, hogy a brit népszavazás "összeakadjon" a 2017-ben esedékes franciaországi és németországi választásokkal.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. július 26. 17:13
Azért érdekes, hogy a görögök egy hét alatt meg tudnak szervezni és le tudnak bonyolítani egy népszavazást, míg a skótoknak, angoloknak évek kellenek egy nyamvadt népszavazás lebonyolításához.
3M..
2015. július 26. 13:39
Nem teheti meg, és nem is fogja. Amerika előretolt bástyája Anglia. Csak egy sziget Európa mellett. Viszont EU tagként informálja, erős gazdaság lévén pedig hatással van a történésekre. Anglia, megbízhatatlan tagja az EU-nak. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!