Migráció: lényegében megfenyegette a briteket egy német képviselő

2015. szeptember 02. 13:56

Stephan Mayer, a bajor CSU belügyi kérdésekért felelős szakpolitikusa a The Times-nak adott interjúban beszélt arról, hogy ha London nem vállal nagyobb szerepet a menedékkérők befogadásából, akkor Berlin nem biztos, hogy támogatni fogja a britek uniós reformtörekvéseit.

2015. szeptember 02. 13:56

Az egyik német kormánypárt egy vezető parlamenti képviselője szerdán alig burkoltan megfenyegette a brit kormányt, hogy ha Nagy-Britannia nem vállal „méltányos” részt az Európai Unióba érkező menekültek befogadásából, akkor Berlin nem fogja támogatni Londont az általa igényelt EU-reformokról szóló tárgyalásokon. A brit kormány egyelőre 500 szíriai menekült befogadására vállalt kötelezettséget, jóval kevesebbre, mint más nagy EU-tagállamok.

Stephan Mayer, a Bundestag tagja, a bajor CSU belügyi kérdésekért felelős szakpolitikusa a The Times című tekintélyes konzervatív brit lapnak adott, szerdán ismertetett interjúban kijelentette: a migrációs válság hatalmas kihívás, amely „jelentős átrendeződéseket eredményezhet az EU-n belüli kétoldalú kapcsolatokban” a következő hónapokban. Mayer szerint ha a brit kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a migránsok befogadásával járó terhek megosztásának kérdésében „nem a klub tagja”, az „károsíthatja bizonyos mértékig” a kétoldalú brit-német kapcsolatokat, és így nyilvánvalóan David Cameron brit miniszterelnök esélyeit is arra, hogy sikerrel járjon a brit-EU viszonyrendszer London által igényelt újratárgyalásán.

Mindig is rokonszenveztem a Nagy-Britannia által az EU-ban betöltött szereppel és a (brit-EU viszonyrendszer) újratárgyalására irányuló brit igényekkel, ám most hatalmas humanitárius katasztrófa részesei vagyunk, és ezúttal sem rokonszenvet, sem megértést nem tanúsítok az egyéni országérdekek vezérelte álláspontok iránt” – fogalmazott a brit lapnak adott interjúban a befolyásos német kormánypárti politikus.

A The Times kommentárja szerint katasztrófával érne fel Cameronnak, ha elveszítené Berlin támogatását az EU-reformokról tervezett tárgyalásokon. A brit kormányfő tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság sorsáról, de addig London újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában a konzervatív párti brit kormány szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

London ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe. Cameron ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani EU-szerződésekben szereplő, legfeljebb hétévi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák az újonnan csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását.

Angela Merkel német kancellár a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben utalást tett bizonyos EU-szerződések módosításának lehetőségére. Nem részletezte, hogy pontosan mely szerződési elemek módosításáról lehet szó, de kijelentette: derűlátóan ítéli meg annak az esélyét, hogy sikerül „jó megoldást” találni a London által felvetett problémákra. Ha ehhez ténylegesen az EU-szerződések módosítása szükséges, „akkor ezen el kell gondolkodnunk” – fogalmazott Merkel a néhány héttel ezelőtti BBC-interjúban. „Emiatt nincsenek álmatlan éjszakáim (...) meg kell teremteni a szükséges előfeltételeket ahhoz, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradhasson” – tette hozzá.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toyoda
2015. szeptember 02. 15:27
Mindenki jól vésse a fejébe: a politika így működik! Nincs itt semmiféle tisztesség, becsület, megértés, eszme stb. hanem kőkemény érdek van csak és a leggátlástalanabb érdekérvényesítés. Jó lenne már ha a magyar baloldal is felfogná.
Kvasztics Fedor
2015. szeptember 02. 14:47
A menekülteket a Németország gazdasági helyzete, a német jólét vonzza Európába. Németország ezt a helyzetet, ahogyan azt már több közgazdász levezette, az euro adta lehetőségek mások kárára történő kihasználásával érte el. Minden áron uralni akarják Európát, de most ez visszaüt rájuk. Most tehát ne hárítsák át másokra azt, hogy a menekültek számára ők a legvonzóbbak. Ennek a helyzetnek az árát a szegényebb déli, vagy a később csatlakozott országok fizették meg.
bookmark
2015. szeptember 02. 14:14
Na megy a bevándorló rulett. Ha befogadtok 200 ezret, akkor támogatjuk a reformjaitokat. És hol vannak ilyenkor az emberi jogok, hogy a szerencsétlenek feje felett megy az egyezkedés. Ja nekik szabad, mert sokkal egyenlőbbek? Csakhogy mi van ha nem akarnak a UK-be menni a bevándorlók? Ha nem az volt a célország?
ördöngös pepecselés
2015. szeptember 02. 14:11
"lényegében megfenyegette a briteket egy német képviselő" ooohhhh azok a Zeurópai értékek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!