Brüsszel: ha nem lesz Brexit-egyezség, jön az ír–észak-ír határ

2019. január 22. 15:08

Megerősítette az Európai Unió szóvivője kedden, miszerint ha nem történik előrelépés, azaz megegyezés nélkül lép ki az Egyesül Királyság az EU-ból, akkor Írország határán újra életbe lép a határellenőrzés – közölte honlapján a The Guardian.

2019. január 22. 15:08

Brüsszeli bejelentés szerint elkerülhetetlenné válhat a határellenőrzés bevezetése abban az esetben is, ha az a sziget békéjére veszélyt jelent. Margaritisz Szkínász főszóvivő az EU központjában úgy fogalmazott: szerinte hiába állnak a béke, a nagypénteki egyezmény pártján, akkor is meg kell hozniuk ezt a döntést.

Emellett felszólította az Egyesült Királyságot, hogy minél gyorsabban tisztázza az álláspontját. Szavaival minden bizonnyal a brit parlament alsóházában hétfőn tartott May-beszédre utalt, ahol a brit kormányfő szakértők szerint nem állt elő új tervvel a kilépési folyamat ügyében.

Korábban az ír kormányfő egy titokban rögzített felvételen megtiltotta a minisztereinek, hogy ellenőrzések szükségességéről beszéljenek, ugyanis szerinte azok „rögtön a fizikai határ bevezetését vetnék fel” a közvéleményben.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2019. január 22. 20:21
A britek adják vissza Észak-Írországot az íreknek, és meg van oldva. A protestánsok amúgy sem írek, hanem angolok, akik ugyanúgy szivárogtak be oda, mint a románok Erdélybe.
Burmin
2019. január 22. 19:31
Kössenek kétoldalú egyezményt !
Vainamoinen
2019. január 22. 16:09
Es ha Nagy Britannia es Irorszag ketoldaluan megegyezik hogy nem lesz?
Párhuzamos különvélemény
2019. január 22. 15:58
Kib...tak a brüsszeliták a britekkel. Kitartást nekik, edződjenek meg! Utána lekerül róluk a béklyó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!